Verhoog het rendement uit je zonnestroominstallatie door onderhoud en monitoring

Met een zonnestroominstallatie op je dak wil je ongetwijfeld zo veel mogelijk rendement behalen. Onderhoud is daarbij misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar dit maakt het niet minder belangrijk. Sterker nog: onderhoud kan zomaar het verschil maken bij het behalen van het beoogde rendement. Hoe je met onderhoud meer rendement uit je zonnestroominstallatie haalt, lees je in dit artikel.  

Wat is het doel van onderhoud?

Je hebt onderhoud nodig om te voldoen aan onderhoudseisen rondom verzekeringen en garanties. Maar dat is niet het enige doel ervan. Onderhoud zorgt er namelijk vooral voor dat je zonnestroominstallatie optimaal kan functioneren. En dat zie je uiteraard terug in je rendement. Diverse belangrijke aspecten zorgen er op een bepaalde manier voor dat je met onderhoud meer rendement uit je zonnestroominstallatie haalt. We zetten ze voor je op een rijtje.

Hoe haal je met onderhoud meer rendement uit je zonnestroominstallatie?

Onderhoud zorgt op verschillende manieren voor meer rendement.

1. Reinigen van je zonnepanelen

Een beetje vuil kan geen kwaad. Door de zelfreinigende coating van zonnepanelen en schuine ligging spoelt er bij een regenbui al een hoop weg. Maar, vuil als vogelpoep en bladeren kan zich ophopen. En waar vuil zit, kan geen zon meer komen. Dus laat je zonnepanelen reinigen om te voorkomen dat je op die manier inlevert op je rendement.

2. Voorkomen van beschadigingen

Beschadigingen gaan natuurlijk sowieso ten koste van je rendement. Heel erg zonde, vooral als je het gemakkelijk kunt voorkomen. Door extreme weersomstandigheden kunnen kabels losraken. Dat hoeft nog niet meteen problemen op te leveren. Maar als je er niets aan doet, kunnen ze beschadigen en ben je verder van huis. Daarom is controleren op loshangende kabels en connectoren een belangrijk onderdeel van onderhoud, dat uiteindelijk zorgt voor een optimaal rendement. 

3. Snel detecteren van defecten of afwijkingen

Monitoring van je installatie maakt deel uit van onderhoud. Dit helpt je eventuele defecten of afwijkingen snel te detecteren. En daar hoef je zelf niks voor te doen, want als er iets mis is, slaat het systeem automatisch alarm. Ideaal, want zo kan er zo snel mogelijk wat aan gedaan worden en zit je zo weer op je optimale rendement.

4. Levensduur van je zonnestroominstallatie behouden

Misschien een beetje een inkoppertje, maar wel een belangrijke: hoe langer de levensduur van je installatie, hoe hoger het rendement op je investering. En naast de kwaliteit van je panelen speelt onderhoud daar een bepalende rol in: zonder onderhoud lever je in op de levensduur van je installatie. Laat je installatie dus goed onderhouden en profiteer van minimale degradatie en maximaal rendement. 

5. Voldoen aan de eisen voor garantie

Er zijn verschillende vormen van garantie mogelijk voor een zonnestroominstallatie. Garanties zijn van belang voor de bescherming van je installatie. En vaak vereisen deze garanties naleving van installatie- en onderhoudsrichtlijnen. Met onderhoud voorkom je dus gedoe rondom garanties. 

6. Voldoen aan de eisen van verzekeraars

Verzekeraars hebben vaak erg strenge regels als het gaat om je zonnestroominstallatie. Deze eisen hebben ook te maken met het onderhoud van je installatie. Zeker weten dat je geen problemen krijgt met verzekeraars en onverwachts voor hoge kosten komt te staan? Ook hierop is het antwoord: onderhoud!

Wat doet Zonnestroom Nederland?

Genoeg over de technische aspecten. In de onderhoudsservice die wij onze klanten bieden, laten we het financiële plaatje namelijk ook niet onderbelicht. Met grondige analyses proberen we op allerlei manieren het financiële aspect te verbeteren. Hierbij bundelen we onze krachten met de specialisten van ELIX

Samen met ELIX geven we doorlopend advies over het koppelen van jouw zonnestroom aan nieuwe verduurzamingstechnieken. Je kunt jouw duurzaam opgewekte energie bijvoorbeeld inzetten voor een zakelijk laadplein, of juist financieel voordeel behalen met energieopslag. 

Een andere manier om meer rendement uit je zonnestroominstallatie te halen, is door goed te kijken naar de huidige terugleververgoedingen. We kijken naar jouw specifieke situatie en proberen er het maximale voor je uit te halen. 

Het rendement voor jouw situatie

Onze experts berekenen graag het mogelijke rendement voor jouw situatie en laten je zien wat daar allemaal bij komt kijken. Wil je weten hoe jouw businesscase voor zakelijke zonnepanelen eruitziet? Vraag dan een gratis adviesrapport op maat aan!

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt