Je zakelijke zonnepanelen schoonmaken: is dat nodig?

Je zonnepanelen ontkomen niet aan stof, vogelpoep en andere viezigheid. Door vuil vangen je panelen simpelweg minder zonlicht op. Als gevolg daarvan leveren vieze zonnepanelen minder op dan schone zonnepanelen. Maar is het verstandig om ze schoon te maken?

De regen als natuurlijke schoonmaakbeurt

Hoe schoon zonnepanelen zijn, hangt nauw samen met het weer. Zonnepanelen hebben namelijk een schuine ligging en een zelfreinigende coating. Als het regent, zorgt de coating ervoor dat het vuil er vanzelf afspoelt. Maar bij een droge periode kunnen de panelen behoorlijk vies zijn en blijven. Gelukkig voor je zonnepanelen is het in Nederland niet zo vaak voor lange tijd droog. Daardoor hoef je deze niet vaak schoon te maken. Niet vaak betekent helaas niet nooit. Met een regenbui spoelt namelijk niet al het vuil weg. Hardnekkig vuil – zoals vogelpoep –  blijft vaak zitten en blokkeert de zonnestralen. Op lange termijn heeft dat invloed op je rendement. Je rendement na een schoonmaakbeurt is wel twee tot drie procent hoger.

Je zonnepanelen schoonmaken

Vind je al dat vuil zonde van je rendement? Dan kan je je zonnepanelen schoonmaken. Gelukkig hoeft dat niet iedere maand met sop en borstel. Eens per vijf jaar is meer dan voldoende! Er zijn namelijk altijd risico’s verbonden aan het schoonmaken van zonnepanelen. Als je zomaar wat doet, is de kans op beschadiging groot. In dat geval gaat de schoonmaak je meer kosten dan opleveren. Daarom leggen we je hieronder uit hoe je te werk gaat.

Wanneer maak je je panelen schoon?

Vanaf april gaat je zonnestroominstallatie meer energie opwekken. Maak je panelen voor die tijd schoon, zodat jij optimaal profiteert van je verbeterde opbrengst. Ook is het belangrijk dat je de panelen schoonmaakt bij minimale zon. Zo voorkom je dat je zonnepanelen te snel opdrogen en er kringen of vlekken ontstaan. 

Hoe maak je je panelen schoon?

Je zonnestroominstallatie kan natuurlijk tegen water. Toch is het verstandig om de installatie voor de veiligheid uit te zetten. Je komt niet aan de bekabeling en gebruikt bij een schuin dak een valbeveiliging. 

Voordat je water gaat gebruiken, haal je het droge vuil weg. Daarna maak je de panelen schoon met een zachte spons of doek en lauw water. Om te voorkomen dat je kalkvorming op je panelen krijgt, gebruik je regenwater of gedestilleerd water. Meestal krijg je zonnepanelen op die manier goed schoon en is schoonmaakmiddel niet nodig. Blijft er toch hardnekkig vuil achter? Pak dan absoluut geen schuurspons of harde borstel. Gebruik hiervoor speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Maak je panelen na het schoonmaken niet droog. Zo voorkom je krassen aan het oppervlak.

Schoonmaak zonnepanelen uitbesteden?

Zie je het niet zitten om je zakelijke zonnepanelen zelf schoon te maken? Begrijpen we volledig. De risico’s kunnen in geval van twijfel niet opwegen tegen de voordelen. Schakel in zo’n situatie een professioneel bedrijf in om je zonnepanelen te laten reinigen. Sterker nog, intussen verdien jij gewoon geld door je te focussen op je eigen werkzaamheden. 

Weten hoe je de schoonmaak van je zonnepanelen uitbesteedt? Of geïnteresseerd in de mogelijke opbrengst van zakelijke zonnepanelen voor jouw organisatie? Zonnestroom Nederland helpt haar klanten daarin graag. Vraag een vrijblijvend adviesrapport op maat aan.

ebook verzekeren zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Het verzekeren van zakelijke zonnepanelen’

check Alles over het verzekeren van zakelijke zonnepanelen

check Uitleg over SCIOS Scope 12

check Uitgebreid stappenplan voor de veilige realisatie van een zonnestroominstallatie