Zonnestroominstallatie onderhouden: is het nodig?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, het is nodig om je zonnestroominstallatie te onderhouden. Voor optimale werking van je installatie en het voorkomen van problemen rondom verzekering en garantie is het zelfs essentieel. In deze blog gaan we in op de verschillende aspecten van onderhoud en leggen we uit waar ze goed voor zijn.  

Onderhoud: wat is het precies?

Goed onderhoud gaat een stuk verder dan alleen het poetsen van je panelen en het checken van de kabels. Het is namelijk best een heel gedoe, waar een heleboel bij komt kijken. Ben je klant bij ons? Dan bieden wij je onze uitgebreide onderhoudsservice, waarin alle belangrijke onderdelen terugkomen. 

We monitoren je installatie, voeren inspecties en preventief onderhoud uit en kijken naar het financiële plaatje. Laten we kort inzoomen op de belangrijkste onderdelen van onze onderhoudsservice.

Monitoring van je zonnestroominstallatie

Het onderhouden van je zonnestroominstallatie begint met monitoring van de gehele installatie. Monitoring houdt in dat we de prestaties van je zonnestroominstallatie vergelijken met de voorspelde opbrengst en de gerealiseerde zoninstraling van een jaar, maand of dag. We gebruiken hiervoor een systeem waarmee we zowel de omvormer als de strings monitoren. 

Dankzij deze monitoring kunnen we snel kleine defecten of afwijkingen detecteren. Is er sprake van een defect of afwijking? Dan slaat het monitoringssysteem automatisch alarm. Op basis van dat alarm kunnen wij snel in actie komen. Hoe we dat doen, hangt af van de ernst en impact. 

Stel, er is één paneel stuk. Dan kun je wel nagaan dat we niet gelijk in de auto springen om het op te lossen, dat zou te kostbaar worden. We maken een keuze die voor jou als klant financieel gezien het beste is. En natuurlijk nemen we je mee in die keuzes. 

Inspectie en preventief onderhoud

Andere belangrijke onderdelen van onze onderhoudsservice zijn inspectie en preventief onderhoud. Inspectie houdt in dat we alle relevante delen van een zonnestroominstallatie controleren en meten. We checken onder andere de panelen, onderconstructie en maken warmtebeelden van de omvormers. 

Daarnaast voeren we preventief onderhoud uit op belangrijke componenten van de zonnestroominstallatie. Hierbij kun je denken aan het reinigen van de ventilatieroosters van je omvormers.

We kunnen ons voorstellen dat het een tikkeltje overdreven klinkt, die inspectie en het preventieve onderhoud. Maar dat is het echt niet. Zelfs als je een installatie van topkwaliteit laat plaatsen door ervaren specialisten, kunnen er op lange termijn problemen ontstaan. Die problemen kun je voorkomen door inspectie en preventief onderhoud uit te laten voeren. 

Dus, of inspectie en onderhoud echt nodig is? Wij vinden van wel. We minimaliseren uitval en verlengen de levensduur van je zonnestroominstallatie. Hierdoor heb je meer en langer plezier van je investering. 

Geen gezeur met verzekering en garantie

En dat zijn op zich al overtuigende redenen om je zonnestroominstallatie te laten onderhouden. Maar onderhoudseisen vanuit de verzekering en fabrikanten, doen hier een flinke schep bovenop. Als je geen gezeur wilt hebben rondom je verzekering en garanties, kun je absoluut niet zonder goed onderhoud. 

Voldoe aan de eisen van verzekeraars 

Als je zonnepanelen op je bedrijfsdak laat plaatsen, moet je voldoen aan de eisen van verzekeraars. Zij zien je zonnestroominstallatie namelijk als een extra risico. Daarom stellen ze strenge eisen. Die eisen gaan over de aanleg van het systeem en over het onderhoud van het systeem. 

Dus wil je geen gezeur met de verzekering? Dan is het onderhouden van je zonnestroominstallatie essentieel. 

Voldoe aan de eisen voor garantie 

Een andere belangrijke reden dat het onderhouden van je zonnestroominstallatie belangrijk is, heeft te maken met garantie op de verschillende onderdelen van je installatie. Afzonderlijke fabrikanten geven namelijk garanties op de producten die ze leveren. En hier kunnen ze onderhoudseisen aan verbinden. 

Functioneert bijvoorbeeld je omvormer niet naar behoren? Dan kun je je garantie alleen met succes claimen als je aan kunt tonen dat je aan de onderhoudseisen voldoet. 

De rol van Zonnestroom Nederland

Onderhoud en monitoring spelen een belangrijke rol in het functioneren van zonnestroominstallaties. Daarom blijven wij actief betrokken bij de zonnestroominstallaties die wij realiseren. Dus ook na de oplevering. 

Zo blijft jouw zonnestroominstallatie optimaal presteren en voldoe je aan de onderhoudseisen. Daarnaast kijken we met je mee naar het financiële plaatje, zodat je meer rendement uit je zonnestroominstallatie haalt. En dit allemaal zonder dat jij er omkijken naar hebt. 

Nieuwsgierig geworden naar wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag dan een adviesrapport op maat aan. 

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt