Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor zakelijke zonnepanelen

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor goedkopere zonnepanelen

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is, net als de EIA-subsidie, een fiscale regeling. Dat betekent dat je belastingvoordeel kunt behalen bij het investeren in zonnepanelen voor je bedrijf. De overheid wil namelijk stimuleren dat je investeert in bedrijfsmiddelen. En zonnepanelen zijn net zo goed bedrijfsmiddelen als monitors en bureaustoelen!

Wat is de KIA-regeling?

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is elke ondernemer wel eens tegengekomen. Het is een aftrekpost die je onder bepaalde voorwaarden kunt toepassen op alle bedrijfsmiddelen waar je in investeert. Zo verlaag je de fiscale winst, wat je onder de streep weer voordeel oplevert.

Hoe werkt de KIA-subsidie?

De KIA mag alleen toegepast worden als je in 1 jaar tussen de € 2.301,- en € 314.673,- investeert in bedrijfsmiddelen. Zonnepanelen vallen alleen onder deze regeling als ze aangemerkt worden als bedrijfsvermogen en zakelijk worden gebruikt. Daarnaast moet een investering minimaal € 450,- zijn. Zogenaamde ‘geïntegreerde’ zonnepanelen geven geen recht op de kleinschaligheidsaftrek.

Het percentage dat je af mag trekken van de fiscale winst hangt af van de hoogte van de investering. Tot zo’n € 55.000,- gaat het om 28% van het investeringsbedrag. Daarboven wordt het voordeel iets kleiner, tot de grens van € 314.673 is bereikt.

Subsidie stapelen

Het mooie van de kleinschaligheidsaftrek is dat je ‘m met de EIA mag combineren. Dat betekent dat de investering in zonnepanelen voor meer dan 80% fiscaal aftrekbaar is. En dan hebben we het nog niet over het geluk wat je elke keer weer voelt als de energierekening binnenkomt. Die is namelijk een heel stuk lager dan je nu gewend bent.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek aanvragen

Je hoeft de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek niet aan te vragen of te melden. Je boekhouder of accountant kan de kosten van de investering gewoon verwerken in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Dus gooi de bonnetjes niet gelijk weg, dat kan je een hoop geld kosten. Neem contact met ons op of vraag een advies op maat aan.

Advies op maat

Download E-book “Subsidie Zakelijke Zonnepanelen

  • Hoe rendement tot ruim 20% te realiseren met een zonnestroominstallatie

  • Hoe jij bespaart op jouw energierekening met een zonnestroominstallatie

  • Hoe jij een grote stap zet in een duurzame bedrijfsvoering

  • Hoeveel SDE+ susbsidie jij kunt ontvangen

Ebook downloaden