Roel removebg 150x150
Benieuwd of zonnepanelen voor jouw bedrijf interessant zijn?

Bel 085-0655480 en spreek direct met onze expert Roel

Menu

SDE+ of de SDE-subsidie staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Daarmee stimuleert de overheid het gebruik van hernieuwbare energie bij bedrijven. Wil je overstappen op zakelijke zonnepanelen? Dan kun je met de SDE+ het verschil in de kostprijs tussen grijze stroom en zonnestroom vergoed krijgen.

Wat is SDE+?

Veel subsidies van de overheid zijn investeringssubsidies. Dat betekent dat je een tegemoetkoming krijgt in de kosten van je investering. De SDE-subsidie werkt anders. Het is een exploitatiesubsidie. Een lekkere duidelijke term van de overheid, wat alleen maar betekent dat je subsidie krijgt over de energie die via je zakelijke zonnepanelen is opgewekt.

Hoe werkt de SDE-subsidie?

De SDE+ is exclusief voor de zakelijke markt. De subsidie is bedacht voor bedrijven die op grote schaal zonnestroom willen opwekken. Dat betekent dat je in ieder geval een aansluiting van groter dan 3×80 ampère moet hebben.

Veel bedrijven lopen een geweldige investeringskans mis door de relatief hoge kostprijs van groene stroom. Met de SDE-subsidie verdwijnt het verschil in kostprijs, waardoor er een héle sterke businesscase ontstaat.

Hoe lang je de subsidie krijgt, hangt af van de technologie die je gebruikt. Bij zonnepanelen is dat 15 jaar. Dat is een flinke periode, dus je hebt niet elk jaar hetzelfde gedoe met aanvragen.

Rekenvoorbeeld SDE+

Je wilt graag weten hoeveel SDE-subsidie je kunt krijgen. Dat is van veel factoren afhankelijk: de grootte van je dak, de kostprijs waarop je inschrijft en de afspraken die je met je energieleverancier hebt gemaakt. Met dit voorbeeld geven we je een idee van de hoogte van de SDE+.

Je bent een grootverbruiker en eigenaar van je bedrijfspand. Genoeg ruimte op het dak voor een flinke lading zonnepanelen, en je voldoet aan de voorwaarden van de SDE-subsidie.

Voorwaarden SDE+ bij zakelijke zonnepanelen

Er zijn een aantal voorwaarden waar je als bedrijf aan moet voldoen als je de SDE+ voor zonnepanelen wilt krijgen.

  • Zakelijke aansluiting groter dan 3×80 ampère
  • De installatie die je wilt bouwen is groter dan 15 kWp (15.000 Wattpiek)
  • Je bent eigenaar van het dak of hebt op het moment van de aanvraag toestemming van de eigenaar. De verklaring stuur je mee
  • Staan de zonnepanelen niet op een dak? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig
  • Bij meer dan 0,5 MWp of 500 kWp moet je een haalbaarheidsstudie meesturen
  • Als je SDE+ krijgt, heb je geen recht meer op de EIA-subsidie

Heb je vragen over deze voorwaarden of andere zaken rond de SDE-subsidie? We geven je graag advies op maat, waarin we je ook precies vertellen hoe het met jouw SDE+ zit.

SDE+ 2019 aanvragen

De SDE-subsidie wordt geregeld via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Elk jaar zijn er 2 momenten waarop de subsidie aangevraagd kan worden: 1 in het voorjaar en 1 in het najaar. De SDE+ voor het najaar 2019 kan in het begin van oktober tot begin november aangevraagd worden. Het totale budget is deze ronde vastgesteld op 5 miljard euro.

Aanvragen gaat via het eLoket van het RVO. Hiervoor heb je eHerkenning nodig, een soort DigiD voor bedrijven. Je regelt eHerkenning hier.

Let er bij je aanvraag op dat je alle nodige vergunningen en verklaringen meestuurt, en eventueel een haalbaarheidsstudie.

Wel subsidie, geen gedoe?

Het aanvragen van een SDE-subsidie is, zoals je van de overheid mag verwachten, niet heel eenvoudig. Maar het gaat om te veel geld om het zomaar te laten liggen. Daarom helpen we je bij Zonnestroom Nederland door de volledige subsidieaanvraag voor je te regelen als we een zonnestroominstallatie voor je bouwen. Neem contact met ons op of vraag een advies op maat aan.

Advies op maat

Nieuwste artikelen