Interesse of een vraag? Bel direct met onze experts via 085-0655480

Wat betekenen de fase- & correctiebedragen van de SDE++ subsidie

De fasebedragen en correctiebedragen van de de SDE subsidie op zonnepanelen zijn soms lastig te begrijpen. De SDE++ is een stimuleringsregeling van de overheid om de productie van hernieuwbare energie te stimuleren. De hoogte hiervan is afhankelijk van het fase- & correctiebedrag. Het SDE++ bedrag per kWh wordt berekend door het correctiebedrag van het fasebedrag af te trekken.

Fasebedrag

Het fasebedrag (ook wel basisbedrag genoemd) is afhankelijk van de huidige prijs van zonnepanelen. Naarmate de prijs van zonne-energie lager wordt, wordt ook het fasebedrag lager. Het fasebedrag staat voor 15 jaar vast zodra de subsidie is goedgekeurd. Door dalende prijzen van panelen is het fasebedrag de afgelopen jaren afgenomen. De onrendabele top neemt namelijk af. Zo blijven zakelijke zonnepanelen rendabel, maar geeft de overheid ze niet gratis weg. Hierdoor blijven het rendement en terugverdientijd ongeveer gelijk.

Correctiebedrag

Het correctiebedrag is gebaseerd op de actuele stroomprijzen. Stijgen de stroomprijzen, dan bespaar je meer geld met jouw zonnepanelen. De overheid hoeft dan dus minder bij te dragen vanuit de SDE++ pot om jouw case rendabel te maken. Daarom stijgt bij een prijsstijging van stroom ook het correctiebedrag. Bijgevolg daalt het uitgekeerde subsidiebedrag. Het correctiebedrag wordt dus zo aangepast, dat investeren in zonnepanelen altijd aantrekkelijk is! Om het nog complexer te maken zijn er twee correctiebedragen: een voor netlevering en een voor eigen verbruik (niet-netlevering). Omdat het verminderen van eigen verbruik rendabeler is, is het correctiebedrag op eigen verbruik hoger. Zo worden grote zonnedaken- en velden financieel aantrekkelijk!

De SDE++ vormt zo een vangnet onder je businesscase. Bespaar je namelijk minder geld door lage energie prijzen? Dan compenseert de overheid je hiervoor. De energieprijzen zijn tegenwoordig zelfs zo hoog, dat de subsidie bijna nul is. Dit zegt uiteraard niet dat de SDE++ subsidie niet meer relevant is. Het geeft je namelijk zekerheid in de eerste 15 jaar van jouw zonnestroominstallatie. De SDE subsidie op zonnepanelen maakt het dus ook voor jou een goede businesscase!

Ben je geïnteresseerd en wil je weten hoeveel jij kan besparen en verdienen? Vraag dan ons gratis adviesrapport-op-maat aan! 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book “Subsidie Zakelijke Zonnepanelen”

check Hoe jij 10 tot 20% rendement realiseert
check Hoe jij bespaart op je energierekening met een zonnestroominstallatie
check Hoe jij een grote stap zet in een duurzame bedrijfsvoering