Interesse of een vraag? Bel direct met onze experts via 085-0655480

Wat betekenen de fase- & correctiebedragen van de SDE++ subsidie

Nu heb je vast al veel over de SDE++ subsidie gelezen. De hoogte van deze subsidie die je per opgewekte kWh ontvangt is afhankelijk van het fase- & correctiebedrag, en deze bedragen kunnen enige toelichting gebruiken.

Het fasebedrag (ook wel basisbedrag genoemd) is afhankelijk van de huidige prijs van zonnepanelen en is een compensatie voor het geïnvesteerde bedrag om hernieuwbare energie op te wekken. Het fasebedrag staat voor 15 jaar vast zodra de subsidie is goedgekeurd. Aangezien investeringsbedragen steeds lager worden door dalende prijzen van panelen en bijbehorende materialen wordt het fasebedrag per SDE++-ronde evenredig lager. hierdoor blijven het rendement en terugverdientijd ongeveer gelijk. Zo blijven zakelijke zonnepanelen rendabel, maar geeft de overheid ze niet gratis weg. 

Vergeet niet: het netto te ontvangen SDE-bedrag per opgewekte kWh = fasebedrag minus correctiebedrag.

Nu het correctiebedrag: deze is gebaseerd op de actuele stroomprijzen. Stijgen deze dan bespaar je meer op je energierekening en is het correctiebedrag ook hoger, want immers; ‘’fasebedrag minus correctie bedrag = netto te ontvangen SDE++ subsidie. Het corrigeert het fase bedrag op de kostenreductie van vermeden stroomlasten. Andersom is het zo dat bij een lagere stroomprijs het correctiebedrag daalt waardoor je netto meer SDE++ subsidie ontvangt omdat je dan minder op je energierekening bespaart.

Het correctiebedrag fluctueert wél elk jaar (met de actuele stroomprijzen) mee, zo houdt de overheid zonnepanelen consistent aantrekkelijk. 

Ook belangrijk om te weten is dat het correctiebedrag voor netlevering en niet-netlevering verschilt, de bijdrage van de overheid aan directe netlevering is hoger dan niet-netlevering. Dit om te stimuleren dat zonnestroominstallaties niet alleen eigen verbruik dekken. En daarnaast heb je bij netlevering geen vermeden stroomlasten, dus is meer subsidie nodig om grote zonnedaken- en velden financieel aantrekkelijk te maken.

Voorbeeld

Piet heeft een bedrijf met een eigen verbruik van 300.000 kWh, een inkoopprijs van 9,12 cent per kWh, een teruglevergoeding van 6,2 cent per kWh, 700 panelen met een opbrengst van 526.788kWh in jaar 1.

Zo ziet Piet zijn situatie het er in theorie als volgt uit:

fase en correctie blog 1 300x90

Stel je nu voor dat de stroomprijs, of de belastingen hierop worden verhoogt. Dan betaald Piet geen 9,12 cent per kWh, maar 11,12 cent per kWh. Als reactie hierop laat de overheid de correctiebedragen ook stijgen. Dan krijg je de volgende situatie:

fase en correctie blog 2 300x89

Je ziet dat de vermeden stroomlasten hoger zijn. Dit omdat je zonder zonnepanelen de actuele stroomprijs had moeten betalen. De SDE++ subsidie valt wat lager uit, omdat het correctiebedrag is gestegen. Maar puntje bij paaltje zijn je inkomsten in jaar 1 nagenoeg gelijk als de inkomsten in de 1ste tabel. Zo houdt de overheid de investering even aantrekkelijk. Ongeacht wat de markt doet. 

Nu is dit een simpel voorbeeld om de fasebedragen & correctiebedragen en de functie van deze variabelen uit te leggen. Mocht je een verdiepingsslag willen maken dan raad ik je deze blog aan om even te lezen. 

Het RVO betaalt maandelijks een voorschot op de subsidie, de hoogte van de voorschotten zijn 80% van de geschatte energieproductie. De voorschotten worden berekend aan de hand van een geschat correctiebedrag door het Planbureau voor de Leefomgeving en omstreeks april zijn de officiële bedragen bekend. Zodra ook de jaarlijkse productie bekend is gaat het RVO ‘bijstellen’. Wanneer jouw SDE++ subsidie bijstelling positief is krijgt je het resterende bedrag waar je recht op heeft bij gestort in geval van een negatieve bijstelling wordt het verrekend met komende voorschotten.

Ben je geïnteresseerd en wilt je weten hoeveel jij kan besparen en verdienen? Vraag dan ons gratis adviesrapport-op-maat aan! 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book “Subsidie Zakelijke Zonnepanelen”

check Hoe jij 10 tot 20% rendement realiseert
check Hoe jij bespaart op je energierekening met een zonnestroominstallatie
check Hoe jij een grote stap zet in een duurzame bedrijfsvoering