Waar komt het geld voor de SDE++ subsidie vandaan?

De SDE++ subsidie maakt het investeren in verduurzaming haalbaar en betaalbaar voor bedrijven. De overheid stelt jaarlijks geld beschikbaar voor duurzaamheidsgerelateerde projecten, zoals de aanschaf van zakelijke zonnepanelen. In 2023 bevat de SDE++ subsidiepot 8 miljard euro. Benieuwd waar al dat geld vandaan komt? Je leest het hier!

Overheidsheffingen

Klimaatdoelen stellen dat de CO2-uitstoot in Nederland in 2030 49% lager moet zijn. In 2050 gaat het zelfs om een vermindering van 95%. Om die doelen te behalen, is er werk aan de winkel. De Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE ++) speelt een grote rol in het behalen van deze doelstellingen. De overheid creëert jaarlijks een flinke SDE++ subsidiepot. Daarbij maken ze gebruik van overheidsheffingen. Jouw energieleverancier brengt deze heffingen in rekening en draagt dit vervolgens af aan de overheid.

‘Reguliere’ energiebelasting

De ‘reguliere’ energiebelasting staat al sinds 1996 op je energierekening. Van deze overheidsheffing komt relatief weinig geld in de SDE++ subsidiepot terecht. Het meeste geld gaat naar de algemene begroting. Toch draagt ook deze heffing bij aan het verduurzamen van Nederland. Met de belasting wil de overheid particulieren en bedrijven stimuleren om te besparen op verbruik. Want als je extra betaalt voor gas en stroom, ga je er zuiniger mee om. 

Met alleen de reguliere energiebelasting is er nog niet genoeg geld voor de SDE++ subsidie. Er gaat ook geld van de gewone belasting naar de subsidiepot. Uiteindelijk betalen we dus allemaal mee aan een duurzamer Nederland. 

Benieuwd naar hoeveel SDE++ subsidie jij kunt krijgen? Vraag ons gratis adviesrapport op maat aan! Daarin werken wij de hele businesscase voor je uit. 

Laat jij geld liggen als je een zakelijke zonnestroominstallatie realiseert? Wil je weten hoe je kan profiteren van de SDE++ subsidie? Bekijk onze gratis webinar! 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden