Interesse of een vraag? Bel direct met onze experts via 085-0655480

Waar komt het geld voor de SDE++ subsidie vandaan?

De SDE++ subsidie maakt het investeren in verduurzaming haalbaar en betaalbaar voor bedrijven. De overheid stelt jaarlijks geld beschikbaar voor duurzaamheidsgerelateerde projecten, zoals de aanschaf van zakelijke zonnepanelen. In 2022 bevatte de SDE++ subsidiepot 13 miljard euro. Benieuwd waar al dat geld vandaan komt? Je leest het hier!

Overheidsheffingen

Klimaatdoelen stellen dat de CO2-uitstoot in Nederland in 2030 49% lager moet zijn. In 2050 gaat het zelfs om een vermindering van 95%. Om die doelen te behalen, is er werk aan de winkel. De Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE ++) speelt een grote rol in het behalen van deze doelstellingen. De overheid creëert jaarlijks een flinke subsidiepot. Daarbij maken ze gebruik van overheidsheffingen. Jouw energieleverancier brengt deze heffingen in rekening en draagt dit vervolgens af aan de overheid.

Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE)

De Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) staat al sinds 2013 op je energierekening. Dit is een overheidsheffing die je betaalt over jouw gas- en stroomverbruik. Voor iedere kWh die je verbruikt, betaal je een extra bedrag. Jaarlijks stelt de overheid dit te betalen bedrag vast. Hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt. 

Particulieren en bedrijven betaalden eerst evenveel ODE. Doorgaans verbruiken bedrijven meer stroom dan particulieren, waardoor dit veranderde in 2020. Bedrijven betalen sinds deze verandering twee derde van de belasting. Particulieren slechts een derde. 

‘Reguliere’ energiebelasting

Naast de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie, betaal je ook ‘reguliere’ energiebelasting. Deze overheidsheffing bestaat al sinds 1996. Van deze heffing komt relatief weinig geld in de subsidiepot terecht. Het meeste geld gaat naar de algemene begroting. Toch draagt ook deze heffing bij aan het verduurzamen van Nederland. Met de belasting wil de overheid particulieren en bedrijven stimuleren om te besparen op verbruik. Want als je extra betaalt voor gas en stroom, ga je er zuiniger mee om. 

Met alleen de ODE is er nog niet genoeg geld voor de SDE++ subsidie. Er gaat ook geld van de gewone belasting naar de subsidiepot. Uiteindelijk betalen we dus allemaal mee aan een duurzamer Nederland. 

Benieuwd naar hoeveel SDE++ subsidie jij kunt krijgen? Vraag ons gratis adviesrapport op maat aan! Daarin werken wij de hele businesscase voor je uit.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book “Subsidie Zakelijke Zonnepanelen”

check Hoe jij 10 tot 20% rendement realiseert
check Hoe jij bespaart op je energierekening met een zonnestroominstallatie
check Hoe jij een grote stap zet in een duurzame bedrijfsvoering