Hoeveel SDE++ subsidie kan ik krijgen?

SDE++ is een subsidie om het opwekken en gebruiken van duurzame energie te stimuleren. Het is een exploitatiesubsidie, dus het subsidiebedrag hangt af van de hoeveelheid energie die er is opgewekt. In dit artikel kijken we naar hoeveel SDE++ je kunt krijgen om de investering in een zakelijke zonnestroominstallatie zo rendabel mogelijk te maken.

Fase- en correctiebedragen SDE++

Elk jaar bepaalt de RVO de fase- en correctiebedragen aan de hand van marktontwikkelingen die gehanteerd worden voor het berekenen van de hoogte van de SDE-subsidie. De bedragen die in 2023 voor ZON SDE++ gebruikt worden, zie je in onderstaande tabel. 

image 4 1024x311

Zo ziet het berekenen van de SDE++ hoeveelheid er in de praktijk uit

Alles leuk en aardig met al die cijfertjes, maar jij wilt weten op welk SDE++ subsidiebedrag je kunt rekenen. Dat laten we je zien aan de hand van een rekenvoorbeeld. Vergelijk het met de mogelijke installatie op jouw dak en je krijgt een heel aardig idee van het bedrag SDE-subsidie dat je kunt krijgen.

In onderstaand rekenvoorbeeld gaan wij uit van zonnepanelen met een vermogen van 300 wattpiek en de fase- en correctiebedragen van de SDE+ uit het voorjaar 2019.

Dit voorbeeld gaat over Jan. Hij heeft een bedrijf met een behoorlijk groot dakoppervlak: 6.500m2. Omdat hij veel energie verbruikt heeft zijn bedrijf een zakelijke grootverbruikersaansluiting van meer dan 3 x 80 ampère. Op zijn dak passen maar liefst 2.000 zonnepanelen.

Deze panelen hebben een gezamenlijk opgesteld vermogen van 600.000 wp. We gaan ervan uit dat deze zonnestroominstallatie net zoveel stroom op zal wekken als hij nu verbruikt, hij dekt 100% van zijn eigen verbruik met zijn zonnestroominstallatie.

Hierbij moeten we wel aangegeven dat dit in de praktijk vaak nog iets anders ligt. Dat komt omdat veel bedrijven ook ‘s nachts draaien en stroom verbruiken, terwijl er dan geen zon is om energie op te wekken. Maar overdag wekt de installatie meestal meer stroom op dan er verbruikt wordt, dus lever je dan terug aan het net. In de praktijk is de verhouding vaak dat 58% van de energievraag door de zonnepanelen ingevuld wordt, en 42% dat van het net afgenomen wordt. De overproductie van overdag’s en wat dus teruggeleverd wordt is vaak ook rond de 40-45%. Wij gaan in deze situatie uit van 42% teruglevering. 

Met deze uitgangspunten kunnen we berekenen hoeveel SDE Jan kan krijgen.

image 5 1024x457

Rekenvoorbeeld uitgelegd: hoogte SDE-subsidie

Zoals je ziet, is de hoogte van de SDE-subsidie in fase 2 een stuk hoger dan in fase 1. Maar aanvragen in fase 2 is niet zonder risico’s. Het kan namelijk zijn dat de volledige SDE-subsidie al opgegaan is in fase 1. De vraag is dus of je kiest voor de zekerheid van aanvragen in fase 1, of een hogere subsidie in fase 2. Wij adviseren onze klanten hier vrijblijvend in, en komen met een biedingsstrategie op maat.

Zelf de hoogte van de SDE++ berekenen

Met bovenstaand rekenvoorbeeld kun je nu zelf berekenen hoeveel SDE-subsidie je kunt krijgen. Het enige dat je moet weten is het aantal zonnepanelen dat op je dak past en wat het vermogen per paneel is. Zo vraag je niet te veel of te weinig SDE++ aan.

Weet je nog niet precies hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wil je graag advies? Vul dan dit formulier in. Dan krijg je van ons een vrijblijvend adviesrapport, waarin we kijken hoeveel zonnepanelen er op je dak past. Ook berekenen wij in dit rapport hoeveel SDE-subsidie je kunt krijgen.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden