Energie-investeringsaftrek voor zakelijke zonnepanelen

De EIA maakt investeren leuker

EIA staat voor Energie-investeringsaftrek. Daarmee kun je als bedrijf fiscaal voordeel krijgen als je in zonnepanelen investeert. Daarnaast heb je natuurlijk de voordelen die zonnepanelen je sowieso al opleveren, zoals de lagere energierekening.

Wat is de EIA-subsidie?

Ondernemers en bedrijven kunnen de EIA-subsidie gebruiken bij de aanschaf van zonnepanelen. Onder bepaalde voorwaarden mag je via de EIA meer dan de helft van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Hoe werkt de EIA-subsidie?

Je moet de EIA-subsidie binnen 3 maanden na het geven van de opdracht aanvragen. Vervolgens wordt er gekeken of je voldoet aan alle voorwaarden. Is dat het geval, dan kun je 45% van de kosten van de investering aftrekken van de fiscale winst van je bedrijf.

Voorwaarden EIA-subsidie

In het geval van zonnepanelen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen om de EIA-subsidie te krijgen:

  • Het gezamenlijk piekvermogen ligt boven de 15 kW
  • Je hebt een aansluiting van gelijk of minder dan 3 x 80 ampère

Als je aan deze eisen voldoet, vallen alle kosten onder de EIA. Dus bijvoorbeeld ook de kosten voor de aansluiting op het elektriciteitsnet, een actief zonvolgsysteem of een accumulator. Voor alles geldt een maximum van € 750,- per kW piekvermogen.

Rekenvoorbeeld EIA-subsidie

Je koopt voor € 33.000,- zonnepanelen voor je bedrijf. Het totale piekvermogen is 30 kW en je hebt een aansluiting van 3 x 65 ampère. Je voldoet dus aan alle voorwaarden voor de EIA. Omdat je € 1100,- per kW piekvermogen betaalt, mag je niet het hele bedrag aftrekken. In dit geval mag je 30 kW x € 750,-/kW gebruiken. Dat is € 22.500,- in totaal. Van dit bedrag mag je 45% (percentage in 2020) opvoeren als aftrekpost. Dat komt neer op € 10.125,-! 

EIA-subsidie aanvragen

Wil je de EIA-subsidie gebruiken voor het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen? Dan moet je binnen 3 maanden na het geven van de opdracht een aanvraag doen. Dat gaat via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarvoor heb je eHerkenning nodig, een DigiD voor je bedrijf. Let er bij het aanvragen op dat je het totale vermogen van de zonnepanelen in kW doorgeeft.  Neem contact met ons op of vraag een advies op maat aan.

Advies op maat

Download E-book “Subsidie Zakelijke Zonnepanelen

  • Wat er in onze businesscase staat

  • Welk rendement je uit een zakelijke zonnestroominstallatie kan halen

  • Wat je inkomstenstromen zullen worden

  • Hoe je niet hoeft te investeren, maar wel zonnepanelen op je dak kan krijgen

E-book downloaden