Bruto-productiemeter voor subsidie bij zakelijke zonnepanelen: hoe zit dat?

Zonnepanelen leveren energie. Hoe veel energie ze opleveren, hangt af van verschillende factoren, zoals de zoninstraling, de kwaliteit van de panelen en de hoek waarin de panelen gemonteerd zijn. Met de bruto-productiemeter kun je precies bepalen hoeveel energie er opgewekt wordt. Wat zo’n meter precies doet en waar het voor nodig is? Dat lees je in dit artikel.

Hoofdmeter voor zonnepanelen

Voor het gebruik van een zonnestroominstallatie is het belangrijk om precies te weten hoeveel energie verbruikt en teruggeleverd wordt. Hier wordt vaak een 4-kwadranten meter voor gebruikt. Deze meet de hoeveelheid energie in vier gebieden: de verbruikte energie, de teruggeleverde energie, blindenergie inductief en blindenergie capacitief. Deze laatste 2 vormen van energie worden gebruikt om het netwerk op spanning te houden voor de transport van energie. Zo zie je precies wat er binnenkomt en er uitgaat en kan de energieleverancier de teruggeleverde energie in mindering brengen op je factuur.

Bruto-productiemeter onmisbaar voor subsidie

Toch is de hoofdmeter niet voldoende. Hoewel je hiermee het verschil in verbruik en teruglevering kan meten, weet je nog niet hoeveel energie de installatie precies geproduceerd heeft. Met de bruto-productiemeter kan dit wel. Bruto-productiemeters zijn er in 2 soorten. Welke je gebruikt, hangt af van het piekvermogen van de installatie. Wanneer dit minder dan 70kW, zo’n 400 zonnepanelen, is, gebruik je een directe bruto-productiemeter. Bij een piekvermogen van meer dan 70kW heb je een indirecte meter nodig. 

Met de meter heb je inzicht in de totale opwek van duurzame energie en het rendement van je investering. Ook heb je de bruto-productiemeter nodig voor de ontvangst van SDE-subsidie. Deze werd in het geval van SDE+ uitbetaald per opgewekte kWh. Nu we van de SDE+ zijn overgestapt op de SDE++, wordt deze uitbetaald per vermeden ton CO2. In beide gevallen heb je inzicht in de totale energie-opwek nodig voor de berekening van de hoogte van de subsidie.

Bruto-productiemeter en groencode

Daarnaast heb je een ‘European Article Number’-code (EAN-code) nodig. Iedere gas- of elektriciteitsaansluiting heeft zo’n code: een uniek getal bestaande uit achttien cijfers. Bij de opwek van duurzame energie krijg je een groene EAN-code. Deze code vraag je aan bij de netwerkbeheerder. Je hebt deze code nodig om een bruto-productiemeter te gebruiken.

Bij Zonnestroom Nederland weten we alles over de bruto-productiemeter en SDE++. Heb je interesse in zakelijke zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend een adviesrapport op maat aan!

Meer weten over de SDE++? Luister nu de podcast of bekijk onze gratis webinar!

 

 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden