Alles over de vervanger van de SDE+: zo werkt de SDE++

Op 1 januari 2020 ging de SDE++ van start. Deze subsidie vervangt de SDE+. Het doel van deze subsidie is om een breed scala aan duurzame energieprojecten mogelijk te maken. Waar de SDE+ zich voornamelijk richtte op het stimuleren van duurzame energieproductie, richt de SDE++ zich op het stimuleren van de duurzame energietransitie. 

Wat betekent deze verschuiving? Welke projecten komen nog in aanmerking voor subsidie? En wat betekent dat voor zakelijke zonnepanelen met de SDE++ subsidie? In dit artikel zetten we het allemaal op een rijtje.

SDE++: van energieproductie naar energietransitie

Zoals gezegd richtte de voorganger van de SDE++ zich op duurzame energieproductie. Dat betekende in de praktijk dat als er bij een project duurzame bronnen werden gebruikt om energie op te wekken, je in aanmerking kwam voor subsidie. De focus bij de SDE+ ligt op de hoeveelheid geproduceerde duurzame energie. 

Bij de SDE++ verschuift de focus naar de hoeveelheid gereduceerde of bespaarde CO2. Het duurzaam produceren van energie bespaart ook CO2, dus de projecten die eerder via de SDE+ gesubsidieerd werden, komen nog steeds in aanmerking. Het grote verschil is dat er nu ook projecten in aanmerkingen komen die zich puur richten op het reduceren van CO2. Denk bijvoorbeeld aan aquathermie, CO2-afvang en -opslag (CCS) en duurzame waterstofproductie. Aangezien duurzame technieken continu in ontwikkeling zijn, wordt jaarlijks een lijst opgesteld met technieken die in aanmerking komen voor de SDE++. Zo blijft de subsidie actueel en wordt de energietransitie continu gestimuleerd.

SDE++ subsidie in het kort

De verschuiving vraagt ook om een andere berekening. Bij de SDE+ gaat het om het aantal duurzame opgewekte kilowattuur, terwijl het bij de SDE++ om het aantal tonnen gereduceerde CO2 gaat. Hierdoor komen er meer projecten in aanmerking voor de subsidie, waardoor er een kleiner bedrag per project beschikbaar is of de kans minder groot is dat men de subsidie toegekend krijgt. In 2023 is er een openstellingsbudget van € 8 miljard beschikbaar. 

Voorwaarden van de SDE++ subsidie

Om als ondernemer met zakelijke zonnepanelen in aanmerking te komen voor de SDE++-subsidie, moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je een zakelijke aansluiting hebben van minimaal 3×100 ampère en moet het project een omvang hebben van minimaal 15 kWp. Daarnaast is de modelverklaring draagkracht dakconstructie verplicht bij elke aanvraag. De SDE++ wordt in 1 ronde per jaar verdeeld. Het is dus nog belangrijker om op tijd te zijn met je aanvraag

Investeren in zonnepanelen minder interessant door SDE++?

Door de verbreding van de subsidie, is er minder kans op een vergoeding voor o.a. zonnestroom- en windprojecten. Dit betekent niet dat investeren in zonnepanelen niet meer rendabel is. De afgelopen jaren hebben de ontwikkelaars van zonnepanelen namelijk niet stilgezeten: de techniek is aanzienlijk verbeterd, waardoor de panelen een stuk rendabeler zijn geworden. Ook is de productie toegenomen, waardoor de panelen goedkoper zijn geworden. Hierdoor blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen, ook al krijg je misschien minder subsidie: de panelen zijn goedkoper en leveren meer stroom op, dus onder de streep verandert er weinig. Het is nog steeds de juiste tijd om in zonnepanelen te investeren!

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan gratis en vrijblijvend een adviesrapport op maat aan. Lees ook ons gratis e-book over de SDE++ subsidie! Meer weten over de SDE++? Luister nu de podcast of bekijk onze gratis webinar! 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden