Interesse of een vraag? Bel direct met onze experts via 085-0655480

adviseurs roel erik sem harmen 2 300x124

Alles over de vervanger van de SDE+: zo werkt de SDE++

Op 1 januari 2020 is de SDE++ van start gegaan. Deze subsidie vervangt de SDE+.  Het doel van deze subsidie is om een breed scala aan duurzame energieprojecten mogelijk te maken. Waar de SDE+ zich voornamelijk richtte op het stimuleren van duurzame energieproductie, richt de SDE++ zich op het stimuleren van de duurzame energietransitie. 

Wat betekent deze verschuiving? Welke projecten komen nog in aanmerking voor subsidie? En wat betekent dat voor zakelijke zonnepanelen met de SDE++ subsidie? In dit artikel zetten we het allemaal op een rijtje.

SDE++: van energieproductie naar energietransitie

Zoals gezegd richtte de voorganger van de SDE++ zich op duurzame energieproductie. Dat betekende in de praktijk dat als er bij een project duurzame bronnen werden gebruikt om energie op te wekken, je in aanmerking kwam voor subsidie. De focus bij de SDE+ ligt op de hoeveelheid duurzame energie die geproduceerd wordt. 

Bij de SDE++ verschuift de focus naar de hoeveelheid CO2 die gereduceerd of bespaard wordt. Het duurzaam produceren van energie bespaart ook CO2, dus de projecten die eerder via de SDE+ gesubsidieerd werden, komen nog steeds in aanmerking. Het grote verschil is dat er nu ook projecten in aanmerkingen komen die zich puur richten op het reduceren van CO2. Denk bijvoorbeeld aan aquathermie, CO2-afvang en -opslag (CCS) en duurzame waterstofproductie. Aangezien duurzame technieken continu in ontwikkeling zijn, wordt jaarlijks een lijst opgesteld met technieken die in aanmerking komen voor de SDE++. Zo blijft de subsidie actueel en wordt de energietransitie continu gestimuleerd.

SDE++ in het kort

De verschuiving vraagt ook om een andere berekening. Bij de SDE+ gaat het om het aantal duurzame opgewekte kilowattuur, terwijl het bij de SDE++ om het aantal tonnen gereduceerde CO2 gaat. Hierdoor zijn er meer projecten die in aanmerking komen voor de subsidie, waardoor er een kleiner bedrag per project beschikbaar is of de kans minder groot is dat men de subsidie toegekend krijgt. Hoe dit er precies uit gaat zien, is nu nog niet duidelijk. In het voorjaar van 2020 wordt dit duidelijk gemaakt door de overheid. 

Het is al wel bekend dat er ongeveer 5 miljard euro beschikbaar is in de eerste en enige subsidieronde van de SDE++ in 2020. In vergelijking: voor de SDE+ in 2019 was er 10 miljard euro beschikbaar verdeeld over 2 rondes. 

Voorwaarden van de SDE++

Om als ondernemer met zakelijke zonnepanelen in aanmerking te komen voor de SDE++-subsidie, moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de ondernemer een zakelijke aansluiting hebben van minimaal 3×100 ampère en moet het project een omvang hebben van minimaal 15 kWp. De SDE++ wordt in 1 ronde per jaar verdeeld. Het is dus nog belangrijker om op tijd te zijn met je aanvraag!

Investeren in zonnepanelen minder interessant door SDE++?

Omdat de subsidie verbreed wordt, is er minder kans op een vergoeding voor o.a. zonnestroom- en windprojecten. Dit betekent niet dat investeren in zonnepanelen niet meer rendabel is. De afgelopen jaren hebben de ontwikkelaars van zonnepanelen namelijk niet stilgezeten: de techniek is aanzienlijk verbeterd, waardoor de panelen een stuk rendabeler zijn geworden. Ook is de productie toegenomen, waardoor de panelen goedkoper zijn geworden. Hierdoor blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen, ook al krijg je misschien minder subsidie: de panelen zijn goedkoper en leveren meer stroom op, dus onder de streep verandert er weinig. Het is nog steeds de juiste tijd om in zonnepanelen te investeren!

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan gratis en vrijblijvend een adviesrapport op maat aan!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book “Subsidie Zakelijke Zonnepanelen”

check Hoe jij 10 tot 20% rendement realiseert
check Hoe jij bespaart op je energierekening met een zonnestroominstallatie
check Hoe jij een grote stap zet in een duurzame bedrijfsvoering