Investeren in zakelijke zonnepanelen wordt een stuk aantrekkelijker door verschillende subsidies. De overheid geeft die subsidies omdat de klimaatdoelstellingen gehaald moeten worden. Er zijn verschillende regelingen en subsidies, die niet allemaal voor elk bedrijf in te zetten zijn. Daarom zetten we ze hier voor je op een rijtje.
Welke subsidies zijn er voor zakelijke zonnepanelen?
In totaal zijn er 5 regelingen voor bedrijven die willen investeren in zakelijke zonnepanelen. 4 van de 5 zijn fiscale regelingen. Dat wil zeggen dat je een deel van de investeringskosten mag aftrekken of afschrijven, zodat je een belastingvoordeel krijgt. De 5e variant is een exploitatieregeling. Dat betekent dat je geld krijgt voor alle zakelijke zonnestroom die je opwekt met je zonnepanelen.
Subsidies voor grote projecten
Bedrijven en hun daken komen in alle soorten en maten. Voor de grootste projecten is de SDE-subsidie in het leven geroepen.
Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)
De SDE++ is een subsidie die het verschil in kostprijs tussen grijze stroom en zonnestroom vernietigt. Je krijgt een vergoeding voor de energie die je opwekt met je eigen zakelijke zonnepanelen. De SDE++ is er alleen voor bedrijven met een zakelijke aansluiting groter dan 3×80 ampère en een zonnestroominstallatie van meer dan 15kWp of 15.000 Wattpiek.
Kom ik in aanmerking?
Binnen 30 seconden duidelijk of jouw bedrijf recht heeft op deze subsidie
Subsidie checkRegelingen voor kleinere zakelijke projecten
Heeft jouw bedrijf niet zo’n groot dak of niet zo veel stroom nodig? Dan zijn er alsnog een aantal regelingen waarmee de investering in zakelijke zonnepanelen aantrekkelijker gemaakt wordt. Alle onderstaande regelingen mogen gecombineerd worden, als je aan alle voorwaarden voldoet.
Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
De kleinschaligheidsaftrek staat ook wel bekend als investeringsaftrek. Met deze regeling kun je tot 28% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. De exacte hoogte van de aftrek is wel afhankelijk van andere investeringen in hetzelfde jaar. Voor de kleinschaligheidsaftrek hoef je niets te doen, behalve de factuur van je zonnepanelen te bewaren. Je boekhouder doet de rest.
Meer over de kleinschaligheidsaftrek
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Onder bepaalde voorwaarden mag je meer dan 50% van je investeringskosten in zakelijke zonnepanelen aftrekken van je fiscale winst. Je moet dan wel minimaal 25kW aan piekvermogen hebben, maar een aansluiting van minder dan 3 x 80 ampère. Je vraagt de regeling aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Na goedkeuring pas je de EIA toe in je jaarlijkse aangifte.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Met de MIA-regeling mag je tot 36% van je investeringskosten in zakelijke zonnepanelen aftrekken van je fiscale winst. Zakelijke zonnepanelen moeten wel op de zogenaamde ‘Milieulijst’ staan, maar dat is tot nu toe elk jaar zo geweest. Je kan alleen gebruikmaken van de MIA als je minimaal € 2500,- per jaar investeert, en de aanschaf van zonnepanelen binnen 3 maanden bij het RVO meldt.
Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
De laatste regeling is de Vamil-subsidie. Ook dit is een fiscale regeling. Je kunt met de Vamil tot wel 75% van je investering in zakelijke zonnepanelen afschrijven wanneer jij dat wilt. Zakelijke zonnepanelen moeten wel op de Milieulijst staan en je moet minimaal € 2500,- investeren. Je moet binnen 3 maanden na het geven van de opdracht een melding bij de RVO doen om van deze regeling gebruik te maken.
Weet jij welke subsidies je voor jouw bedrijf kunt krijgen?
Als je nu denkt dat de overheid het aanvragen van deze subsidies heel makkelijk heeft gemaakt, think again. Zeker als je aanvraag in een steekproef wordt meegenomen, wordt het allemaal heel snel heel ingewikkeld. Heb je vragen over het aanvragen of gebruikmaken van 1 van de subsidies voor zakelijke zonnepanelen? Zonnestroom Nederland helpt je graag verder! Neem contact met ons op.
Wacht niet te lang
Oja, voordat we het vergeten: de subsidies voor zakelijke zonnepanelen worden elk jaar opnieuw vastgesteld. De hoeveelheid geld die beschikbaar is, neemt de laatste jaren langzaam af. Dat komt omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden en grijze stroom steeds duurder.
Als je nadenkt over zakelijke zonnepanelen, dan is het verstandig om niet te lang te wachten. Nu is er nog voldoende geld beschikbaar, maar het kan zomaar zijn dat er de komende jaren subsidies gaan verdwijnen.