Financiële regelingen uitgelegd: Wat bespaar je met de EIA en KIA?

Er zijn allerlei verschillende subsidies en regelingen als het gaat om de aanschaf van zakelijke zonnepanelen. Dat kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en niet meer weet waar je recht op hebt en welke regeling wel of niet voor jou geldt. In dit artikel vertellen we je over 2 fiscale regelingen waar je misschien al eens van gehoord hebt: de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Alles draait om het type aansluiting dat je hebt

De belangrijkste subsidie voor zakelijke zonnepanelen is de SDE++. Daar heb je alleen recht op als je een grootverbruikersaansluiting hebt. De Energie-investeringsaftrek (EIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kun je alleen inzetten als je een kleinverbruikersaansluiting hebt.

Weet je niet of je een klein- of grootverbruiker bent? Dat ligt aan het vermogen van je elektriciteitsaansluiting. 

Kleinverbruikaansluitingen Grootverbruikaansluitingen
1x6A 3x100A
>1x6A t/m 3x25A 3x125A
3x35A 3x125A t/m 3x175kVA
3x50A 3x175kVA t/m 3x630kVA
3x63A 3x630kVA t/m 3x1000kVA
3x80A  

Weet je niet precies wat voor aansluiting je hebt, dan is de post die je krijgt een handige indicatie. Grootverbruikers krijgen post van zowel hun energieleverancier als netbeheerder. Kleinverbruikers alleen van hun energieleverancier. Daarnaast betalen GV’s variabele transportkosten en KV’s vaste transportkosten. 

Ideaal voor kleinverbruikers: de EIA en KIA

Met de energieinvesteringsaftrek en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek zijn er 2 heel interessante fiscale regelingen voor bedrijven die een kleinverbruikersaansluiting hebben en zakelijke zonnepanelen willen aanschaffen. 

Energie-investeringsaftrek 

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling om ondernemers te laten verduurzamen. Die stap kan behoorlijk duur zijn en uitdagingen met zich meebrengen, dus helpt de overheid mensen die bereid zijn deze stap te nemen.

Als je investeert in zakelijke zonnepanelen, profiteer je niet alleen van de lagere energiekosten. Met de EIA kun je namelijk 45% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dat kan behoorlijk oplopen!

Je moet dan wel voldoen aan een aantal eisen:

  • Je hebt een kleinverbruikersaansluiting;
  • Er is minimaal € 2500,- per bedrijfsmiddel geïnvesteerd;
  • Het gaat om duurzame bedrijfsmiddelen.
  • Tenminste 25.000 wp aan vermogen

Om te bepalen of dat laatste het geval is, heeft de overheid een lijst opgesteld waarop staat welke bedrijfsmiddelen wel en niet onder de EIA vallen. Uiteraard heeft de overheid daar weer een uitzondering op gemaakt: een bedrijfsmiddel dat niet op de lijst staat, maar wel helpt bij het besparen van energie of fossiele brandstof, valt wél onder de EIA. Het moet dan wel voldoen aan de ‘algemene besparingsnorm’. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland worden alle voorwaarden uitgebreid toegelicht.

EIA in de praktijk

Stel, je investeert voor €27.000 in zonnepanelen. Dat zijn ongeveer 90 panelen, het totaal opgestelde vermogen is 27 kWp. Voor zonnepanelen geldt dat er maximaal € 750,- per kW piekvermogen kosten opgegeven mogen worden. De zonnestroominstallatie moet ook minimaal 25 kWp vermogen hebben. Omdat je een aansluiting van 3 x 63 ampère hebt, kun je de EIA gebruiken.

Daarvoor nemen we het aan kWp opgesteld vermogen en vermenigvuldigen dit met het maximumbedrag van € 750,- per kW piekvermogen. Dat is € 20.250,- (27 kWp * € 750,-). Vervolgens mag je 45% van dit bedrag aftrekken van de fiscale winst, dat is € 9.112,50,-.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Met 35 letters is het niet alleen een geweldig woord voor Galgje. Ook de regeling erachter is leuk voor eigenaren van zakelijke zonnepanelen. Ook bij de KIA kun je een bedrag aftrekken van de fiscale winst. De hoogte van de investeringsaftrek verschilt per investering. De tabel hieronder laat zien hoe deze in 2019 wordt toegepast. Voor de meeste investeringen geldt de KIA wel, maar voor een klein deel niet.

KIA 300x155

De KIA kan gecombineerd worden met de EIA. Hierdoor kun je bij investeringen tussen €2.500,- & €57.321,- meer dan 70% van het bedrag aftrekken van je fiscale winst!

Interessant voor kleinverbruikers

Veel ondernemers denken dat zakelijke zonnepanelen alleen interessant zijn voor grootverbruikers, met name vanwege de SDE-subsidie. Je hebt nu gelezen dat dat zeker niet het geval is. Met de EIA en KIA is het het investeren in zakelijke zonnepanelen ook voor bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting heel interessant. Je bespaart niet alleen enorm op je energiekosten, maar kunt ook profiteren van interessante fiscale aftrekposten.

Hoewel we ons bij Zonnestroom Nederland volledig richten op installaties met een aansluitwaarde van meer dan 3 x 80 ampère, kunnen we je als kleinverbruiker wel helpen. We hebben goede banden met een partij die juist gespecialiseerd is in installaties met een aansluitwaarde van gelijk of minder dan 3 x 80 ampère. Neem even contact met ons op, dan zorgen we voor een doorverwijzing.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++
check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt
check Verhelderende berekeningen en voorbeelden