Netverzwaring: waarom en hoe vraag ik het aan?

Het kan zijn dat jouw zakelijke zonnestroominstallatie rendabeler wordt met de SDE++. Om deze subsidie te krijgen, is het wel een vereiste om een zogenaamde grootverbruikersaansluiting te hebben. Dit houdt in dat je een aansluiting van meer dan 3 * 80 ampère hebt. Het verschil in rendement met of zonder SDE++ kan dusdanig verschillen dat het uit kan om netverzwaring aan te vragen. In dit artikel lees je wanneer het verstandig is om je aansluiting te verzwaren en wanneer niet.

De potentiële opbrengst

De eerste stap in de beslissing om wel of niet te verzwaren ligt bij de potentie die de beoogde locatie biedt. Met veel beschikbare vierkante meters valt er veel zonnestroom op te wekken en, afhankelijk van eigen verbruik, ook veel terug te leveren. Het kan zijn dat de hoeveelheid mogelijke panelen het vermogen van de aansluiting overschrijden. In dat geval is het interessant om te kijken naar verzwaring, omdat de investering dan snel wordt terugverdiend. Naast de potentiële hoeveelheid panelen is ook het huidige type aansluiting van belang: wil je een kleine stap omhoog, dan is dat minder prijzig dan wanneer je van 3 * 65 ampère naar 3 * 100 ampère wilt. Omdat de bestaande energie-dragende infrastructuur dan ook aangepast moet worden, gaat dit sneller tot een hoge kostenpost leiden.

Afstand speelt een rol

De afstand tot het landelijke energienet is ook een belangrijke factor. Hoe verder je bedrijf van het energienet ligt, hoe duurder een verzwaring van de aansluiting wordt. Als er maar enkele tientallen tot honderden meters bekabeld moet worden, dan is dat voor de grotere projecten uitstekend terug te verdienen. Naarmate een locatie verder van de huidige infrastructuur ligt, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Op basis van een rekentool van een netbeheerder kost een verzwaring van kleinverbruiker naar grootverbruiker rond de €4.500 en kost bekabeling ongeveer €36 per meter. Per netbeheerder kun je voor jouw situatie bekijken hoeveel meter bekabeling nodig is om je aansluiting te kunnen verzwaren.

Dit kost netverzwaring: Een rekenvoorbeeld

Als we deze informatie in een rekenvoorbeeld gieten, ziet dat er zo uit: een bedrijf met een kleinverbruikersaansluiting en 50.000 kWh verbruik per jaar, heeft op het bedrijfspand ruimte voor 500 panelen. Deze installatie kost €120.000 en levert netto €11.500 per jaar op, een rendement van 9.7%. De eigenaar vraagt een netverzwaring aan, die hem eenmalig €13.500 (€4.500 + 250 meter x €36) kost. Er kan nu wel SDE++ aangevraagd worden, waardoor de netto-inkomsten stijgen naar € 15.900 per jaar, een rendement van 12.4%. In dit geval is het investeren in een verzwaring absoluut de beste keuze aangezien het rendement bijna 3% stijgt. 

Advies voor jouw specifieke situatie

Ben je geïnteresseerd in het opwekken van je eigen energie? In ons gratis en vrijblijvende advies op maat berekenen we precies wat voor jou de ideale situatie is, en ontdek je of jouw bedrijfslocatie geschikt is om eigen zonnestroom op te wekken en terug te leveren.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden