Verhuizen: wat gebeurt er met je SDE-subsidie?

Verhuizen, soms ontkom je er niet aan. Je wil gewoon even wat anders: je bedrijfspand is te klein geworden, je locatie is ongunstig, je werknemers willen iets nieuws, ga zo maar door. Bij zo’n verhuizing komt een boel kijken. Al helemaal wanneer je SDE++ subsidie hebt. Want wat doe je met de SDE++ subsidie als je gaat verhuizen? In deze blog leggen we het uit. We gaan hierbij twee scenario’s langs: verhuizen voordat je de installatie realiseert en verhuizen nadat je de installatie hebt gerealiseerd.

Voor de realisatie van je zonnestroominstallatie

Heb je een positieve beschikking voor de SDE-subsidie ontvangen? En besluit je al voor het realiseren van je zonnestroominstallatie dat je gaat verhuizen? Dan zou het ideaal zijn als je de subsidiebeschikking zou kunnen gebruiken voor een zonnestroominstallatie op je nieuwe locatie. Helaas mag dat niet zomaar. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kent subsidies toe op basis van specifieke gegevens die je hebt doorgegeven bij de aanvraag. Waaronder gegevens over je locatie. Daarom geldt de beschikking alleen voor een zonnestroominstallatie op de locatie waarvoor je de subsidie hebt aangevraagd. 

Betekent dit dat je de subsidie dan maar gewoon moet laten verlopen? Nee, dat niet. Je kunt nog een poging wagen door een goed onderbouwd verzoek om ontheffing te doen in een e-mail naar sde@rvo.nl. Hierin geef je aan waarom je de locatie wil wijzigen. Ook geef je je naam, adres, woonplaats, projectnummer en de adresgegevens van de nieuwe locatie door. De RVO neemt je verzoek in behandeling en geeft je misschien alsnog toestemming om de SDE++ subsidie ook op je nieuwe locatie te gebruiken.

Na de realisatie van je zonnestroominstallatie

Heb je al een zonnestroominstallatie op je dak waarvoor je SDE++ subsidie ontvangt? En besluit je te gaan verhuizen? Dan kun je overwegen je zonnestroominstallatie mee te verhuizen. Zolang je ook op de nieuwe locatie de producent van de zonne-energie blijft, blijf je ook na het verhuizen de SDE++ subsidie ontvangen. 

Hiervoor heb je wel eerst toestemming nodig van de RVO. Je geeft de verhuizing van je zonnestroominstallatie daarom eerst door aan de RVO via een e-mail naar sde@rvo.nl. Hierin geef je aan waarom je een wijzigingsverzoek doet. Je vermeldt je naam, adres, woonplaats, projectnummer en de adresgegevens van je nieuwe locatie. Wanneer de RVO goedkeuring geeft, meldt je je zonnestroominstallatie opnieuw aan op je nieuwe adres. Dat doe je bij CertiQ, middels een Verzoek tot Vaststelling. Zodra ook je netbeheerder het Verzoek tot Vaststelling goedkeurt, bevestigt CertiQ dat je installatie ingeschreven is op je nieuwe locatie. 

Neem je de zonnestroominstallatie niet mee naar je nieuwe locatie? Overleg dan met de nieuwe eigenaar van het pand of deze de installatie met subsidie over wil nemen. Wil de eigenaar dat? Dan regel je de overname van de installatie met het ‘Overnameformulier Deelnemersovereenkomst’ van CertiQ. Dit doe je samen met de nieuwe eigenaar van het pand. Vervolgens regel je de overdracht van de SDE-subsidie met een verzoek voor het wijzigen van de tenaamstelling. Gebruik hiervoor het ‘formulier SDE wijziging subsidieontvanger’. 

Als de nieuwe eigenaar van het pand de subsidie niet over wil nemen, moet je subsidie vastgesteld worden. Je vraagt vaststelling aan op RVO via mijn.rvo.nl. Als de beoordeling afgerond is, ontvang je bericht van de RVO. 

Verhuizen zonder subsidie

Je kan natuurlijk ook nog verhuizen zonder dat je al SDE-subsidie hebt aangevraagd. In dat geval kunnen wij je goed helpen. Neem contact met ons op en vraag ons gratis adviesrapport op maat aan!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden