Terugleverbeperking: gebieden waar je je stroom niet kwijt kunt
Door de massale overstap naar hernieuwbare energiebronnen, worden we onafhankelijk van eindige bronnen, zoals aardgas en aardolie. Dit gebeurt zo massaal, dat ons energienetwerk overbelast raakt. Om de overbelasting niet nog erger te maken, zijn er terugleverbeperkingen ingesteld. Dit kan invloed hebben op de subsidies die je voor teruggeleverde energie krijgt. Benieuwd of er ook in jouw omgeving een terugleverbeperking is? En welke oplossingen er zijn? Dat lees je in dit artikel.
Waar is het elektriciteitsnet overbelast?
Niet overal in Nederland geldt een beperking op teruglevering, want in een aantal gebieden is het energienet nog niet overbelast. In praktisch heel Friesland, Flevoland, Groningen en Drenthe moet er rekening worden gehouden met een terugleverbeperking. Ook in het grootste deel van het noorden van Overijssel, het oosten van Gelderland en Utrecht en in de kop van Noord-Holland hebben netbeheerders laten weten dat er beperkt kan worden teruggeleverd. Voor gedetailleerde informatie over jouw specifieke locatie, hebben netbeheerders gedetailleerde kaarten ontwikkeld.
Direct inzicht of je kan terugleveren met je zakelijke zonnepanelen? Met deze eenvoudige tool krijg je direct te zien of je op dit moment kan terugleveren met je zakelijke zonnestroominstallatie.
Terugleverbeperking: niet investeren? Twee oplossingen uitgewerkt
Een terugleverbeperking betekent niet dat er niet geïnvesteerd mag of zou moeten worden in duurzame energie. Sterker nog, overstappen op zonne-energie wordt inmiddels, door de vele ontwikkelingen in de sector, steeds rendabeler. Het is inmiddels ook al rendabel zonder subsidies. Je kunt een verzoek indienen bij je netbeheerder om te zien of je kunt terugleveren. Wordt het verzoek afgewezen? Dan heb je altijd nog andere oplossingen om toch gebruik te maken van de voordelen van zakelijke zonnestroom.
Op twee manieren kan er dan toch worden overgestapt op zonne-energie. De eerste manier houdt in dat de stroom die te veel wordt opgewekt door middel van software van het net wordt afgeknepen, echter raakt hierdoor de opgewekte energie wel verloren.
De tweede manier heeft te maken met batterijen. Wanneer er een batterij wordt geplaatst om de overtollige energie op te vangen, kun je deze energie weer op een ander moment gebruiken. Een handige oplossing voor het huidige probleem dus!
Netcongestie
Netcongestie brengt veel uitdagingen met zich mee. De vraag naar transport op het elektriciteitsnet is dan groter dan het net aankan. Daardoor is het vaak lastig, of soms onmogelijk om een nieuwe of grotere aansluiting te krijgen. Verantwoord omgaan met energieopslag kan hier het verschil maken. Wil je weten welke oplossingen er zijn en hoe dit er voor jouw bedrijf uit kan zien? Kijk dan nu onze gratis webinar.
Advies op maat
Ben je benieuwd wat zonnepanelen voor jouw bedrijf zouden betekenen? Wij helpen je graag met nadenken en stellen met plezier een vrijblijvend adviesrapport op maat op, waarin duidelijk wordt wat voor invloed zo’n investering zou hebben qua financiën en qua duurzaamheid.