Terugleverbeperking: gebieden waar je je stroom niet kwijt kunt

Nederland wordt steeds groener. Dat is natuurlijk heel goed nieuws, want door te verduurzamen, kunnen we de toekomst aan. We worden onafhankelijk van eindige bronnen van energie, zoals aardgas en aardolie, en stappen massaal over op hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie. Dit gebeurt echter zo massaal, en op zo’n grote schaal, dat grote delen van ons energienetwerk dit niet meer aankunnen. Dat komt omdat er vaak ook energie teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Dat heeft ook negatieve invloed op de businesscase. Dat komt doordat er subsidie kan worden verkregen over de teruggeleverde energie, die door de overbelasting dus verloren gaat. Er zijn een aantal plekken in Nederland waar een zogenaamde terugleverbeperking geldt. Hier hebben netbeheerder besloten om de hoeveelheid energie die je kunt terugleveren, te beperken. In dit artikel ontdek je of dat ook voor jou geldt. Wil jij nu weten of jouw bedrijf terug kan leveren op jouw locatie? Met deze eenvoudige tool krijg je direct te zien of je op dit moment kan terugleveren met je zakelijke zonnestroominstallatie.

Waar is het elektriciteitsnet overbelast?

Niet overal in Nederland geldt namelijk een beperking op teruglevering, want in een groot aantal gebieden is het energienet nog niet overbelast. In praktisch heel Friesland, Flevoland, Groningen en Drenthe moet er rekening worden gehouden met een terugleverbeperking. Ook in het grootste deel van het noorden van Overijssel, het oosten van Gelderland en Utrecht en in de kop van Noord-Holland hebben netbeheerders laten weten dat er beperkt kan worden teruggeleverd. Voor gedetailleerde informatie over jouw specifieke locatie, hebben netbeheerders gedetailleerde kaarten ontwikkeld.

Direct inzicht of je kan terugleveren met je zakelijke zonnepanelen? Met deze eenvoudige tool krijg je direct te zien of je op dit moment kan terugleveren met je zakelijke zonnestroominstallatie.

Terugleverbeperking: Niet investeren? 2 oplossingen uitgewerkt

Nu is het zo dat een terugleverbeperking niet betekent dat er niet geïnvesteerd mag of zou moeten worden in duurzame energie. Sterker nog, overstappen op zonne-energie wordt inmiddels, door de vele ontwikkelingen in de sector, steeds rendabeler. Het is inmiddels ook al rendabel zonder subsidies. Je kunt een verzoek indienen bij je netbeheerder om te zien of je kunt terugleveren. Soms kan dat alsnog, anders heb je altijd nog andere oplossingen om toch gebruik te maken van de voordelen van zakelijke zonnestroom.

Op 2 manieren kan er dan toch worden overgestapt op zonne-energie. De eerste manier houdt in dat de stroom die te veel wordt opgewekt door middel van software van het net wordt afgeknepen, hierdoor raakt de opgewekte energie echter wel verloren. Er is ook een andere manier: er kan een accupakket worden geplaatst om de overtollige energie op te vangen, en deze zo op een ander moment bruikbaar te maken. Een handige oplossing voor het huidige probleem!

Ben je benieuwd wat zonnepanelen voor jouw bedrijf zouden betekenen? Wij helpen je graag met nadenken en stellen met plezier een vrijblijvend adviesrapport op maat op, waarin duidelijk wordt wat voor invloed zo’n investering zou hebben qua financiën en qua duurzaamheid. Wil je meer weten over netcongestie? Bekijk dan onze gratis webinar! 

 

 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden