Terugleververgoeding in Nederland: hoe zit het precies?

We zijn goed bezig: we scheiden ons afval, proberen minder vaak de auto te pakken en kiezen steeds vaker voor zonne-energie. Veel bedrijven investeren in zakelijke zonnepanelen, om zelf hun energie op te wekken. Goed voor het milieu en de portemonnee. Zo’n zonnestroominstallatie kan behoorlijk wat opleveren, dankzij de gunstige rendementen. Meestal is het in de praktijk niet mogelijk om alle zelf opgewekte energie te verbruiken. Daarom lever je dit terug aan het net, en daarvoor krijg je een terugleververgoeding. Maar hoe zit het precies met de terugleververgoeding in Nederland? Dat bespreken we in dit artikel.

Wat is terugleververgoeding?

De terugleververgoeding is het bedrag per kilowattuur dat je krijgt voor energie die je teruglevert aan het elektriciteitsnet. Er zijn grote verschillen te vinden in de hoogte van deze terugleververgoedingen. Als je kiest om veel meer op te gaan wekken dan dat je zelf verbruikt, heeft deze terugleververgoeding dus veel invloed op het rendement van de installatie.

Overzicht terugleververgoedingen

Vaak wordt de terugleververgoeding bepaald door de energieleverancier, die in dit geval dus afnemer wordt. Ook zie je vaak dat de vergoeding een stuk hoger is voor kleinverbruikers, bij Greenchoice is deze bijvoorbeeld € 0,115 per kWh tot maximaal 1500 kWh. Dat is niet interessant voor bedrijven, omdat je met 5 tot 6 panelen al aan 1500 kWh zit.

Pricewise.nl heeft een overzicht gemaakt van de terugleververgoedingen van een aantal grote leveranciers.

EnergieleverancierTeruglevertarief
ElixDe dynamische prijs, excl. inkoopvergoeding
Budget Energie€ 0,05 per kWh
Coolblue Energie€ 0,05 per kWh
Delta€ 0,055 per kWh 
Eneco€ 0,09 per kWh
Energiedirect€ 0,05 per kWh 
ENGIE€ 0,08 per kWh
Essent€ 0,055 per kWh 
Frank Energie€ 0,082645 per kWh
Greenchoice€ 0,08 per kWh 
Innova Energie€ 0,07 per kWh (incl. BTW)
Oxxio€ 0,09 per kWh
Powerpeers€ 0,03 per kWh
Pure Energie€ 0,06 per kWh
Vandebron€ 0,13 per kWh (tot 2.000 kWh)
€ 0,06 per kWh (boven de 2.000 kWh)
Vattenfall€ 0,045 per kWh
Mega€ 0,05 per kWh (incl. BTW)
United Consumers€ 0,05 per kWh

Omdat we met z’n allen enthousiast aan het verduurzamen zijn, kan het net de teruggeleverde energie op veel plekken in Nederland niet meer aan. De netbeheerders zijn druk bezig het elektriciteitsnet te verzwaren om dit in de toekomst op te lossen, maar dit kost tijd. Hierdoor is het terugleveren van energie op veel plekken in Nederland onder druk komen te staan. Daardoor heeft het geen zin om veel meer energie op te wekken dan het eigen verbruik, omdat deze extra opgewekte energie dan al gauw als verloren beschouwd wordt.

Wil je direct inzicht of je in jouw gebied nog kan terugleveren met zakelijke zonnepanelen? Met deze eenvoudige tool krijg je direct te zien of je op dit moment kan terugleveren met je zakelijke zonnestroominstallatie. Lees meer over de terugleverbeperking en mogelijke oplossingen.

Zakelijke zonnepanelen: nog steeds rendabel

Zonnepanelen worden steeds beter en goedkoper, waardoor een zakelijke zonnestroominstallatie ook zonder terugleververgoeding een interessante investering is. Benieuwd wat een zonnestroominstallatie voor jouw bedrijf kan betekenen? Vraag dan een adviesrapport op maat aan! Dan rekenen we gratis en vrijblijvend de gehele businesscase uit, inclusief 3D-tekeningen van jouw pand!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden