De 4 grootste voordelen bij een oost-west-opstelling van zonnepanelen

Zakelijke zonnepanelen leveren de meeste energie op als ze in zuidelijke richting geplaatst zijn. Maar dat betekent niet dat we dit op elk dak doen. Soms kan dat simpelweg niet omdat het dakvlak naar het oosten, westen of noorden is gericht. Maar ook bij platte daken is het vaak slim om de zonnepanelen in een oost-west-opstelling te zetten. In dit artikel vertellen we je wat hiervan de 4 grootste voordelen zijn.

Voordeel 1: meer panelen op minder vierkante meters

Bij een opstelling naar het zuiden moet er veel ruimte tussen de panelen gelaten worden om te voorkomen dat ze in elkaar schaduw komen te staan. Hierdoor ontstaat veel loze ruimte, en dat is zonde.

1 oost west opstelling 300x144

Door panelen in een oost-west-opstelling neer te zetten, kunnen twee rijen recht tegen elkaar aan gezet worden zonder dat er schaduw ontstaat. 

van wijngaarden 3 1 300x225

Hierdoor kunnen er op hetzelfde dak veel meer panelen komen. De opbrengst per paneel is dan wel iets lager, maar de opbrengst per vierkante meter is een flink stuk hoger. Dit is vooral ideaal voor bedrijven met een hoog verbruik en een relatief klein dak. Zo kom je namelijk dichter bij 100% dekking van je eigen energiebehoefte en hoef je weinig stroom in te kopen. 

Voordeel 2: meer consistentie in opbrengst 

In een oost-west-opstelling wordt dus meer energie per vierkante meter opgewekt. Een ander voordeel is dat die energie beter verspreid over de dag opgewekt wordt. Bij een zuid-opstelling ontstaat er een enorme piek in de opbrengst in de middaguren. Die piek is in een oost-west-opstelling een stuk lager, maar wordt gecompenseerd door een hogere opbrengst in de ochtend en aan het einde van de dag. 

3 oost west opstelling 300x203

De energieopbrengst is dus beter verdeeld over de dag. Dit is voor veel bedrijven een voordeel, omdat het energieverbruik vaak redelijk constant is. Je wilt dus liever zo min mogelijk pieken hebben. Bij een zuid-opstelling zou je tijdens de middagpiek misschien veel terugleveren, terwijl je aan het begin en einde van de dag juist stroom moet inkopen. Met een oost-west-opstelling is terugleveren en inkopen misschien bijna niet meer nodig.

Voordeel 3: meer subsidie-opbrengst uit de SDE++

Het is voor veel bedrijven aantrekkelijk om zo veel mogelijk stroomopbrengst uit het beschikbare aantal vierkante meters te halen. Je las al dat een oost-west-opstelling zich daar goed voor leent. Dit zorgt er ook voor dat je het maximale uit de SDE-subsidie haalt.

Dit is een subsidie om het opwekken van duurzame energie te stimuleren. Hoeveel SDE++ je krijgt, hangt volledig af van de hoeveelheid energie die je per jaar opwekt. Je krijgt namelijk een bedrag voor elke kWh die je opwekt. Hoe meer vermogen je op je dak kunt plaatsen, hoe hoger je subsidie dus is. Je krijgt de subsidie maar 1 keer per dak toegekend, dus het is slim om het maximale uit het beschikbare dakoppervlak te halen. Wist je trouwens dat je de SDE++ 15 jaar lang krijgt? Dus zelfs na de gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar krijg je nog 8 jaar gratis geld. Nog meer reden om dit subsidiebedrag zo hoog mogelijk te maken met een oost-west-opstelling.

Voordeel 4: lichtere constructie door minder ballast

Een oost-west-opstelling is een stuk lichter dan een vergelijkbare installatie die op het zuiden gericht is. Dat komt omdat er minder ballast nodig is.

Die ballast plaatsen we om te voorkomen dat de panelen van het dak waaien. Omdat de panelen bij een oost-west-opstelling zo dicht tegen elkaar aan gemonteerd worden, krijgt de wind er minder makkelijk vat op. Daarom is er minder ballast nodig om de installatie op zijn plek te houden, wat de complete zonnestroominstallatie lichter maakt. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld minder snel verstevigingen aan je pand nodig en kunnen we minder materiaal gebruiken.

Welke opstelling kies jij?

Hoewel een oost-west-opstelling veel voordelen heeft, betekent dat niet dat het altijd de beste keuze is. Welke factoren het zwaarst wegen, verschilt per dak, bedrijf en situatie. Daarom is het belangrijk te onderzoeken welke opstelling het meest geschikt is voor jouw dak.

In ons gratis adviesrapport op maat nemen we alle aspecten mee en bekijken we wat in jouw situatie de beste keuze is. In het adviesrapport vind je ook een 3D-visualisatie van hoe de installatie op jouw dak eruit kan komen te zien.  Meer weten over welk rendement je kan behalen met een zakelijke zonnestroominstallatie? Bekijk dan nu onze gratis webinar!

 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden