Waarom een stringplan onmisbaar is bij een zakelijke zonnestroominstallatie

Op een plat dak zonder schaduw worden zonnepanelen vaak in serie geschakeld. Simpel gezegd betekent het dat een groep zonnepanelen aan dezelfde kabel worden aangesloten en aan 1 omvormer wordt gekoppeld. Dit heet een string. In 1 string passen zo’n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig. Dit kan al snel een behoorlijke puzzel worden, dus is het belangrijk dat je een stringplan maakt. In dit artikel leggen we uit wat een stringplan is.

Wat is een stringplan?

In een stringplan bepaal je van tevoren uit welke strings je zakelijke zonnepanelen moet bestaan. Je bepaalt in het stringplan het aantal panelen per string, het aantal panelen per omvormer en de lengte van de kabels.

Aantal panelen per string

Omdat je voor serieschakeling kiest, wat een goede keuze is als er geen schaduw op je dak is, beïnvloeden je zonnepanelen elkaar. Door je panelen te verdelen over verschillende strings, voorkom je het gevaar dat een string van 20 panelen die even iets slechter presteert, invloed heeft op je complete installatie. Hoeveel panelen er op een string passen, ligt aan het vermogen van je panelen en het type omvormer dat je kiest. Als de installatie op verschillende dakoppervlakken wordt gemonteerd, moeten dit ook losse strings zijn. Dit is vanwege het verschil in opgewekt vermogen dat wordt veroorzaakt door de andere oriëntatie van de panelen.

Aantal panelen per omvormer

Omvormers hebben een limiet aan het aantal volts dat ze kunnen verwerken. Je kunt dus niet meer zonnepanelen aan een string hangen en die aan een omvormer koppelen, dan de omvormer toelaat. In het stringplan bedenk je hoe je dat zo doet, zodat elke omvormer 100% van zijn capaciteit gebruikt.

Lengte van de kabels

Elke meter kabel kost geld, dus wil je slim kabels leggen. Dat betekent dat je een afweging moet maken tussen het aantal panelen op een string en de afstand naar de omvormer. De lengte van de kabel heeft ook invloed op de efficiëntie van je installatie: hoe langer de kabels, hoe meer energieverlies er optreedt.

Stringplan maken

Wanneer heb je een stringplan voor zakelijke zonnepanelen nodig? Vaker dan je denkt. De minst dure manier om zonnepanelen op je dak te leggen, is door ze in serie te schakelen. Omdat je waarschijnlijk meer dan 25 panelen wilt hebben, zul je ze in strings moeten verdelen. Dan heb je een stringplan nodig om de installatie optimaal te laten presteren. Maar ook als er veel schaduw op je dak valt en je met optimizers of micro-omvormers werkt. Je krijgt bij praktisch alle zakelijke zonnestroominstallaties te maken met een stringplan. Je moet goed weten waar je mee bezig bent als je een stringplan maakt, want er komt veel bij kijken: het vermogen per paneel, het vermogen dat je omvormers aankunnen, de lengte van de kabels en de hellingshoek van je dak, om maar een paar dingen te noemen.

Als je kiest voor Zonnestroom Nederland, nemen we je al dat werk uit handen. Onze experts kijken naar jouw specifieke situatie en ontwerpen dan een optimale zonnestroominstallatie en stringplan. Vraag nu een gratis adviesrapport op maat aan, om erachter te komen hoe de zonnestroominstallatie op jouw dak eruit kan zien. En hoeveel geld je ermee kunt verdienen, natuurlijk!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden