Hoe lang gaan omvormers eigenlijk mee? 

Een zakelijke zonnestroominstallatie kan niet zonder omvormers. Maar wat ze precies doen en hoelang ze meegaan, is voor veel mensen een raadsel. In dit artikel geven we antwoord op die vragen en vertellen we je alles over omvormers. 

Wat doet een omvormer?

Er zijn allerlei verschillende soorten omvormers, maar ze doen in de basis allemaal hetzelfde: ze vormen de opgewekte gelijkstroom uit zonnepanelen om naar bruikbare wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die uit het stopcontact komt en waar al je apparaten gebruik van maken. Zonder omvormers heb je dus helemaal niks aan de zonnestroom die je zakelijke installatie voor je opwekt. Daarom is het belangrijk dat ze zo optimaal en efficiënt mogelijk werken. Daarvoor is het belangrijk dat je weet welke types omvormers er zijn, want niet elke omvormer is even geschikt voor jouw installatie.

Welke soorten omvormers zijn er?

Er zijn een aantal verschillende soorten omvormers te onderscheiden. Qua functie doen ze allemaal hetzelfde, maar de werking is net wat anders.

Micro-omvormer

We beginnen bij de micro-omvormer. Deze wordt vooral in kleinschalige projecten gebruikt. De micro-omvormer zet de gelijkstroom van 1 tot 4 panelen om naar wisselstroom. Dit type omvormer is relatief duur, maar bij een klein aantal panelen kan het wel uit. Dat komt omdat je niet hoeft te investeren in de aanleg van 1 centrale omvormer. Daarnaast hebben de prestaties van de panelen geen invloed op elkaar, omdat ze individueel of in kleine groepen zijn aangesloten. 

String-omvormer

De string-omvormer wordt zo genoemd omdat hij de productie van 1 of meerdere seriegeschakelde panelen omzet. Zo’n serie noemen we ook wel een string. Dit type is erg efficiënt en vooral geschikt als er weinig of geen schaduw op je panelen valt. De omvormer is erg makkelijker te installeren, maar het nadeel is dat de panelen wel invloed hebben op elkaars prestatie. Dat komt omdat ze dezelfde stroomkring delen. Dus als er 1 paneel minder presteert, bijvoorbeeld omdat er schaduw op valt, dan leveren alle andere panelen ook minder op. Om precies te zijn leveren ze dan allemaal hetzelfde op als het minst functionerende paneel. Heb je een mooi plat dak zonder schaduw? Dan is deze omvormer ideaal en het minst duur. 

Optimizers

In tegenstelling tot de string-omvormer, worden er bij dit type omvormer twee processen gescheiden. Een optimizer zorgt ervoor dat het optimale vermogen van elk paneel wordt behaald. Het omvormen van de stroom gebeurt nog wel centraal. 

Dit is ideaal als er schaduw op je dak valt, omdat je vermogen optimaliseert en er geen hele series zonnepanelen slechter gaan presteren. Dit type omvormer is wel duurder dan een string-omvormer, maar goedkoper dan een groot project met micro-omvormers. Een mooie middenweg, dus.

PV-centrale omvormer

Omvormers van dit type worden vooral in het buitenland nog veel gebruikt bij grootschalige zonnevelden die direct aan het net leveren. In Nederland worden ze nauwelijk gebruikt, omdat de hele installatie niks meer doet zodra de omvormer stuk gaat. Het kan zomaar 3 weken duren voordat een monteur de omvormer heeft gerepareerd en dat is in veel gevallen veel te lang. Daarom gebruiken we in Nederland gewone string-omvormers bij zonnevelden.

Hybride omvormer

Een hybride omvormer heeft meerdere functies. Ze kunnen bijvoorbeeld van verschillende energiebronnen energie verwerken of opgewekte stroom opslaan.

Hoelang gaat een omvormer mee?

Bij het realiseren van zonnestroominstallaties voor onze klanten, gebruiken we bij Zonnestroom Nederland vooral omvormers van SMA en Solaredge. Beide merken staan bekend om het zeer hoge energiebehoud bij het omvormen. Dat wil zeggen dat er dus weinig opgewekte energie verloren gaat bij het omvormen. Dat is gunstig, onder andere omdat je dan meer SDE++ krijgt. 

Deze hoge efficiency levert de omvormers die we gebruiken een A+-certificering van het  Duitse Photon researchinstituut op. Dit is een onafhankelijke instelling die panelen en omvormers aan uitgebreid tests onderwerpt. Daarnaast worden de omvormers niet mechanisch, maar op natuurlijke wijze gekoeld. Geen draaiende onderdelen, wat de levensduur ten goede komt.

Waar zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 jaar hebben, moeten omvormers wel eerder vervangen worden. De levensduur van omvormers ligt tussen de 8 tot 12 jaar. In ons adviesrapport op maat reserveren we dus ook altijd een bedrag om de omvormers te vervangen. Zo krijg jij een goed en realistisch beeld van de kosten en baten van een mogelijke zonnestroominstallatie.

Het belang van de montagelocatie op de levensduur

Om de levensduur van omvormers zo lang mogelijk te maken, moeten ze op een slimme plek gemonteerd worden. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste komt er veel warmte vrij bij het omvormen van de stroom. Daarom is het handig om de omvormers niet in de zon te monteren maar in de schaduw. Om dezelfde reden is het belangrijk dat er goede ventilatie is, zodat de omvormers zijn warmte goed kwijt kan. Daarnaast is het ook belangrijk om genoeg ruimte tussen de omvormers in te bouwen, zodat ze allemaal frisse lucht krijgen en de warme lucht van de 1 niet de toevoer van de ander wordt.

levensduur omvormer 300x217

Met deze montage, wordt de levensduur van de omvormers geoptimaliseerd.

Meer weten?

Bij een zakelijke zonnestroominstallatie komt veel kijken. Niet alleen het type omvormer is belangrijk, maar bijvoorbeeld ook de soort zonnepanelen en de manier van monteren is belangrijk. Wil je weten wat een zonnestroominstallatie voor jouw bedrijf kan betekenen? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesrapport op maat aan, dan werken wij het hele plaatje voor je uit. Inclusief een businesscase waarin staat hoeveel een zakelijke zonnepanelen je gaan opleveren!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden