Wat leveren zakelijke zonnepanelen op? De opbrengst uitgerekend.

Het totaal opgesteld vermogen aan zonnepanelen is in 2018 met meer dan 50% gegroeid naar ruim 4400 megawatt. Vooral de groei in de zakelijke sector was enorm: volgens het CBS was de groei daar 71%. Dat verbaast ons niks! Zakelijke zonnepanelen zorgen namelijk niet alleen voor een beter geweten, maar leveren ook financieel een hoop op. Maar wat voor opbrengst leveren zakelijke zonnepanelen op? En op welke manier zie je dat als ondernemer terug?

2 soorten financieel voordeel voor zakelijke zonnepanelen

Een zakelijke zonnestroominstallatie levert je bedrijf op 2 manieren geld op. Aan de ene kant ben je veel minder geld kwijt aan het inkopen van stroom, want je wekt het zelf op. Daarnaast krijg je een aantrekkelijke subsidie, die de aanschaf van zakelijke zonnepanelen nog interessanter maakt.

De belangrijkste subsidie voor zakelijke grootverbruikers, die een aansluitwaarde van meer dan 3 x 80 ampère hebben, is de SDE++ de belangrijkste subsidie. Voor kleinverbruikers, met een aansluitwaarde van 3 x 80 ampère of minder, zijn de KIA en EIA de belangrijkste regelingen. In dit artikel kijken we alleen naar de SDE-subsidie.

De SDE++ is een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat je als ondernemer een bedrag krijgt voor elke kWh die je opwekt. Dit bedrag is er om het verschil in de productieprijs van grijze en groene stroom op te heffen, want groene stroom produceren is voorlopig nog duurder dan grijze stroom produceren.

De subsidie heeft een looptijd van 15 jaar en bestaat uit een basisbedrag en een correctiebedrag. Het basisbedrag staat de volle 15 jaar vast. Het correctiebedrag verandert elk jaar op basis van de actuele prijzen van groene en grijze stroom. In het voorjaar van 2019 was het basisbedrag €0,101 per kWh en het correctiebedrag €0,069 per kWh. Dit komt neer op een effectief subsidiebedrag van netto €0,032 per kWh als je alleen stroom opwekt voor je eigen verbruik. Lever je terug aan het net, dan is het €0,06 per kWh.  

Benieuwd hoeveel SDE je kunt krijgen?

Opbrengsten zakelijke zonnepanelen in de praktijk

Stel: papierfabrikant Dunder Mifflin heeft een pand met een energieverbruik van 200.000 kWh per jaar. Op het dak is genoeg ruimte voor 700 panelen. Als we kiezen voor panelen met een vermogen van 310 Wp per paneel, kan hun zakelijke zonnestroominstallatie op papier zo’n 217.000 kWh opwekken. Het opgesteld vermogen is hoger dan de werkelijke jaarproductie. Die ligt rond de 184.450 kWh per jaar. Dit komt onder andere door fijnstof, de hellingshoek van het dak en de locatie van het pand.

De 184.450 kWh per jaar is alsnog 92% van het totale energieverbruik van de papierfabriek. De laatste 15.000 kWh moet nog ingekocht worden.

Dit betekent dat 92% van het verbruik van de fabriek wordt opgewekt door de zonnestroom installatie en dat er nog maar 15.000 kWh ingekocht moet worden. Als we uitgaan van een totale energieprijs van €0,099 per kWh, dan bespaar je met een installatie van 184.450 kWh dus €18.275,- in het eerste jaar.

Daar komt de SDE-subsidie vervolgens nog bij. Dat komt in het eerste jaar neer op €5.902,-.Hiervoor trekken we het correctiebedrag van het fasebedrag af. Dat vermenigvuldig je vervolgens met het totale jaarproductie van de installatie.

In het eerste jaar betekent dit dat je zakelijke zonnepanelen je €24.177,- kan opleveren. Een zakelijke zonnestroominstallatie van deze grootte kost je ongeveer €165.000,-. Je verdient dit bedrag dus in iets minder dan 7 jaar tijd terug en haalt een rendement van bijna 15%! En nadat je de investering hebt terugverdiend, krijg je ook nog eens ruim 8 jaar SDE-subsidie op elke kWh die je opwekt! Wil je je eigen SDE-subsidie berekenen, waarbij je álle praktijkfactoren meeneemt? In dit artikel vertellen we je hoe je je eigen SDE++ subsidie kunt berekenen. Geen tijd? Je kan natuurlijk ook vrijblijvend hier jouw adviesrapport-op-maat aanvragen. 

Hoog rendement maakt investeren in zakelijke zonnepanelen de moeite waard

De meeste zonnestroomprojecten van Zonnestroom Nederland halen een rendement tussen de 10% en 20%. Dat dit ervoor zorgt dat zakelijke zonnepanelen een interessante investering zijn, is dus wel duidelijk! Wil je naast het verbeteren van je ecologische voetafdruk investeren in een interessant project? Dan is een zonnestroominstallatie zeker de moeite van het onderzoeken waard. We denken graag met je mee!

Wil je meer weten over welk rendement je kan behalen uit een zakelijke zonnestroominstallatie? Bekijk dan onze gratis webinar! 

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++
check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt
check Verhelderende berekeningen en voorbeelden