Waar bestaat een zakelijke zonnestroominstallatie uit?

Zonnepanelen, het is een wijdverspreid en bekend begrip. Ze zijn in het leven geroepen om energie van de zon om te zetten in elektriciteit. Maar hoe werkt dit precies en welke onderdelen komen hierbij kijken? In dit artikel gaan we alle onderdelen langs:

  1. Zonnepanelen
  2. Omvormer
  3. Bevestiging, ballast en bekabeling
  4. Monitoringssysteem
  5. Transformator en brutoproductiemeter
plaatjezonnestroominstallatie

Zonnepanelen

Het belangrijkste onderdeel van de installatie zijn de zonnepanelen. Hoewel ze in allerlei soorten en maten komen, dienen ze allemaal dezelfde functie: zonne-energie omzetten in elektriciteit. Dit doen ze door de opgevangen zonnestralen, met een technisch woord ‘fotonen’, in elektrische spanning om te zetten. Deze spanning drukken we uit in volt. Een ander woord voor zonnepaneel is ook wel fotovoltaïsch paneel. In de regel worden zonnepanelen op schuine en platte daken of in tuinen en weilanden geplaatst.

Omvormer

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Dit staat vaak kort aangeduid als DC, afkorting van het Engelse ‘Direct Current’. Deze soort is onbruikbaar voor elektrische apparaten en het net, die ingesteld zijn op wisselstroom. Dit wordt vaak aangeduid als AC, afkorting van het Engelse ‘Alternating Current’. (Waar zou de bandnaam AC/DC toch vandaan komen?) Om de stroom geleverd door zonnepanelen geschikt te maken voor het net, zet de omvormer de gelijkstroom om in wisselstroom. De omvormer is dus een essentieel onderdeel!

Bevestiging, ballast en bekabeling

Zonnepanelen leg je niet zomaar los neer. Deze moeten vastgemaakt worden aan het dak of op het veld. Hiervoor bouwen we een draagsysteem. Dit is vaak een metalen constructie. Deze constructie zorgt ervoor dat zonnepanelen op de juiste positie en in de goede hoek vast komen te liggen. De stand ten opzichte van de zon maakt namelijk veel uit voor de productie van een paneel. Panelen produceren het meest als ze in een lichte helling richting het zuiden liggen. Daarna voegen we ballast toe om de installatie steviger te laten staan.

Monitoring

Mooi zo’n zonnestroominstallatie, maar wat levert dat precies op? Dat hou je eenvoudig bij met een monitoringssysteem. Ook als er een storing of een ander defect is, krijg je daar een melding van. Zo kan je direct ingrijpen om het probleem te verhelpen. Erg handig. Ook noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je systeem op het toppen van haar kunnen presteert.

Transformator en brutoproductiemeter

Over het algemeen sluiten we een zonnestroominstallatie aan op het energienet. Wek je teveel energie op? Dan kan je het overschot terugleveren. Deze energie verkoop je terug aan de leverancier. Daarvoor is een transformator nodig, omdat de spanning op het net anders is dan de spanning die de zonnestroominstallatie levert. Zonder deze transformator is teruglevering niet mogelijk. Om precies te meten hoeveel stroom je teruglevert en hoeveel subsidie je hierover verdient, sluiten we een brutoproductiemeter aan. Hier lees je meer over in dit artikel.

Heb je vragen over de onderdelen van een zonnestroominstallatie? Dan helpt Zonnestroom Nederland je graag! Kijk op onze site of vraag een adviesrapport op maat aan.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden