Interesse of een vraag? Bel direct met onze experts via 085-0655480

Verschillende soorten zonnepanelen: welke typen zijn er?

Denk je erover om zakelijke zonnepanelen aan te schaffen? Goed plan, zakelijke zonnestroom heeft veel voordelen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten zonnepanelen waar je uit kunt kiezen.

De ontdekking van zonnestroom

We beginnen met een kleine geschiedenisles. In 1839 was er een Fransman, Antoine César Becquerel, die ontdekte dat zonlicht omgezet kon worden naar bruikbare energie. Dit noemen we het fotovoltaïsch effect. In de jaren vijftig van de vorige eeuw volgende pas het eerste kristallijn zonnepaneel, wat aan de basis ligt van de huidige panelen. Hoe heeft de markt zich in die tijd ontwikkeld?

Zonnepaneel type 1: Dunne film-panelen

Zonnepanelen uit de jaren vijftig hadden weinig capaciteit om zonlicht om te zetten naar bruikbare energie, wat ze heel duur maakte. Ze werden vooral gebruikt in de ruimtevaart. Omdat je in de ruimte geen andere energiebronnen hebt, waren zonnepanelen de beste optie. Inmiddels worden er in de ruimte dunne film-panelen gebruikt. Die zijn flexibel en hebben een hoog rendement. Omdat ze ingewikkeld zijn om te produceren, zijn het  dure panelen. Ze worden daarom alleen nog gebruikt bij prestigeprojecten of in situaties waar geen andere optie is. 

Zonnepaneel type 2: Kristallijnpanelen 

95% van de zonnepanelen die tegenwoordig worden verkocht vandaag de dag zijn panelen gemaakt van het materiaal silicium (afkomstig uit zand). Die panelen worden ook wel kristallijnpanelen genoemd. Ze zijn een stuk makkelijker te produceren en dus veel goedkoper. 

Dit productieproces verloopt op twee manieren. De eerste optie is dat het silicium gesmolten wordt. Dit gieten ze vervolgens uit op een grote vierkante plaat waar vervolgens de zonnecellen uit worden geknipt. De andere optie is dat het silicium diverse malen gesmolten wordt, om zo 99,9% pure silicium staven te produceren. Die worden vervolgens als een goede worst in dunne plakken gesneden. De 2e optie is pas sinds kort betaalbaar, omdat het productieproces pas kort geleden verbeterd is. 

poly mono 1 300x161

Monokristallijnzonnepanelen zijn de panelen die bestaan uit de 99,9% pure versneden siliciumstaven. Polykristallijnzonnepanelen zijn de panelen die bestaan uit de grote vierkante bak die met silicium wordt volgegoten. Eén zonnepaneel bevat vaak 60 zonnecellen.

Welk type zonnepaneel voor mijn zonnestroominstallatie? 

Inmiddels is het monokristallijnpaneel de meest aantrekkelijke optie als je naar de prijs-kwaliteit-verhouding kijkt. Grote kans dat je deze panelen op je dak krijgt als je gaat investeren in zakelijke zonnepanelen. Ze zijn inmiddels goedkoper om te produceren en hebben een hoger rendement dan polykristallijnpanelen. Dit komt doordat de mono-zonnecellen zuiverder van aard zijn. De poly’s zijn gevlekt, dat zijn dus de kleine onzuiverheden erin zoals onderstaand te zien is rechts:

poly mono 2 300x155

Belangrijk bij je keuze: Het hoogste rendement

Ga je voor zakelijke zonnepanelen en ben je een grootverbruiker? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met de SDE++-subsidie. Daarmee krijg je 15 jaar lang een bepaald bedrag per kWh die je opwekt. Zeker als je maar een beperkt dakoppervlak hebt, is het dus belangrijk dat je de panelen kiest die het meeste rendement geven. Want meer opgewekte kWh’s per vierkante meter betekent meer subsidie.

Daarnaast gaat natuurlijk ook je energierekening verder omlaag als je het oppervlakte op je dak zo goed mogelijk benut. 

Ons advies

In ons gratis adviesrapport op maat werken we de volledige businesscase voor jouw bedrijf uit. Één ding weet je alvast zeker: je hoeft niet na te denken over het soort zonnepaneel dat op je dak komt te liggen: wij kiezen altijd voor monokristallijn. Totdat er natuurlijk een betere keuze komt!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book “Subsidie Zakelijke Zonnepanelen”

check Hoe jij 10 tot 20% rendement realiseert
check Hoe jij bespaart op je energierekening met een zonnestroominstallatie
check Hoe jij een grote stap zet in een duurzame bedrijfsvoering