Kan mijn dak zakelijke zonnepanelen dragen?

In 2020 verschenen foto’s met het deels ingestorte dak van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ. En omdat op het dak een grote zonnestroominstallatie lag, ontstonden er al snel vragen rondom de veiligheid van zakelijke zonnepanelen. Onderzoek toonde aan dat de werkelijke oorzaak in het geval van het AFAS-stadion voornamelijk lag in grove constructiefouten van het gebouw. Ook zonder zonnepanelen was het vroeg of laat flink misgegaan. Toch is het begrijpelijk dat bij situaties als deze een aloude vraag de kop opsteekt: kan mijn dak zakelijke zonnepanelen dragen? Die vraag beantwoorden we in dit artikel.

Zekerheid over veiligheid

Over het algemeen kan een dak van een bedrijfspand prima zakelijke zonnepalen dragen. Toch kan het geen kwaad om met wat meer detail in te gaan op hoe we ervoor zorgen dat jij 100% zeker weet dat jouw dak het aan kan. Situaties waarin het mis gaat, ontstaan eigenlijk altijd door onzorgvuldigheid en gebrek aan een professioneel doordacht plan. De gevolgen zijn dramatisch en bovendien heel goed te voorkomen. Op basis van bijvoorbeeld professionele dakconstructie- en ballastberekeningen, biedt Zonnestroom Nederland zekerheid over veiligheid.

Het gewicht van zonnepanelen op je dak

Je ziet steeds meer daken met zakelijke zonnepanelen in Nederland. Logisch ook, want het is een voor de hand liggende keuze als je wilt verduurzamen: ze gebruiken geen onnodige ruimte, vervuilen de horizon niet en leveren stroom op de plaats waar dat gebruikt wordt. De meeste daken zijn geschikt, maar zeker bij grotere zonnestroominstallaties kan het gewicht flink oplopen.

Een zonnestroominstallatie weegt ongeveer 15 kilo per vierkante meter. Dit is als ze op een plat dak gemonteerd worden, waarbij de constructie verzwaard worden. Op een plat dak vangen de panelen namelijk meer wind omdat ze in een schuine hoek staan opgesteld. Daarom wordt de installatie met extra ballast verzwaard. Hoeveel dit is, hangt van allerlei factoren af. Hhet gewicht van een zonnepaneel inclusief ballast kan oplopen tot zo’n 15 kilo per vierkante meter, wat logischerwijs behoorlijk veel van een dak vraagt. Daarom voeren we bij Zonnestroom Nederland altijd een dakconstructie- of ballastberekening uit, dan weten we precies welk gewicht jouw dak kan dragen.

Dakconstructieberekening

Een dakconstructieberekening wordt niet alleen uitgevoerd bij het bouwen van een zonnestroominstallatie. Ook bij het aanleggen van een dakterras, het opzetten van een uitbouw of het bouwen van een nieuw dak komt zo’n berekening van pas. Hoeveel gewicht een dak mag dragen, hangt af van de manier waarop en met welke materialen een dak gebouwd is. Vaak is een bouwkundig adviseur de aangewezen persoon om precies te berekenen wat een dakconstructie kan hebben. Daarvoor bestudeert hij de constructie ter plaatse en de bouwtekeningen. Zo kan hij berekenen hoeveel gewicht een dak kan dragen, zodat we kunnen vaststellen of de beoogde zonnestroominstallatie geplaatst kan worden.

Kan je dak geen zakelijke zonnepanelen dragen?

Als het dak niet stevig genoeg blijkt, betekent dat nog niet dat er geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld het dak vervangen of verstevigen. Of je kiest voor lichtere materialen, die wegen ongeveer 10 kilo per vierkante meter. Ze zijn wel wat duurder dan gewone panelen. Als laatste optie kun je ook kiezen voor dakpan-zonnepanelen. Dit zijn kleine zonnepanelen die zijn ingebakken in een dakpan, waardoor het totale gewicht kleiner blijft. Al is dit vooral voor particulieren van toepassing. 

In ons gratis adviesrapport op maat nemen we je mee in oplossingen waardoor je toch veilig kunt profiteren van een zakelijke zonnestroominstallatie. Doorgaans blijkt dat je dak stevig genoeg is en kunnen we verder met de tweede berekening: de ballastberekening.

Ballastberekening

9 op de 10 daken kan zakelijke zonnepanelen dragen

Er komt veel kijken bij het plaatsen van zakelijke zonnepanelen, maar gelukkig zijn de meeste bedrijfspanden prima geschikt voor een zonnestroominstallatie. Bij Zonnestroom Nederland hebben we veel ervaring met het plaatsen van zonnepanelen en ballast op grote platte daken, net als het opstellen van ballastplannen en constructieberekeningen. Ben je benieuwd naar de mogelijke zonnestroominstallatie die we op jouw bedrijfsdak kunnen bouwen en of jouw dak deze zakelijke zonnepanelen kan dragen? Vraag dan een vrijblijvend adviesrapport op maat aan!

mockup businesscase zonnepanelen 2024 693x1024

Download gratis e-book ‘Businesscase van zakelijke zonnepanelen’

check Hoe de businesscase voor zakelijke zonnepanelen tot stand komt
check De belangrijke inkomstenstromen
check Welke stappen je moet zetten voor een optimaal rendement
check De rol die dynamische energie kan spelen in de businesscase