Kan mijn dak zakelijke zonnepanelen dragen?

Een tijd terug stortte het dak van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in. De last van de zonnepanelen, in combinatie met grove constructiefouten, bleek te groot. Sindsdien steekt een aloude vraag weer steeds vaker de kop op: kan mijn dak zakelijke zonnepanelen dragen? Over het algemeen wel, maar het kan geen kwaad om in dit artikel meer te vertellen over hoe we dat bij Zonnestroom Nederland met zekerheid zeggen. We kijken onder andere naar dakconstructie- en ballastberekeningen.

Het gewicht van zonnepanelen op je dak

Je ziet steeds meer daken met zakelijke zonnepanelen in Nederland. Logisch ook, want het is een voor de hand liggende keuze als je wilt verduurzamen: ze gebruiken geen onnodige ruimte, vervuilen de horizon niet en leveren stroom op de plaats waar dat gebruikt wordt. De meeste daken zijn geschikt, maar zeker bij grotere zonnestroominstallaties kan het gewicht flink oplopen.

Een zonnestroominstallatie weegt ongeveer 15 kilo per vierkante meter. Dit is als ze op een plat dak gemonteerd worden, waarbij de constructie verzwaard worden. Op een plat dak vangen de panelen namelijk meer wind omdat ze in een schuine hoek staan opgesteld. Daarom wordt de installatie met extra ballast verzwaard. Hoeveel dit is, hangt van allerlei factoren af. Hhet gewicht van een zonnepaneel inclusief ballast kan oplopen tot zo’n 15 kilo per vierkante meter, wat logischerwijs behoorlijk veel van een dak vraagt. Daarom voeren we bij Zonnestroom Nederland altijd een dakconstructie- of ballastberekening uit, dan weten we precies welk gewicht jouw dak kan dragen.

Dakconstructieberekening

Een dakconstructieberekening wordt niet alleen uitgevoerd bij het bouwen van een zonnestroominstallatie. Ook bij het aanleggen van een dakterras, het opzetten van een uitbouw of het bouwen van een nieuw dak komt zo’n berekening van pas. Hoeveel gewicht een dak mag dragen, hangt af van de manier waarop en met welke materialen een dak gebouwd is. Vaak is een bouwkundig adviseur de aangewezen persoon om precies te berekenen wat een dakconstructie kan hebben. Daarvoor bestudeert hij de constructie ter plaatse en de bouwtekeningen. Zo kan hij berekenen hoeveel gewicht een dak kan dragen, zodat we kunnen vaststellen of de beoogde zonnestroominstallatie geplaatst kan worden.

Dak niet stevig genoeg? 

Als het dak niet stevig genoeg blijkt, betekent dat nog niet dat er geen zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld het dak vervangen of verstevigen. Of je kiest voor lichtere materialen, die wegen ongeveer 10 kilo per vierkante meter. Ze zijn wel wat duurder dan gewone panelen. Als laatste optie kun je ook kiezen voor dakpan-zonnepanelen. Dit zijn kleine zonnepanelen die zijn ingebakken in een dakpan, waardoor het totale gewicht kleiner blijft. Al is dit vooral voor particulieren van toepassing. 

In ons gratis adviesrapport op maat vertellen we welke oplossing het meest geschikt is. In bijna alle gevallen is je bedrijfsdak stevig genoeg, en kunnen we verder met de tweede berekening: de ballastberekening.

Ballastberekening

9 van de 10 daken zijn geschikt

Er komt veel kijken bij het plaatsen van zakelijke zonnepanelen, maar gelukkig zijn de meeste bedrijfspanden prima geschikt voor een zonnestroominstallatie. Bij Zonnestroom Nederland hebben we veel ervaring met het plaatsen van zonnepanelen en ballast op grote platte daken, net als het opstellen van ballastplannen en constructieberekeningen. Ben je benieuwd naar de mogelijke zonnestroominstallatie die we op jouw bedrijfsdak kunnen bouwen en of jouw dak deze zakelijke panelen kan dragen? Vraag dan een vrijblijvend adviesrapport op maat aan!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden