De juiste onderconstructie kiezen, hoe gaat dat?

De veiligheid van een zonnestroominstallatie hangt voor een groot deel af van een juiste, robuuste onderconstructie. Dit is de constructie waar de panelen op gemonteerd zijn, en waardoor ze bestand zijn tegen opwaartse druk van de wind. Ook zorgt de onderconstructie er op een plat dak voor dat de panelen in een gunstige hoek ten opzichte van de zon liggen. De juiste onderconstructie is dus een cruciaal element voor een lange levensduur en goed rendement van je zonnestroominstallatie.

Verschillende constructies per type dak

Het type onderconstructie is direct afhankelijk van het dak waarop de panelen komen te liggen. Een schuin dak zorgt automatisch voor de helling van de panelen, terwijl er bij een plat dak kunstmatig een helling gecreëerd moet worden om te zorgen voor maximaal vermogen.

Onderconstructie op plat dak

De panelen op een plat dak liggen in een hoek tussen de 10 en 15 graden, dit kan per type installatie licht verschillen. Deze hoek is de ideale combinatie tussen opwekkend vermogen en ruimtelijke efficiëntie. Er moet namelijk ook rekening gehouden worden met de schaduwval van de panelen op aangrenzende panelen. Door deze lage hoek blijft de schaduw tot een minimum beperkt en kunnen panelen strak op elkaar geplaatst worden. Zo wordt elke beschikbare vierkante meter optimaal benut.

Je kunt voor platte daken kiezen uit 2 opstellingen: de oost-west-opstelling of een zuid-opstelling. In de eerste variant wordt het dakoppervlakte efficiënter gebruikt, maar een zuid-opstelling compenseert dit door een hoger opgewekt vermogen. Voor de onderconstructie maakt de opstelling niet veel uit, die is in beide gevallen ongeveer even zwaar en kost ongeveer hetzelfde.

Onderconstructie op schuin dak

Voor zonnepanelen op hellende daken wordt een systeem geplaatst waar de panelen in gemonteerd worden. Uiteraard liggen ze in dezelfde hoek als de hoek van het dak. Toch kunnen er bij schuine daken verschillen in constructie zitten: het type dak of dakbedekking en de oriëntatie van het paneel.

Een dak dat bedekt is met dakpannen, vraagt om een andere onderconstructie dan een dak met golfplaten. Voor alle gangbare dakbedekkingen is wel een constructie beschikbaar. Daarnaast kunnen zonnepanelen staand of liggend gelegd worden. Dit maakt voor het totaal opgewekte vermogen niet uit, en is vaak vooral een esthetische keuze.

Een belangrijk evenwicht

Er komt dus behoorlijk wat denk-en rekenwerk kijken bij het kiezen van de juiste onderconstructie voor een zonnestroominstallatie. Onze bouwkundigen rekenen alle relevante mogelijkheden door, om zo tot een optimale situatie te komen: een zonnestroominstallatie met uitstekend opwekkend vermogen en lange levensduur.

Benieuwd wat er op jouw bedrijfsdak mogelijk is? Vraag dan een gratis advies op maat aan, dan kijken we naar jouw situatie en ideale zonnestroominstallatie. Ook ontdek je dan wat zakelijke zonnepanelen je op kunnen leveren!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden