Garantie op zakelijke zonnepanelen

Dus je denkt na over de aanschaf van zakelijke zonnepanelen. Een slimme stap: investeren in zonnepanelen levert je niet alleen een flink rendement op, maar is ook een mooie verduurzaming van je bedrijf. Maar tegelijkertijd is het geen kleine investering, dus wil je weten hoe het zit met de garanties op zakelijke zonnepanelen. In dit artikel vertellen we je welke garanties je minimaal mag verwachten op je zakelijke zonnestroominstallatie. Handig als je de offertes van meerdere aanbieders vergelijkt!

Wat verstaan we onder garantie?

Garantie betekent dat een producent instaat voor de kwaliteit van zijn product. In Nederland is dat wettelijk geregeld. Dus als je een product koopt en het functioneert niet zoals het hoort, dan heb je recht op vervanging, gratis reparatie of je krijgt je geld terug. Dat lijkt goed geregeld, maar de wettelijke garantie geldt alleen in de volgende 4 gevallen:

  • Het product is kapot.
  • Het product is incompleet.
  • Het product is beschadigd.
  • Het product kan niet gebruikt worden zoals de fabrikant het heeft voorgeschreven.

Daarnaast geven fabrikant en verkopers vaak nog uitgebreidere garanties op hun producten. Informeer je hier goed over als je de aanschaf van zakelijke zonnepanelen overweegt.

Garanties bij zakelijke zonnepanelen

Een zakelijke zonnestroominstallatie is meestal een flinke investering. In de meeste gevallen verdien je die investering binnen 10 jaar terug. En omdat de meeste panelen het volgens fabrikanten zo’n 25 jaar volhouden, maakt dat het al snel een interessant verhaal voor veel ondernemers. Zijn dat loze beloftes of garanties?

Op zonnepanelen geldt sowieso de wettelijke garantie. Maar bij zonnestroominstallaties zijn er veel meer vormen van garantie mogelijk. Hieronder lees je welke dat zijn, maar vraag vooral even bij je potentiële aanbieder welke garantie je krijgt.

Installatiegarantie

De installatiegarantie betekent dat je zonnestroominstallatie deugdelijk geïnstalleerd is. Daarbij gaat het niet alleen om de panelen, maar ook om bijvoorbeeld de kabelgoten en kabelaansluitingen. Een zonnestroominstallatie die goed geïnstalleerd is, moet tegen een stootje kunnen. Windkracht 8 mag dus geen probleem zijn, maar verwacht niet dat je garantie krijgt als je installatie door een orkaan van je dak gerukt wordt. De garantietermijn verschilt heel erg per aanbieder, dus check dit goed in je offertes.

Vermogensgarantie

Een van de meest belangrijke en unieke garanties voor zonnepanelen, is de vermogensgarantie. Die houdt in dat een paneel na verloop van tijd nog steeds een bepaald vermogen heeft. Bijvoorbeeld dat het paneel na 25 jaar nog 80% van zijn beginvermogen kan opwekken. Je hoeft geen 25 jaar te wachten om aanspraak te maken op de vermogensgarantie. Als jij in je monitoring ontdekt dat je installatie bij gelijke omstandigheden 4% minder opbrengt dan vorig jaar, dan kun je al aan de bel trekken. Ook de exacte invulling van deze garantie verschilt per aanbieder.

Productgarantie

Op zonnepanelen en omvormers hoort productgarantie te zitten. Dit houdt in dat je recht hebt op vervanging, gratis reparatie of teruggave van je geld als ze zomaar kapot gaan. Op omvormers zit vaak 5 tot 10 jaar productgarantie, op panelen meestal 10 tot 25 jaar. 

Een belangrijk aandachtspunt hierbij is of de panelen Tier 1-gecertificeerd zijn. Alleen de beste merken krijgen dit certificaat. Hierbij wordt niet naar de kwaliteit van de producten gekeken, maar naar de financiële gezondheid van het bedrijf, investeringen in innovatie en hoe lang ze al bestaan. Stel dat je 25 jaar productgarantie hebt, maar je aanbieder gaat na 15 jaar failliet, dan kun je naar je geld fluiten. De kans dat dit gebeurt bij een Tier 1-fabrikant is veel kleiner. Dit is belangrijker dan ooit, omdat er door de populariteit van zonnepanelen veel fabrikanten bijkomen. En die hebben kwaliteit niet allemaal even hoog in het vaandel staan. Kijk dus goed naar het merk panelen dat je koopt.

Systeemgarantie

Een vierde soort garantie die je vaak ziet in de wereld van zonnepanelen, is de systeemgarantie. Die houdt in dat de aanbieder van de zonnestroominstallatie garandeert dat het systeem goed werkt. Dat betekent dat zowel de panelen, omvormers en bekabeling in orde is. 

Systeemgarantie toont aan dat de aanbieder vertrouwen heeft in zijn producten en de installatie ervan. Gaat er toch iets mis met het systeem en heb je garantie, dan wordt het probleem kosteloos verholpen. De enige eis is dat het een fout in het systeem zelf is, en niet iets wat ontstaan is door onkundige handelingen van de eigenaar. De systeemgarantie is de meest complete garantie en geeft je de meeste zekerheid.

Kijk en vergelijk

Als je wilt investeren in een zakelijke zonnestroominstallatie, staar je dan niet stuk op alleen de prijs. Kijk ook goed naar de garanties die aangeboden worden. Nu je dit artikel hebt gelezen, weet je in ieder geval welke mogelijkheden er zijn. Ook binnen de verschillende soorten garantie zit weer veel verschil per aanbieder. Goedkoop is vaak duurkoop, en meestal wordt er dan beknibbeld op de garantie.

Wil je weten wat de investering van een zonnestroom-installatie voor jouw pand is? In ons gratis en vrijblijvende advies op maat werken we de complete businesscase voor je uit. En natuurlijk vertellen we je met plezier alles over de garanties waar je bij Zonnestroom Nederland op kunt rekenen!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden