Kan mijn zonnestroominstallatie noodweer aan?

Een zonnestroominstallatie staat in de buitenlucht en maakt dus af en toe een storm, hagelbui of strenge vorst mee. Misschien vraag je je af: overleeft mijn installatie deze storm? Is hij bestand tegen deze hagelbui? Kan hij tegen strenge vorst? Deze vragen zijn meer dan logisch. Je wilt niet dat je investering in een dag tijd verdampt. Maar zijn de zorgen terecht? In dit artikel bespreken we hoe het zit met een zonnestroominstallatie bij noodweer.

Zonnepanelen bij hagel: Tests, zichtbare en onzichtbare schade

Bij een flinke hagelstorm worden we overspoeld met nieuwsberichten: ruiten van auto’s zijn kapot, glazen kassen zijn volledig verwoest, daken van huizen bezwijken. Ook zonnepanelen krijgen veel te verduren. Toch zijn deze in de regel bestand tegen hagelstormen. Zonnepanelen worden namelijk van gehard glas gemaakt, dat wel tot vijf keer sterker is dan gewoon glas. Bij de ontwikkeling van nieuwe zonnepanelen wordt altijd getest op hagelbuien: de hagelbestendigheidstest. Hier worden hagelstenen met een diameter van enkele centimeters met een snelheid van ruim 80 km/u op de zonnepanelen afgeschoten. Pas wanneer ze deze test, en veel andere tests hebben doorstaan, mogen de zonnepanelen de markt op. Een gecertificeerd zonnepaneel kan de meeste hagelbuien dus prima aan!

Toch bestaan er wel degelijk risico’s. Wanneer hagelstenen zo groot worden als tennisballen, kunnen zonnepanelen zowel zichtbare als onzichtbare schade oplopen. Bij zichtbare schade zie je barsten en gaten in het glas van de zonnepanelen, vergelijkbaar met de barsten en gaten in autoglas. Een groter gevaar is onzichtbare schade. Hierbij wordt het glas zelf niet gebroken, maar wordt de klap van de hagelstenen doorgegeven aan de zonnecellen, die hierdoor wél breken. Een lagere opbrengst is het gevolg, zonder dat je aan de buitenkant iets ziet. Vaak wordt onzichtbare schade na enkele dagen of weken opgemerkt. Bij Zonnestroom Nederland merken we dit al na één dag: wij monitoren dagelijks onze installaties, zodat we snel zien of er schade is aan de panelen. Geen onnodig energieverlies, dus!

Gelukkig komen hagelstormen van deze omvang zelden voor. En wanneer ze wel voorkomen, wordt de schade vaak gedekt door de opstalverzekering. De voorwaarden voor zo’n verzekering verschillen per verzekeraar. Je doet er goed aan hiernaar te kijken voordat je een verzekering afsluit.

Sneeuw en vorst: Geen probleem

In de wintermaanden is er minder effectief zonlicht, waardoor de opbrengst van zonnepanelen afneemt. Hoewel de winters in Nederland zachter worden, komt het nog wel eens voor dat de panelen bedekt zijn met een laag ijs of sneeuw. In beide gevallen levert de zonnestroominstallatie vrijwel geen energie. Toch is er geen reden voor paniek: ten eerste valt het energieverlies mee, omdat een zonnestroominstallatie in de winter sowieso minder energie opwekt. Ook zal de sneeuw- en ijslaag in de zon vanzelf smelten en door de zelfreinigende coating op de panelen geen sporen achterlaten. Sneeuw en vorst vragen dus alleen wat geduld: Als het dooit en sneeuw en ijs verdwijnen, wekken de panelen gewoon weer energie op. Het wordt in ieder geval afgeraden om het zelf te gaan verwijderen. Het is niet alleen gevaarlijk, je kunt de zonnepanelen ook makkelijk beschadigen. Pas als de sneeuw meerdere weken blijft liggen, is verwijderen het overwegen waard. De kans dat dat gebeurt is in Nederland erg klein.

Storm: Ballast als beveiliging

De verwachting is dat we de komende decennia steeds vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Dus ook met zware stormen. Hoewel zonnepanelen regen makkelijk verdragen, kunnen zware windstoten, die een snelheid van wel 130 km/u bereiken, een grotere uitdaging zijn. Vooral op platte daken zijn zonnepanelen kwetsbaar, omdat hier veel ruimte tussen het dak en de panelen zit. De wind heeft hier eerder vrij spel. Om te voorkomen dat zonnepanelen bij een zware storm van het dak waaien, worden installaties van ballast voorzien en aan de zijkant afgesloten. Hierdoor kan de wind veel minder goed onder de panelen komen. Een goede installateur plaatst dus voldoende ballast, rekening houdend met de draagkracht van het dak. Dit maakt zonnepanelen niet onkwetsbaar, maar de kans dat er iets gebeurt door storm is verwaarloosbaar.

Noodweer: Meestal geen reden tot zorgen

In principe kunnen zonnepanelen de meest extreme weersomstandigheden aan. Slechts in enkele gevallen kan het problemen opleveren, zoals bij extreme hagelbuien of windstoten. Om de risico’s te minimaliseren en de schade te beperken, doe je er goed aan met een professionele installateur in zee te gaan. Die zorgt voor een goede installatie en een juiste verzekering. Benieuwd hoe een zonnestroominstallatie op het dak van jouw bedrijfspand eruit kan zien? Vraag dan vrijblijvend een adviesrapport aan!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden