Welke eisen stellen verzekeraars aan een zonnestroominstallatie?
In het kort:
- Verzekeraars stellen strikte eisen aan zakelijke zonnestroominstallaties.
- Je moet allerlei documenten aanleveren, zoals opleveringsrapporten, constructieberekeningen en inspectierapporten.
- Zonnestroom Nederland biedt professionele onderhoud en monitoring en helpt je te voldoen aan de eisen.
Verzekeraars nemen liever geen grote risico’s bij het verzekeren van zakelijke zonnestroominstallaties. Daar valt iets voor te zeggen. Daarom stellen ze een aantal eisen aan de realisatie van een zonnestroominstallatie. Door vooraf rekening te houden met deze eisen, voorkom je later problemen. In dit artikel lees je welke eisen verzekeraars stellen aan een zonnestroominstallatie.
Het pand
Allereerst is het van belang dat je dak de installatie kan dragen. Dit staat in een constructieberekening. Uit deze berekening moet naar voren komen dat het pand sterk genoeg is om de beoogde zonnestroominstallatie te houden. Bij Zonnestroom Nederland leveren we daarnaast een ballastplan. Hierin staat precies vermeld hoeveel ballast er nodig is om je installatie veilig en stevig op je dak te laten leggen. Deze ballast moet worden meegenomen in de constructieberekening. Bewaar dit document goed, want deze laat je aan een verzekeraar zien. Dit is het bewijs dat je pand sterk genoeg is voor de zonnepanelen.
De installatie
Het dak moet niet alleen sterk genoeg zijn voor de panelen. Ook moeten de panelen volgens strakke normen gelegd worden. Dit zijn zogenaamde NEN 1010-normen. Daarnaast zijn er extra NEN-normen voor zonnestroominstallaties, waarvan een aantal specifiek over de aanleg gaan. Dit zijn de NEN1010 2015 en NEN-EN-IEC62446. Een hoop lastige termen die je gerust eens op kunt zoeken. Hierin staat onder meer dat een zonnestroominstallatie geïnspecteerd moet worden bij oplevering. Alle bevindingen dienen vastgelegd te worden in het opleveringsrapport.
Tijdens de inspectie wordt er bijvoorbeeld gelet op de omvormer. Dit belangrijke onderdeel van de installatie vergt extra aandacht voor brandveiligheid. Zo moet de installateur erop letten dat de omvormer op een brandvrije ondergrond staat. Of beter: 40 centimeter boven de grond. Ook moet de ruimte in een straal van twee meter vrij zijn van andere brandbare onderdelen. Daarnaast moet de ventilatie in de ruimte goed zijn, zodat de warmte vanuit de omvormer goed afgevoerd wordt.
Dit voorbeeld met de omvormer geeft aan dat verzekeraars goed kijken of de installatie in alle aspecten professioneel en goed is verlopen. Want naast de omvormer kijken ze bij de oplevering ook of de installatie goed is aangesloten op een aardlekschakelaar. Ook worden de vlamboogdetectie en isolatie gecontroleerd. Daarnaast moet de bekabeling goed gelegd zijn. De kabels mogen bijvoorbeeld niet langs scherpe randen lopen of te strak staan. Allemaal om kwaliteit te waarborgen en risico’s in te perken. Daarom worden onze installaties alleen door echte vakmensen aangelegd. En dat zie je.
Inspectie: SCIOS Scope 12
De SCIOS Scope 12 is een relatief nieuwe eis die verzekeraars stellen aan zonnestroominstallaties. Maar daarom niet minder belangrijk. Doordat er steeds grotere verschillen in zonnestroominstallaties ontstonden, besloten verzekeraars om duidelijke inspecties op te stellen. Zo weten de eigenaar van de installatie en de verzekeraar dat het goed zit met de kwaliteit en aanleg van de installatie. Deze inspectie is een gezamenlijk initiatief van verzekeraars en zonnepanelen leveraars en installateurs. Om een eerlijke controle te waarborgen, doet een onafhankelijke partij de inspectie. Maar wat wordt er eigenlijk geïnspecteerd?
De SCIOS Scope 12 kent twee vormen: de eerste inspectie (EBI) na oplevering en een periodieke inspectie (PI). De eerste inspectie is uitvoeriger. Tijdens deze inspectie worden zaken gecontroleerd die niet elkaar gecheckt moeten worden, zoals de kwaliteit van aanleg. De periodieke inspectie gaat om onderdelen die wél met regelmaat controle vereisen. Dit om veiligheid te garanderen. Denk bijvoorbeeld aan de technische staat van de installatie, maar ook de ventilatie van de omvormer. Kortom, een grondige inspectie om veiligheid te garanderen. Zo voorkom je ongewilde situaties en geniet je met een gerust hart van je zonnepanelen.
Zonnestroom Nederland helpt
Al met al wil de verzekeraar pas verzekeren als ze zeker zijn dat de installatie deugt. De verzekeraar kan daarbij vragen om de volgende documenten:
- Opleveringsrapport
- Constructieberekening
- Garantieverklaring
- Overige productrelevante informatie waarin gegevens over de zonnestroominstallatie te vinden zijn
- SCIOS Scope 12
Bij Zonnestroom Nederland helpen we jou van A tot Z. We beginnen met een constructieberekening voordat we gaan bouwen. Daarnaast werken we altijd met Tier 1 zonnepanelen, die als beste getest zijn. Ook helpen we jou met de SCIOS Scope 12. Over de garantieverklaring hiervan hoef je je ook geen zorgen te maken. Door onderhoud en monitoring van Zonnestroom Nederland voldoe je aan de eisen en kom je niet voor verassingen te staan.
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Bijvoorbeeld over hoe een installatie op jouw pand eruit komt te zien en wat dit voor jouw portemonnee betekent? Vraag een gratis advies op maat aan! Ook voor meer informatie over het verzekeren van je zakelijke zonnepanelen kun je bij ons terecht. In ons gratis e-book vertellen we er alles over.
Download gratis e-book ‘Optimaal rendement op je zonnestroominstallatie’