Scope 12 voor zakelijke zonnepanelen: wat is het?

De aanschaf van zakelijke zonnepanelen is een hele investering. Het is belangrijk dat er voldoende aandacht is voor de veiligheid en kwaliteit van zonnepanelen. Zo voorkom je toekomstige problemen. Stichting SCIOS heeft een certificatieregeling die daarbij helpt: Scope 12. In deze blog leggen we je uit wat Scope 12 voor zonnepanelen is en wat dit betekent voor jouw zonnestroominstallatie.

Wat is Scope 12? 

SCIOS is de eigenaar, beheerder en ontwikkelaar van het kwaliteitssysteem voor het uitvoeren van inspectie en onderhoud aan technische installaties. De certificatieregeling van SCIOS bestaat uit de volgende deelregelingen: 

  • Deelregeling voor stookinstallaties
  • Deelregeling voor elektrisch materieel
  • Deelregeling voor explosieveilige installaties

Binnen deze deelregelingen zijn er verschillende inspecties. Deze inspecties noemen we scopes, zoals ook Scope 12 voor zonnepanelen. Deze scope valt binnen de deelregeling voor elektrisch materieel en is de inspectie voor zonnestroominstallaties. Bij de inspectie controleert SCIOS een aantal zaken. Denk aan de draagkracht van het dak, de onderconstructie, connectoren en de brandbaarheid van dakmaterialen. Om goed door de Scope 12-keuring te komen, moet de zonnestroominstallatie veilig en van goede technische kwaliteit zijn.

Waarom is Scope 12 in het leven geroepen?

Het aantal zonnestroominstallaties neemt nog steeds enorm toe. De vraag is groot, zo ook het aantal ondeskundige aannemers. Zij zien gouden bergen en denken alleen aan het financiële plaatje. Het slechte installatiewerk van deze aannemers kan voor een hoop problemen zorgen. Voor verzekeraars werd het risico op deze problemen te groot, waardoor de verzekeringspremies de pan uit rezen. In 2020 kwam er gelukkig een oplossing: Scope 12. 

Verzekeraars, brancheorganisaties en inspectiebedrijven wilden er met Scope 12 voor zorgen dat zonnestroominstallatie voortaan voldoen aan een duidelijke richtlijn. Daarmee zijn ondeskundige aannemers buitenspel gezet. Ook hoeven er geen problemen te ontstaan die voorkomen konden worden.

Wat betekent Scope 12 voor jouw zonnestroominstallatie?

Nog niet alle verzekeraars stellen de Scope 12-keuring verplicht. Of jij deze keuring uit moet laten voeren, hangt volledig van je verzekeraar af. Door de keuring verplicht te stellen, minimaliseren verzekeraars het risico op problemen. Ook is de kans kleiner dat ze geld moeten uitkeren. Zo zorgt Scope 12 voor zonnepanelen ervoor dat verzekeraars hun premie niet weer hoeven te verdubbelen

Ook als je verzekeraar de Scope 12-keuring niet verplicht stelt, is het verstandig wel een keuring aan te vragen. Bij de inspectie komen namelijk alle risico’s, defecten en afwijkingen van jouw zonnestroominstallatie naar boven. Ben je daarvan direct op de hoogte? Kan je direct actie ondernemen en de problemen voor zijn.

Zakelijke zonnepanelen bij jouw bedrijf

Er komt dus veel kijken bij het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen. Werk samen met een ervaren partij en kom niet voor verrassingen te staan. Wat Zonnestroom Nederland voor jouw bedrijf kan betekenen? We laten het je zien in een gratis adviesrapport op maat.

ebook verzekeren zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Het verzekeren van zakelijke zonnepanelen’

check Alles over het verzekeren van zakelijke zonnepanelen
check Uitleg over SCIOS Scope 12
check Uitgebreid stappenplan voor de veilige realisatie van een zonnestroominstallatie