Brand en zonnepanelen: hogere verzekeringspremie betalen?

Af en toe komt er een nieuwsbericht voorbij waar je als ondernemer niet blij van wordt. Dat er regelmatig felle branden ontstaan door een zonnestroominstallatie, bijvoorbeeld. Je wil juist op een mooie manier geld besparen en het milieu een handje helpen, en je zit natuurlijk niet te wachten op een afgebrand bedrijfspand. Er zijn zelfs verzekeraars die hebben besloten hun premie voor bedrijven te verdubbelen. Dit maakt investeren in zakelijke zonnepanelen ineens een stuk minder aantrekkelijk. In dit artikel lees je waarom er toch geen enkele reden tot zorgen is.

Brand door ondeskundige aanleg

Bij ongeveer 30% van de zonnestroominstallaties die met brand in verband zijn gebracht, gaat het om zogenaamde indak-systemen. Dit zijn zonnepanelen die verwerkt zijn in je dak. Hierdoor hoef je geen losse zonnepanelen aan te leggen, maar vervang je de pannen op je huidige dak door ‘zonnepannen’. Dit type zonnestroominstallatie wordt vaak door aannemers aangelegd, en niet door ervaren installateurs. Hierdoor wordt er soms te weinig rekening gehouden met isolatie en ventilatie, waardoor oververhitting en dus brand kan ontstaan. Bij een zonnestroominstallatie die is aangelegd door een professionele installateur kom je dit probleem niet snel tegen. Werk bij de aanleg van je zonnepanelen dus altijd samen met ervaren installateurs en kijk naar hun referenties en de materialen die ze gebruiken. 

IMG 1463 1024x272

Verdubbeling van de premie

Toch heeft een kleine groep verzekeraars per direct besloten de premie op de verzekering van zonnepanelen voor bedrijven te verdubbelen. Dat komt omdat je niet gecertificeerd hoeft te zijn om zonnepanelen aan te leggen. Iedereen mag het doen, waardoor ondeskundigheid eerder om de hoek komt kijken en het risico op brand toeneemt. En dat is voor verzekeraars niet goed: hoe groter het risico, hoe groter de kans dat ze geld moeten uitkeren. Dus moet de premie omhoog. 

Om te voorkomen dat professionele installateurs de dupe zijn van deze regeling, eisen verzekeraars betere voorlichting en meer regels rondom het aanleggen van zonnepanelen. Zo worden ondeskundige aannemers buitenspel gezet, terwijl professionele installateurs hun werk gewoon kunnen blijven doen.

Slim zonnepanelen verzekeren

Bij het aanleggen van zonnepanelen kun je voor verschillende verzekeringen kiezen. In de 25 jaar die een zonnestroominstallatie ongeveer meegaat, kan er genoeg gebeuren om een verzekering te rechtvaardigen. Er zijn in de regel 3 mogelijkheden: de opstalverzekering, de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.

Opstalverzekering zonnepanelen

Als je zelf eigenaar bent van je bedrijfspand, dan kun je de zonnepanelen vaak eenvoudig mee laten verzekeren in de opstalverzekering. Vaak is schade door brand, onweer, hagel water en bliksem dan gedekt. 

Inboedelverzekering zonnepanelen

Ben je geen eigenaar van je bedrijfspand, maar huur je het? Dan kunnen je zonnepanelen vaak meeverzekerd worden via je inboedelverzekering. Ook in dit geval zijn ze in de meeste gevallen dan verzekerd bij schade door brand, hagel, onweer, bliksem en water. 

Aansprakelijkheidsverzekering zonnepanelen

Veroorzaakt je zonnestroominstallatie schade bij iemand anders? Dan ben je verzekerd via je aansprakelijkheidsverzekering.

Speciale verzekering voor zonnepanelen

Een laatste optie die we nog willen toelichten, is de optie dat je je zonnepanelen apart laat verzekeren. Hiermee wordt bijvoorbeeld diefstal, schade bij natuurrampen of productieverlies bij uitval gedekt. Omdat dit vaak een uitgebreidere verzekering is, betaal je wel meer premie dan bij de opslag-, inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering.

Geen reden tot zorg

Om risico’s in te kunnen schatten, moet de kwaliteit van een installatie goed beoordeeld worden. Daarvoor bedachten verzekeraars, brancheorganisaties en inspectiebedrijven een oplossing: de Scope 12 keuring. Dankzij deze keuring vallen ondeskundige installateurs al snel door de mand en hoeven verzekeraars de premie niet weer te verhogen!

Dat de deskundige aanleg van een zonnestroominstallatie een must is, staat vast. Laten we daar bij Zonnestroom Nederland nu net ontzettend bedreven in zijn: we steken onze hand in het vuur als het om de kwaliteit van onze installaties gaat. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag dan snel een vrijblijvend adviesrapport op maat aan!

ebook verzekeren zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Het verzekeren van zakelijke zonnepanelen’

check Alles over het verzekeren van zakelijke zonnepanelen

check Uitleg over SCIOS Scope 12

check Uitgebreid stappenplan voor de veilige realisatie van een zonnestroominstallatie