Het verschil tussen serie- en parallel geschakelde zonnepanelen: de voor- en nadelen uitgelegd

Zonnepanelen kunnen zowel parallel als in serie geschakeld worden. De keuze hangt van een aantal verschillende factoren af en bepaalt voor een groot deel de opbrengst van je zakelijke zonnepanelen. Goed om te weten wat het verschil is tussen beide opties en wat de voor- en nadelen zijn. 

Het verschil tussen serie- en parallelschakeling

In een serieschakeling zijn de onderdelen in de stroomkring achter elkaar aangesloten, zodat de stroom van het ene onderdeel aan de andere wordt doorgegeven. De stroom is in deze schakeling dus overal gelijk, maar de crux zit ‘m in de totale spanning. Die is gelijk aan de som van de spanning per onderdeel. Dat betekent dat als er 1 onderdeel geen stroom doorgeeft, alle andere onderdelen ook geen stroom meer krijgen.

In een parallelschakeling zijn de panelen individueel op dezelfde spanningsbron aangesloten, zodat de spanning overal gelijk is. Ieder onderdeel kan afzonderlijk stroom trekken en doorgeven. Als er 1 onderdeel uitvalt, kan de rest nog gewoon blijven functioneren. Dat ziet erbij zonnepanelen ongeveer zo uit:

serie en geschakeld hutsss 300x110

Voor- en nadelen van in serie geschakelde zonnepanelen

In serie geschakelde zonnepanelen worden ook wel een string genoemd, een soort draad van zonnepanelen. Er ontstaat hierdoor een grote stroomkring, vergelijkbaar met een snoer kerstlampjes. De stroom loopt door de hele kring naar de omvormer, waar van gelijkspanning wisselspanning wordt gemaakt. Een groot voordeel van deze schakeling is zijn prijs: er zijn weinig onderdelen zoals bekabeling nodig, waardoor de kosten relatief laag uitvallen. Daarnaast levert een serieschakeling hoge spanning, wat twee voordelen met zich meebrengt: er treedt minder (warmte)verlies op en de gelijkspanning kan makkelijker worden omgezet naar wisselspanning.

Een groot nadeel is dat de stroomsterkte afhangt van alle zonnepanelen: wanneer 1 zonnepaneel minder stroom levert, dan zullen al de andere panelen in de keten minder goed presteren. Stel dat het ene paneel bijvoorbeeld 260 kWh kan leveren en een ander paneel 280 kWh, dan zullen beide panelen slechts 260 kWh stroom leveren.

Voor- en nadelen van parallel geschakelde zonnepanelen

Parallel geschakelde zonnepanelen worden naast elkaar aangesloten: de plussen worden op de plussen aangesloten en de minnen op de minnen. Zo ontstaat er net als bij serie één grote stroomkring, maar wordt elk paneel afzonderlijk aangesloten op het circuit. Het grote voordeel van deze schakeling is dat de afzonderlijke panelen elkaar niet beïnvloeden: als er eentje minder presteert, zal dit geen effect hebben op de prestaties van andere panelen. Onmisbaar als er schaduw op je dak valt of als je ook stroom wilt blijven produceren als er af en toe een zonnepaneel stukgaat. Het nadeel is dat het wel wat prijziger is dan een schakeling in serie. Echter kan het in de meeste gevallen zeker wel opwegen tegen de anders gemiste opbrengsten.

Alternatief: Kies voor optimizers

Naast in serie of parallel geschakelde zonnepanelen, kan ook voor een systeem met optimizers gekozen worden. Dit is een klein kastje dat aan elk paneel wordt bevestigd. Het kan de opbrengst van een paneel monitoren en het voltage en ampère zo afstemmen om het maximale eruit te halen als de opbrengst van de andere panelen negatief wordt beïnvloedt. 

Dit komt goed van pas bij schaduw of als er een systeem op meerdere dakoppervlakken wordt gemonteerd. Een groot nadeel is dat het een stuk duurder is dan een serieschakeling. Ook vraagt het om meer onderhoud en zorgt het voor meer stroom- en warmteverlies.

Dit is voor jouw bedrijf de beste keuze

Een zakelijke zonnestroominstallatie is maatwerk. Daarom kan het in het ene geval slim zijn om in serie te schakelen, terwijl je in het andere geval kiest voor parallelschakeling of optimizers. Het hangt onder andere af van je budget, de ruimte, het aantal zonnepanelen en dakoppervlakken en de hoeveelheid schaduw. 

In ons gratis en vrijblijvende adviesrapport op maat brengen we jouw specifieke situatie nauwkeurig in beeld, zodat je precies weet wat voor jou de beste keuze zou zijn.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden