Energiezuiniger bedrijf? Gebruik deze 10 tips!
Er zijn veel mogelijkheden om je bedrijf energiezuinig en duurzamer te maken. En als je de goede maatregelen neemt, bespaar je niet alleen energie, maar ook geld. Als je niet weet wat je kunt doen om je bedrijf energiezuiniger te maken, geven we je in dit artikel 10 tips waar je direct mee aan de slag kunt. Als bedrijfseigenaar is het verduurzamen van je bedrijf allang niet vrijblijvend meer, want je moet aan de energiebesparingsplicht voldoen om eventuele boetes te voorkomen.
Tip 1: isoleer je bedrijfspand
Veel maatregelen om je bedrijf energiezuiniger te maken, kosten geld voordat ze iets opleveren. Dat geldt ook voor het beter isoleren van je bedrijfspand (bij onze partner ELIX). Als je nu investeert in betere isolatie, hoef je namelijk minder te verwarmen en ben je minder geld kwijt aan je energiemaatschappij. De meeste bedrijven verdienen een investering in betere isolatie binnen 5 jaar terug. Je kunt de isolatie bijvoorbeeld verbeteren met HR++-glas of spouwmuurisolatie. Isoleren staat dan ook met stip op nummer 1, vooral vanwege de gunstige terugverdientijd.
Tip 2: verbeter je verwarming
Je verwarming helemaal uitzetten is natuurlijk geen optie, zeker in de winter niet. Maar er zijn genoeg manieren om je verwarmingssysteem te verbeteren, zodat het slimmer en duurzamer wordt. Ten eerste zijn de meeste verwarmingssystemen behoorlijk verouderd, dus kan het geen kwaad om eens te laten checken of alles nog goed functioneert. Zo voorkom je dat er veel warmte en energie verloren gaat. Een tweede slimme manier om je verwarming te verbeteren is het gebruik van radiatorfolie. Hiermee wordt de warmte die normaal gesproken in de muren trekt, het bedrijfspand in weerkaatst.
Tip 3: zeg dag tegen stand-by
Bijna alle apparaten hebben een stand-by-functie. Die zorgt ervoor dat je niet lang hoeft te wachten op het opstarten van een apparaat, maar het bijna direct kunnen gebruiken. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat de stand-by stiekem best veel energie verbruikt. Daarom kan het voor sommige apparaten handiger zijn om ze echt volledig uit te schakelen. Bijvoorbeeld apparaten die toch maar weinig gebruikt worden, zoals een printer of scanner. Computers kun je in plaats van stand-by ook in de slaapfunctie zetten. Dit bespaart ook meer energie dan de stand-by.
Tip 4: stop met printen
Over printen gesproken: misschien kun je het printen binnen je bedrijf ontmoedigen. Natuurlijk moet je in sommige gevallen wel, maar door de verregaande digitalisering is papier steeds minder noodzakelijk. En minder printen bespaart niet alleen papier en inkt, maar ook energie: de printer hoeft namelijk niet de hele dag aan te staan. Moet je er nog wel even voor zorgen dat hij dan niet steeds in stand-by staat.
Tip 5: moderne verlichting
De verlichting van je bedrijfspand vormen een groot deel van je energiekosten. Er valt dus vaak ook erg veel op te besparen. Je kunt traditionele gloeilampen en TL-buizen bijvoorbeeld vervangen voor LED-verlichting. Kost niet eens veel meer, maar gaat veel langer mee en verbruikt veel minder energie. De meerprijs verdien je dus razendsnel terug.
Tip 6: installeer een warmtepomp
In plaats van gas kun je je bedrijfspand en het water dat je gebruikt eventueel ook verwarmen met een warmtepomp. Die werkt op stroom, dus je verbruikt minder fossiele brandstoffen. Moet je alleen nog wel even zorgen dat je groene stroom gebruikt, maar daar hebben we tip 8 voor.
Tip 7: controleer je airconditioning
Grote kans dat je airco hebt in je bedrijfspand. Heel prettig op warme dagen, zodat iedereen gefocust kan blijven werken. Maar het is ook een flinke energievreter, dus controleer regelmatig of je installatie nog efficiënt werkt.
Tip 8: installeer zonnepanelen voor groene stroom
Zakelijke zonnepanelen zijn voor veel bedrijven dé manier om zelf duurzame energie op te wekken. Het is niet alleen duurzaam, maar ook winstgevend en dus bijna altijd een goede investering. Er zijn erg veel mogelijkheden, subsidies en regelingen die investeren in zakelijke zonnestroom voor veel bedrijven erg interessant maken.
Tip 9: voorkom sluipverbruik
Hoe vaak zie je opladers van laptops en smartphones in stopcontacten zitten, terwijl er geen apparaat aan ligt? Of als het apparaat allang volledig is opgeladen? Veel mensen onderschatten hoeveel stroom deze opladers alsnog gebruiken. Deze energieverspilling kun je eenvoudig tegengaan door opladers uit het stopcontact te halen als ze niet gebruikt worden.
Tip 10: monitor je verbruik
Inzicht in je energieverbruik is vaak een belangrijke eerste stap. Dan pas ontdek je welke processen allemaal energie verbruiken en waar en wanneer dat onnodig verbruik is. Met een energiemonitoringssysteem hou je bij hoeveel energie er gebruikt wordt en waardoor. Zo kun je doelbewust bezuinigen en zie je direct resultaten. Ook in je portemonnee! En dat zal je motiveren om vooral door te gaan met het besparen van energie!
Nog even over zonnestroom
Hoeveel maatregelen je ook neemt, helemaal geen energie verbruiken zal geen optie zijn. Daarom willen we nog even extra aandacht vestigen op de mogelijkheden van zakelijke zonnestroom. Door je eigen energie op duurzame wijze op te wekken, bespaar je namelijk flink wat geld op je energierekening. Sterker nog, een zakelijke zonnestroominstallatie levert veel bedrijven zelfs geld op. Benieuwd wat zakelijke zonnepanelen voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Bij Zonnestroom Nederland maken we een gratis en vrijblijvend adviesrapport op maat voor je, waar we onder andere de gehele businesscase voor je uitwerken.