Zonnestroom-begrippen uitgelegd: Wat is terugverdientijd van zonnepanelen?

De aanschaf van een zonnestroominstallatie is een flinke investering. Je betaalt niet alleen voor de zonnepanelen. Daar komen onder andere ook omvormers, bekabeling en transformatoren bij kijken. En meer. Dan vraag je jezelf misschien af: waarom überhaupt investeren in een zonnestroominstallatie? Het antwoord is simpel: de terugverdientijd van zonnepanelen is kort. Wat deze zogenaamde terugverdientijd is, lees je in dit artikel.

Terugverdientijd

Voordat we ingaan op de terugverdientijd van een zonnestroominstallatie, leggen we je eerst het begrip uit. In algemene zin geldt: de terugverdientijd is de tijd tussen de investering en het terugverdienen daarvan met de opbrengsten. Veel producten hebben hiermee een ‘terugverdientijd’. De terugverdientijd van een led-lamp is ongeveer een jaar, terwijl een kleine windmolen iets meer dan 20 jaar nodig heeft.

Of er na de terugverdientijd winst te behalen valt, hangt af van de levensduur van een product. Led-lampen beschikken over een gemiddelde levensduur van tien jaar. Je maakt dan 10 – 1 = 9 jaar winst bij een investering in led-verlichting. De levensduur van kleine windmolens is ongeveer 20 jaar. Dit is lager dan de terugverdientijd. Investeer je in windmolens? Maak je geheid verlies. Hoe dit bij een zonnestroominstallatie werkt, leggen we hieronder uit.

Terugverdientijd bij zonnestroominstallaties

De terugverdientijd van zonnestroominstallaties is van verschillende factoren afhankelijk. We gaan ze hieronder één voor één bij langs.

Factor 1: De kosten van aanschaf

De prijs van een zonnestroominstallatie is van invloed op de terugverdientijd. In het algemeen geldt: hoe hoger de aanschafprijs, hoe langer de terugverdientijd van zonnepanelen. Klinkt logisch, toch? Zoals gezegd bestaat de aanschafprijs niet alleen uit zonnepanelen. Ook omvormers, bekabeling, transformatoren en meer komen daarbij kijken. Houd ook rekening met wie de plaatsing van de installatie doet. De kosten hiervoor verschillen per installateur. Als laatste spelen de dakconstructie en het aantal te plaatsen panelen mee.

Factor 2: De stroomprijs

Door een zonnestroominstallatie aan te schaffen, bespaar je op je stroomprijs. Je hoeft namelijk een stuk minder stroom in te kopen. Hoeveel je hiermee bespaart? Dat is afhankelijk van je actuele stroomprijs. Deze prijs verschilt per leverancier. Ook de vergoeding die je ontvangt voor teruggeleverde stroom, verschilt per leverancier.

Factor 3: Onderhoudskosten

Een andere belangrijke factor voor de terugverdientijd van zonnepanelen zijn de onderhoudskosten van een zonnestroominstallatie. Deze verschillen per gebouw. Staat je gebouw in een groene omgeving? Dan ervaar je in de praktijk eerder slijtage. Dit zorgt voor meer hogere onderhoudskosten. Enige slijtage aan zonnepanelen is helaas onvermijdelijk. Afhankelijk van de kwaliteit van je panelen, blijft er vuil plakken. Eens in de zoveel tijd dien je daarom je panelen schoon te maken. Houd er ook rekening mee dat je de omvormer eens per 15 jaar moet vervangen.

Factor 4: Rendement van de installatie

Een hoog rendement is onmisbaar voor een gunstige terugverdientijd. Bij een hoger rendement wekt je zonnestroominstallatie namelijk meer op. Hoe hoog het rendement van jouw installatie is, hangt af van meerdere factoren. Zowel de kwaliteit van de panelen, het aantal zonuren en de positionering op het dak spelen daarin mee.

Terugverdientijd van zonnepanelen in de praktijk: rekenvoorbeeld

Alle genoemde factoren spelen mee in de berekening van de terugverdientijd. Daarom geven we je een voorbeeld mee uit de praktijk. Stel dat Johan een zonnestroominstallatie wil aanschaffen. Zijn jaarlijkse energieverbruik is 700.000 kWh. Met 2000 panelen hoopt hij dit verbruik te dekken. Dat levert hem de volgende terugverdientijd op:

Verdienmodel van Johan 
Verbruik (kWh)700.000
Aantal panelen (à 445 Wp)2.000
Schaduwfactor0,850
Opbrengst (kWh)890.000
Dekking eigen verbruik100%
Teruglevering8%
Energieprijs (€ per kWh)0,09478
Vermeden stroomkosten & teruglevering per jaar (€ per jaar)66.343
SDE++ subsidie (€ per jaar)4.643
Kosten onderhoud (€ per jaar)6.908
Netto-inkomsten (€ per jaar)65.716
Kostprijs (€)418.300
Terugverdientijd

6 jaar, 5 maanden (kostprijs/netto inkomsten)

In dit rekenvoorbeeld zie je een terugverdientijd van 6 jaar en 5 maanden. De gemiddelde levensduur van een zonnestroominstallatie is ongeveer 25 jaar. Johan maakt 18 jaar en 7 maanden pure winst. Een gunstig resultaat dus!

Terugverdientijd bij Zonnestroom Nederland

Weten wat de terugverdientijd van zonnepanelen in jouw specifieke situatie is? Vraag gratis een adviesrapport op maat aan en lees in ons gratis e-book hoe de businesscase voor zakelijke zonnepanelen tot stand komt. Zonnestroom Nederland gaat voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. De terugverdientijd van onze installaties is kort en omdat je installatie lang meegaat, profiteer je van een gunstig rendement.

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt