Voldoen aan de energiebesparingsplicht: hoe, wat en wanneer?

Als bedrijfseigenaar ben je vast al op de hoogte van de energiebesparingsplicht: een manier van de overheid om bedrijven zuiniger met energie te laten omspringen. Hoe je precies voldoet aan deze plicht en wat het gevolg is van de toegevoegde informatieplicht, lees je in dit artikel.

Energiebesparingsplicht in het kort

De energiebesparingsplicht vloeit voort uit het energieakkoord van 2013. In dit akkoord hebben 40 private en publieke organisaties afgesproken om in een periode van 7 jaar 100 petajoule energie te besparen. Het gevolg is dat er nu ruim 120.000 bedrijven en instellingen verplicht zijn om energiebesparende maatregelen door te voeren die een terugverdientijd van minder dan 5 jaar hebben.

Omdat de energiebesparingsplicht niet heel goed werd nageleefd, is de informatieplicht eraan toegevoegd. Dit betekent dat je als bedrijf verplicht bent om aan de overheid te laten weten welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Hulp nodig bij alle maatregelen? Kijk dan op de website van ELIX, onze partner en specialist in het verduurzamen van je pand.

Is de energiebesparingsplicht op mij van toepassing?

Als jouw bedrijf een stroomverbruik van meer dan 50.000 kWh of een aardgasverbruik van meer dan 25.000 m3 heeft, dan valt het onder de energiebesparingsplicht. Je valt dan ook direct onder de informatieplicht. 

Welke maatregelen kan ik nemen om te voldoen aan de energiebesparingsplicht?

Per sector zijn er zogenaamde ‘Erkende Maatregelenlijsten’ opgesteld. Er is bijvoorbeeld een lijst voor hotels, kantoren, bedrijfshallen en drukkerijen. Als je de maatregelen neemt die op de lijst staan die voor jouw bedrijf van toepassing is, dan voldoe je aan de energiebesparingsplicht. 

Voorbeelden van erkende maatregelen zijn ledlampen, isolatie en HR++-glas. Ook zijn er sectorspecifieke maatregelen, zoals het gebruik van meet- en regelapparatuur van de afzuiginstallatie in grootkeukens van restaurant en hotels. De RVO heeft een duidelijk overzicht per sector gemaakt, waarin aangegeven staat welke erkende maatregelen er zijn. Je te ondernemen of ondernomen acties kan je hier rapporteren aan de overheid.

tabel bij artikel de energiebesparingsplicht 300x235

Hoe zit het met de informatieplicht?

Bedrijven die onder de energiebesparingsplicht vallen zijn dus verplicht om te rapporteren hoe het ervoor staat. Hierdoor kan de overheid beter controleren of bedrijven voldoen aan de energiebesparingsplicht. Je moest voor 1 juli 2019 een rapport inleveren waarin staat welke maatregelen je hebt genomen. Heb je dat nog niet gedaan? Dan kan het zijn dat je een boete krijgt. 

Zonnestroom geldt niet als energiebesparende maatregel

Welke energiebesparende maatregelen je ook neemt, je zult altijd blijven betalen voor de stroom die je afneemt. Door te investeren in zakelijke zonnepanelen, wek je die stroom zelf op. Dat betekent dat je minder of zelfs geen stroom meer hoeft in te kopen. Ook al vallen zakelijke zonnepanelen niet onder de energiebesparende maatregelen, het is wel een investering die je flink wat geld oplevert. Gemiddeld verdien je de installatie binnen 7,5 jaar terug.

Wil je weten wat zakelijke zonnepanelen jouw bedrijf kunnen opleveren? Vraag dan een gratis advies op maat aan, dan werken we vrijblijvend de businesscase voor je uit. Wil je meer weten over de wet- en regelgeving? Luister dan nu naar de podcast!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden