Voldoen aan de energiebesparingsplicht: hoe, wat en wanneer?

Als bedrijfseigenaar ben je vast al op de hoogte van de energiebesparingsplicht: een manier van de overheid om bedrijven zuiniger met energie om te laten gaan. En als je eenmaal aan de verplichting voldoet, moet je ook nog aan de bak voor de informatieplicht. Wat de verplichtingen inhouden, wat dit voor jou betekent en hoe je slim kunt voldoen aan de energiebesparingsplicht, lees je in dit artikel.

Energiebesparingsplicht in het kort

De energiebesparingsplicht vloeit voort uit het energieakkoord van 2013. In dit akkoord hebben 40 private en publieke organisaties afgesproken om in een periode van 7 jaar, 100 petajoule energie te besparen. Het gevolg is dat er nu ruim 120.000 bedrijven en instellingen verplicht zijn om energiebesparende maatregelen door te voeren die een terugverdientijd van minder dan 5 jaar hebben.

Moet ik voldoen aan de energiebesparingsplicht?

Als jouw bedrijf een stroomverbruik van meer dan 50.000 kWh of een aardgasverbruik van meer dan 25.000 m3 heeft, dan moet je voldoen aan de energiebesparingsplicht. Je valt dan ook direct onder de informatieplicht. 

Welke maatregelen kan ik nemen om te voldoen aan de energiebesparingsplicht?

Per sector zijn er zogenaamde Erkende Maatregelenlijsten (EML) opgesteld. Er is bijvoorbeeld een lijst voor hotels, kantoren, bedrijfshallen en drukkerijen. Als je de maatregelen neemt die op de lijst staan die voor jouw bedrijf van toepassing is, dan voldoe je aan de energiebesparingsplicht. 

Voorbeelden van erkende maatregelen zijn ledlampen, isolatie en HR++-glas. Ook zijn er sectorspecifieke maatregelen, zoals het gebruik van meet- en regelapparatuur van de afzuiginstallatie in grootkeukens van restaurant en hotels. De RVO heeft een duidelijk overzicht per sector gemaakt, waarin aangegeven staat welke erkende maatregelen er zijn.

Hulp nodig bij alle maatregelen? Kijk dan op de website van ELIX, onze partner en specialist in het verduurzamen van je pand.

Hoe zit het met de informatieplicht?

Met enkel het doorvoeren van de maatregelen ben je er nog niet. Want omdat de energiebesparingsplicht niet heel goed nageleefd werd, heeft de overheid de informatieplicht energiebesparing aan het rijtje verplichtingen voor bedrijven toegevoegd.

Bedrijven die onder de energiebesparingsplicht vallen, zijn volgens de informatieplicht energiebesparing verplicht om te rapporteren hoe het ervoor staat. Hierdoor kan de overheid beter controleren of bedrijven voldoen aan de energiebesparingsplicht.

Het is even een klusje dat rapporteren, maar als je het eenmaal gedaan hebt, ben je doorgaans voor de komende vier jaar klaar. Dien je geen rapportage in? Of ben je te laat? Dan kan het zien dat je een boete op de mat krijgt. Je kunt je rapportage op mijn.rvo indienen.

Zonnestroom geldt nu ook als energiebesparende maatregel

Welke energiebesparende maatregelen je ook neemt, zolang je stroom in moet kopen, blijft energie altijd een behoorlijke kostenpost. Door te investeren in zakelijke zonnepanelen, wek je die stroom zelf op. Dat betekent dat je minder of zelfs geen stroom meer hoeft in te kopen. Hoewel je er technisch gezien niet echt energie mee bespaart, zorg je er wel voor dat er minder grijze energie nodig is voor jouw bedrijf. Sinds de zomer van 2023 erkent de overheid de realisatie van een zakelijke zonnestroominstallatie dan ook als energiebesparende maatregel.

Wil je weten wat zakelijke zonnepanelen jouw bedrijf kunnen opleveren? Vraag een gratis advies op maat aan, dan werken we vrijblijvend de businesscase voor je uit.

mockup businesscase zonnepanelen 2024 693x1024

Download gratis e-book ‘Businesscase van zakelijke zonnepanelen’

check Hoe de businesscase voor zakelijke zonnepanelen tot stand komt
check De belangrijke inkomstenstromen
check Welke stappen je moet zetten voor een optimaal rendement
check De rol die dynamische energie kan spelen in de businesscase