Congestie, zonnepanelen en het stroomnet: zo zit het
De duurzame energieproductie groeit snel in Nederland. Sneller dan het elektriciteitsnet bij kan houden. Waar er jaren geleden op slechts enkele plekken terugleverbeperkingen ontstonden, wordt deze zogenaamde congestie in het elektriciteitsnet een steeds groter probleem voor zonnestroominstallaties. Maar wat is congestie precies? En hoe zet je de uitdagingen die er bij jouw bedrijf spelen om in kansen?
Wat is congestie?
Het gebruik van elektriciteit verandert behoorlijk in Nederland. We gaan steeds meer elektrisch rijden en met het toenemende aantal bedrijven en woningen, stijgt ook de vraag naar elektriciteit. Daarnaast wekken we met zijn allen steeds meer duurzame energie op met windparken, zonneweides en zonnepanelen op onze daken. Al deze stroom moet via het net getransporteerd worden.
De verandering in productie en gebruik van energie vraagt heel wat van het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet is nog steeds ingericht op de productie en afname van vroeger. Hierdoor ontstaat er congestie in het elektriciteitsnet. Dit houdt in dat er niet genoeg transportcapaciteit meer is voor de vraag en aanbod van elektriciteit.
Hoe zien we congestie terug op verschillende plekken in Nederland?
In landelijke, dunbevolkte gebieden werd vroeger weinig elektriciteit afgenomen. In deze gebieden ontstaat nu congestie, omdat de ruimte in deze gebieden steeds vaker gebruikt wordt voor zonnevelden of windparken. Het elektriciteitsnet is niet ingericht op de grote hoeveelheden energie die getransporteerd moeten worden, waardoor het net overbelast dreigt te raken.
Ook in meer dichtbevolkte gebieden ontstaat steeds vaker congestie in het elektriciteitsnet. Er komen steeds meer nieuwe bedrijven, bestaande bedrijven breiden uit en er worden veel nieuwe woningen gebouwd. In deze gebieden neemt de vraag naar elektriciteit toe en is er steeds vaker veel aandacht voor het opwekken van duurzame energie. Dit zijn allemaal ontwikkelingen die veel vragen van het elektriciteitsnet. Hierdoor komt het elektriciteitsnet ook in deze gebieden onder druk te staan en zien we steeds vaker congestie ontstaan.
De gevolgen van netcongestie voor jouw zonnestroominstallatie
Wekt jouw zonnestroominstallatie meer op dan je nodig hebt voor je eigen verbruik? Dan moet je ergens heen met dat overschot. En dat gaat door netcongestie dus niet meer zomaar, omdat we tegen de grenzen van de beperkte teruglevercapaciteit aanlopen. Er gelden terugleverbeperkingen, waardoor je op een wachtlijst terecht kunt komen en je moet wachten tot er weer capaciteit vrij komt.
Wil je direct weten hoe het ervoor staat op jouw locatie? Met onze eenvoudige tool krijg je direct te zien of je op dit moment kan terugleveren met je zakelijke zonnestroominstallatie. Blijkt hieruit dat je voorlopig niet kan terugleveren door congestie op het net? Geen paniek! Voor een gunstige businesscase ben je gelukkig niet meer afhankelijk van teruglevering. Het vermijden van dure stroomprijzen door zoveel mogelijk zonnestroom te gebruiken voor je eigen verbruik is de nieuwe basis van een gunstig rendement geworden. Dat biedt mogelijkheden.
De mogelijkheden in jouw situatie
Er wordt hard gewerkt aan manieren om de overbelasting op het elektriciteitsnet tegen te gaan. Toen we voor het eerst schreven over netcongestie, in 2021, ging het vooral over oplossingen zoals uitbreiding van het elektriciteitsnet en gebruik van vluchtstroken om knelpunten in het net aan te pakken. Inmiddels is het 2024 en zien we in dat er meer nodig is dan dat. We moeten toewerken naar een dynamischer energiesysteem. Dat vraagt om een aanpassing voor jouw bedrijf, maar biedt veelbelovende kansen voor zakelijke verduurzaming.
De businesscase van zakelijke zonnepanelen zit door de beperkte netcapaciteit de ontwikkeling van het Nederlandse energiesysteem een stuk complexer in elkaar dan in 2020. Dat kan afschrikken. Het is al snel te ingewikkeld om op eigen houtje uit te zoeken. En dat hoeft gelukkig ook niet. We helpen je de uitdagingen om te zetten in kansen, zodat je de juiste stappen zet in winstgevende verduurzaming en alsnog optimaal profiteert van je zakelijke zonnepanelen.
Ook zonder terugleveren rendabel investeren
Is het in jouw regio niet mogelijk om terug te leveren? Gelukkig is het ook dan rendabel om te investeren in zakelijke zonnepanelen. In ons gratis adviesrapport op maat laten we je precies zien hoe jouw bedrijf kan profiteren van een zakelijke zonnestroominstallatie.