Congestie, zonnepanelen en het stroomnet: zo zit het

De duurzame energieproductie groeit snel in Nederland. Sneller dan het elektriciteitsnet bij kan houden. Waar er jaren geleden op slechts enkele plekken terugleverbeperkingen ontstonden, wordt deze zogenaamde congestie in het elektriciteitsnet een steeds groter probleem voor zonnestroominstallaties. Maar wat is congestie precies? En kunnen we het in kaart brengen?

Wat is congestie?

Het gebruik van elektriciteit verandert behoorlijk in Nederland. We gaan steeds meer elektrisch rijden en met het toenemende aantal bedrijven en woningen, stijgt ook de vraag naar elektriciteit. Daarnaast wekken we met zijn allen steeds meer duurzame energie op met windparken, zonneweides en zonnepanelen op onze daken. Al deze stroom moet via het net getransporteerd worden. 

De verandering in productie en gebruik van energie vraagt heel wat van het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet is nog steeds ingericht op de productie en afname van vroeger. Hierdoor ontstaat er congestie in het elektriciteitsnet. Dit houdt in dat er niet genoeg transportcapaciteit meer is voor de vraag en aanbod van elektriciteit.

Hoe zien we congestie terug op verschillende plekken in Nederland?

In landelijke, dunbevolkte gebieden werd vroeger weinig elektriciteit afgenomen. In deze gebieden ontstaat nu congestie, omdat de ruimte in deze gebieden steeds vaker gebruikt wordt voor zonnevelden of windparken. Het elektriciteitsnet is niet ingericht op de grote hoeveelheden energie die getransporteerd moeten worden en raakt dus overbelast. 

Ook in meer dichtbevolkte gebieden ontstaat steeds vaker congestie in het elektriciteitsnet. Er komen steeds meer nieuwe bedrijven, bestaande bedrijven breiden uit en er worden veel nieuwe woningen gebouwd. In deze gebieden neemt de vraag naar elektriciteit toe en is er steeds vaker veel aandacht voor het opwekken van duurzame energie. Dit zijn allemaal ontwikkelingen die veel vragen van het elektriciteitsnet. Hierdoor komt het elektriciteitsnet ook in deze gebieden onder druk te staan en zien we steeds vaker congestie ontstaan. 

Ondertussen gebeurt er steeds meer om de overbelasting op het net tegen te gaan. Naast de uitbreiding van het net blijken vluchtstroken op het stroomnet een mogelijkheid bij het oplossen van knelpunten in het net. Maar helaas, zolang er in een gebied sprake van congestie is, is de mogelijkheid om energie terug te leveren daar niet meer vanzelfsprekend. Er geldt dan een terugleverbeperking.

Wil je direct weten of je in jouw gebied kan terugleveren met zakelijke zonnepanelen? Met deze eenvoudige tool krijg je direct te zien of je op dit moment kan terugleveren met je zakelijke zonnestroominstallatie. Blijkt hieruit dat jij last krijgt van netcongestie? En wil je weten wat je in 2024 kan doen om met de beperkingen daarvan om kunt gaan? Bekijk onze gratis webinar!

Ook zonder terugleveren rendabel investeren?

Is het in jouw regio niet mogelijk om terug te leveren? Gelukkig is het ook dan rendabel om te investeren in zakelijke zonnepanelen. In ons gratis adviesrapport op maat laten we je precies zien hoe jouw bedrijf kan profiteren van een zakelijke zonnestroominstallatie.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden