Zonnepanelen en knelpunten in het stroomnet: hoe lossen we dit op?

De productie van duurzame energie neemt hard toe. Er worden steeds meer windmolenparken, zonnevelden en warmtepompen uit de grond gestampt. Dat is natuurlijk prachtig, maar niet zonder risico’s. De groene stroom moet namelijk via het net getransporteerd worden, en verschillende netbeheerders zien hier steeds vaker knelpunten ontstaan. Om te voorkomen dat het elektriciteitsnet daadwerkelijk overbelast raakt, moeten er oplossingen gevonden worden voor deze beperkte transportcapaciteit. Waar komt het probleem vandaan? En welke oplossingen zijn er te bedenken? We vertellen het je in dit artikel!

Stroomkaartje nederland

Elektriciteitsnet in de praktijk: ontwerp, capaciteit en knelpunten

Bij het ontwerp van het stroomnet is voortdurend de volgende vuistregel gebruikt: hoe groter de vraag, hoe groter de capaciteit. Grote steden, grote industrieterreinen, grote havens zijn allemaal plekken die een flinke capaciteit vereisen. Hier is het net dan ook op berekend. In landelijke gebieden, zoals Oost-Groningen en Midden-Drenthe, is er daarentegen een stuk minder capaciteit nodig. Hier en daar staat een boerderij of ligt een dorpje, zodat het net doorgaans is berekend op 1.000 woningen. Toch zijn dit juist de plekken waar afgelopen jaren vele zonnestroominstallaties gerealiseerd zijn. Hele weilanden werden volgelegd met zonnepanelen, de zogenaamde zonnevelden. Op een zonnige dag produceren deze velden soms wel 10 MW, terwijl het net maar op 1,5 MW berekend is. Dit zijn de knelpunten in ons elektriciteitsnet. En nu de productie van duurzame energie voorlopig nog wel blijft toenemen, neemt ook het aantal knelpunten toe. 

Oplossingen voor een beperkte transportcapaciteit

Hoe stoppen we deze exponentiële groei van knelpunten? Een simpele oplossing: geen zonnepanelen meer. Maar dit is ook een slechte oplossing. De klimaatverandering vraagt om de energietransitie, en deze vraagt op zijn beurt om zonnepanelen. Door zonnepanelen te verbannen, gaan we deze transitie juist in de weg zitten. Beter zou zijn om het stroomnet toekomstbestendig te maken, zodat deze berekend is op meer groene stroom. Want 1 ding is zeker: De productie van groene stroom zal komende jaren blijven toenemen. En dat is maar goed ook.

Toch is het uitbreiden van het net makkelijker gezegd dan gedaan. Waar de realisatie van een zonnestroominstallatie vaak maar 2 jaar in beslag neemt, neemt de uitbreiding van het net minstens 5 jaar in beslag. En het is moeilijk te voorspellen waar de installaties komen. Het elektriciteitsnet alvast uitbreiden, heeft dus weinig zin. Het zou beter zijn om het plaatsen van zonnepanelen meer te sturen. Netbeheerders zouden plekken kunnen aanwijzen waar zij de komende jaren het net uitbreiden, om zo ruimte te maken voor zonnevelden. Zo kan ook voorkomen worden dat er terugleverbeperkingen worden opgelegd. 

Ook buiten het net om kunnen oplossingen gezocht worden. Zo worden de laatste jaren steeds betere accu’s ontwikkeld. De groene stroom die niet kan worden teruggeleverd op het net, kan dan opgeslagen worden in accu’s. De opgeslagen stroom kan op minder zonnige dagen weer gebruikt worden. 

Zonnepanelen: nog steeds een zonnige toekomst

De ervaring leert ons dat de techniek grote uitdagingen aankan. Dat zal in het geval van het stroomnet niet anders zijn. Maar gelukkig hoeven we hier niet op te wachten. Ook zonder terugleveren is een zonnestroominstallatie rendabel. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan vrijblijvend een adviesrapport op maat aan. Wie weet wacht ook jou een zonnige toekomst.

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt