Waarom vluchtstroken op het stroomnet belangrijk zijn voor zonnestroominstallaties

Al jaren hikt het stroomnet tegen haar grenzen aan. Door de explosieve toename van zonnestroominstallaties, zijn er in verschillende gebieden al terugleverbeperkingen opgesteld. Toch is er sinds 1 januari 2021 eindelijk een oplossing voor gevonden. Zo is het nu mogelijk om een ‘vluchtstrook’ van het elektriciteitsnet open te stellen. Wat deze vluchtstrook is en hoe dit een oplossing is? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een ‘vluchtstrook’?

Met het stroomnet kan van alles misgaan. Stoomuitval, lekkage of een storing. Ga zo maar door. Allemaal scenario’s met grootschalige gevolgen. Om te voorkomen dat het hele net platligt, hebben netbeheerders een ‘vluchtstrook’ in het stroomnet gebouwd. Zo’n vluchtstrook is vergelijkbaar met een vluchtstrook op de snelweg. Bij normale omstandigheden zijn ze gesloten, maar bij files en nood zijn ze open. Door de vluchtstroken van het elektriciteitsnet bij nood open te zetten, voorkomt men dat het net stil komt te liggen. Vluchtstroken zijn daarmee van essentieel belang voor het goed functioneren van ons stroomnet.

Vluchtstroken en zonnepanelen

Wat hebben vluchtstroken en zonnepanelen met elkaar te maken? Weinig, denk je misschien. Maar schijn bedriegt. In grote regio’s in Nederland is er al jaren een tekort aan ruimte op het stroomnet om de duurzame elektriciteit van zonnepanelen en windmolens te transporteren. Teruglevering wordt dan ook op veel plekken geweerd. Het is net alsof de snelweg zo vol zit, dat op sommige plekken de toerit naar de snelweg wordt afgesloten. Hiervoor zijn verschillende oplossingen denkbaar. Het verbreden van de snelweg is een optie, maar kost veel tijd en geld. Een betere oplossing is het gebruikmaken van al bestaande infrastructuur. We moeten, volgens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de vluchtstroken van het elektriciteitsnet voor deze duurzame stroom openstellen.

Nieuwe mogelijkheden

Zonnestroominstallaties krijgen weer vrij baan, door deze vluchtstroken alleen voor duurzame energie open te stellen. Netbeheerder Enexis stelt dat met deze wijziging 1000 MW aan transportcapaciteit wordt vrijgespeeld. Toch gaat deze openstelling niet zomaar. Er zijn veel technische aanpassingen nodig voordat we de vluchtstrook kunnen benutten. Bij een technische storing moet er makkelijk geschakeld kunnen worden tussen noodstroom en duurzame stroom. Gelukkig zeggen de meeste netbeheerders deze klus eind dit jaar geklaard te hebben.

De openstelling van de vluchtstrook biedt nieuwe kansen om zonnestroominstallaties nog rendabeler te maken. Benieuwd wat Zonnestroom Nederland voor jou kan betekenen? Vraag vrijblijvend een adviesrapport op maat aan.

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt