Zakelijke zonnepanelen leasen mogelijk voor bedrijven?

Veel ondernemers willen verduurzamen, maar niet iedereen heeft de ruimte om grote investeringen te doen. Toch betekent dat niet dat deze bedrijven niet kunnen verduurzamen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om zakelijke zonnepanelen te leasen. Je hoeft dan niet te investeren, bespaart vanaf dag 1 op je energiekosten, hebt geen gedoe met onderhoud en na een aantal jaar zijn de zonnepanelen alsnog jouw eigendom. In dit artikel kijken we hoe het leasen van zakelijke zonnepanelen in z’n werk gaat.

Hoe ziet de leaseconstructie eruit?

Als een ondernemer ervoor kiest om zakelijke zonnepanelen te leasen bij Zonnestroom Nederland, dan doen wij de eerste investering. We plaatsen de installatie op jouw dak zonder dat jij iets hoeft te betalen. Met de installatie op jouw dak zul je een stuk minder stroom hoeven inkopen, waardoor je energierekening drastisch naar beneden gaat.

In ruil voor de installatie betaal je een deel van je oorspronkelijke energiekosten aan Zonnestroom Nederland. Je betaalt een deel van het bedrag dat je al gewend bent om elke maand aan je energieleverancier over te maken, en hoeft dus geen extra betalingen of aflossingen te doen. Je vaste lasten dalen juist, terwijl je ondertussen je eigen zonnestroominstallatie bij elkaar spaart.

Zakelijke zonnepanelen leasen in de praktijk

Een voorbeeld van een leaseconstructie maakt de situatie nog duidelijker.

Jasper heeft een distributiebedrijf met een bedrijfspand van 5.000 vierkante meter. Hij wil graag verduurzamen en heeft gelezen dat zonnepanelen een interessante optie zijn. Hij wil de komende jaren graag investeren in zakelijke zonnepanelen, maar op dit moment heeft hij niet de middelen om dat te doen.

Het bedrijf heeft een grootverbruikersaansluiting met een stroomverbruik van 450.000 kWh per jaar tegen een gemiddelde stroomprijs van €0,09 per kWh. Er is plek voor 1.700 zonnepanelen op het pand met een totaal opgesteld vermogen van 569.500 Wp en een daadwerkelijke opbrengst van 484.075 kWh. De installatie kost € 370.175,-.

In de oude situatie betaalt Jasper jaarlijks € 40.500,- aan zijn energieleverancier. Na de installatie van de zonnepanelen hoeft Jasper nog maar 180.000 kWh in te kopen (dit is omdat je niet letterlijk al je eigen opwek verbruikt) de rest wekt hij zelf op. Dit komt neer op een bedrag van € 16.200,- per jaar. Dat betekent dat Jasper  €24.430,- aan stroomkosten heeft bespaard. Van dit bedrag betaalt Jasper een deel aan Zonnestroom Nederland voor het leasen van de zonnestroominstallatie. Met het bedrag dat hij betaalt, lost hij eigenlijk zijn zonnestroominstallatie af. 

Dat aflossen duurt zo’n 10 tot 20 jaar. Vanaf dat moment is Jasper eigenaar van de installatie en betaalt hij alleen nog voor de stroom die hij nog moet afnemen bij zijn energieleverancier. Dat betekent dus dat hij € 24.430,- per jaar in zijn zak houdt, waarbij we nog niet eens kijken naar het feit dat stroom steeds duurder wordt en de besparing dus groter wordt. 

Voordelen zakelijke zonnepanelen leasen

Het leasen van zakelijke zonnepanelen is natuurlijk iets heel anders dan het aanschaffen van je eigen panelen. Dit zijn de voordelen van leasen:

Geen investering

Als je zonnepanelen gaat leasen, wordt er niet om een grote investering van jou gevraagd aan de begin van het project. Jij bent hetzelfde bedrag of zelfs minder kwijt aan stroom. Hierdoor worden zonnepanelen voor iedereen bereikbaar en hoef je niet per se riant in de slappe was te zitten.

Nauwelijks risico

De eerste 10-20 jaar zijn de zonnepanelen eigendom van Zonnestroom Nederland. Dit houdt in dat ook de onderhoudskosten en eventuele reparaties voor onze rekening zijn. Jij kunt je gewoon focussen op de kernactiviteiten van je bedrijf.

Uiteindelijk wordt je eigenaar

Na 10 tot 20 jaar gaat het eigendom automatisch over naar jou. Dit betekent dat je na de leasetermijn eigenaar bent van een gehele zonnestroominstallatie zonder er in één keer hele zak geld voor op tafel te leggen.

Nadelen zakelijke zonnepanelen leasen

Er zijn ook wat nadelen verbonden aan het leasen van zakelijke zonnepanelen.

Lang leasecontract

Het leasecontract dat wordt afgesloten heeft een termijn van 10 tot 20 jaar. Dit is een lange tijd waarin veel kan gebeuren terwijl je wel vast blijft zitten aan het contract.

Leasen is minder voordelig dan kopen

Leasen is vaak minder voordelig dan het zelf aanschaffen van een product. Dit geldt ook voor een zonnestroominstallatie. In een leaseconstructie schiet iemand anders jou een bedrag voor dat jij over lange tijd weer terugbetaalt. Voor dit voorschieten wordt een vergoeding gevraagd.

Tot slot

Zakelijke zonnepanelen leasen is een goede oplossing voor mensen die niet direct veel geld op tafel willen leggen. Ondanks dat het minder aantrekkelijk is dan direct investeren, bespaar je vanaf dag 1 direct op je maandelijkse kosten. En na de looptijd wordt deze besparing alleen maar groter.

Heb jij interesse in zakelijke zonnepanelen voor jouw bedrijf en wil je weten wat jij kan besparen & verdienen? Vraag vrijblijvend jouw adviesrapport op maat aan.

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt