Sparen of investeren in zakelijke zonnepanelen?

Bij Zonnestroom Nederland moeten we er niets van hebben: aanbieders van zakelijke zonnepanelen die het hardst schreeuwen dat hun panelen de allerbeste investering zijn. Er wordt van alles gedaan om jou ervan te overtuigen dat je echt niet goed bezig bent als je niet in zakelijke zonnepanelen investeert. En het is niet voor het eerst dat we regelmatig slordigheden of zelfs keiharde leugens tegenkomen in de cijfers die je worden voorgeschoteld. In dit artikel zetten we daarom de échte cijfers voor je op een rijtje, zodat je kunt kiezen of je je geld op de bank laat staan of besluit te investeren in zakelijke zonnepanelen.

Rendement berekenen zonder leugens

Het goede nieuws is dat zakelijke zonnepanelen, ook als ze zonder onwaarheden worden aangeprezen, een zeer rendabele investering zijn. Dat komt door de dramatisch lage spaarrente die je krijgt als je je geld op de bank hebt staan, tegenover het prima rendement van zakelijke zonnepanelen.

Bij het berekenen van dat rendement, is het belangrijk om het complete plaatje in beeld te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de geografische locatie: zonnepanelen wekken namelijk minder energie op als ze in een gebied staan met veel luchtvervuiling en fijnstof. Uiteraard is ook de oriëntatie ten opzichte van de zon heel belangrijk.

Een ander belangrijk aspect dat vaak genegeerd wordt door de schreeuwers in onze markt, is degradatie. De opbrengst van zonnepanelen wordt namelijk steeds een klein beetje minder. Dit gaat erg langzaam, maar het is genoeg om toch van invloed te zijn op een juiste berekening van jouw businesscase. Daarom vind je het in ons advies op maat ook altijd terug.

Om te bepalen of je beter kunt investeren in zonnepanelen of bij de bank kunt sparen, werken we de beide opties uit. Hoewel het rendabel kan zijn om energie terug te leveren aan het net, laten we dat in dit geval buiten beschouwing.

Optie 1: Investeren in zonnepanelen

Lampenproducent Zonneschijn verbruikt 100.000 kWH stroom per jaar. Rekening houdend met alle belangrijke factoren, zoals luchtvervuiling, oriëntatie en hellingshoek, heb je ongeveer 380 panelen nodig om dat verbruik volledig te dekken. We gaan dan uit van panelen die 310 wattpiek per stuk opleveren, wat je vandaag de dag veel tegenkomt. In totaal kost dat aantal panelen ongeveer € 88.350,-. Als je per jaar bekijkt wat de panelen opbrengen, hoeveel stroomlasten je bespaart en hoeveel SDE-subsidie je krijgt, ziet dat er in theorie zo uit:

sparen vs panelen 1 300x191

Zoals je ziet, is vooral de post ‘Vermeden stroomlasten’ een belangrijke. Omdat je niet langer hoeft te betalen voor de stroom die je verbruikt, kun je dit geld direct besparen. Daarnaast krijg je als zakelijke grootverbruiker ook nog een interessante subsidie. Als we uitgaan van de huidige subsidiebedragen, dan krijg je zo’n € 3.000,- per jaar SDE++, 15 jaar lang!

In de praktijk betekent dit dat je binnen 7 jaar de oorspronkelijke investering al hebt terugverdiend! Als je ervan uitgaat dat je zonnepanelen na ongeveer 25 jaar vervangen moeten worden, dan pluk je dus nog 18 jaar de netto vruchten van je panelen. In dit rekenvoorbeeld gaat dat om ruim € 9.000 – 14.000 per jaar!

Optie 2: Sparen

Lampenproducent Zonneschijn kan ook kiezen om niet te investeren in zakelijke zonnepanelen. Bij een gemiddelde bank krijg je een rentepercentage van zo’n 1,5%. In dit voorbeeld nemen we Doelsparen van de Rabobank, dat een rentepercentage van 1,55% heeft.

Als we ervan uitgaan dat Zonneschijn B.V. de € 88.350,- niet in zonnepanelen steekt, maar vastzet op een spaarrekening van de Rabobank, heb je na 25 jaar €39.448,22 aan rente gekregen. Dat is €268.779,- minder dan als je investeert in zakelijke zonnepanelen. Geen klein verschil! En dan hebben we het nog niet over het feit dat het bedrag na 25 jaar in totaal eigenlijk niets meer waard is geworden, want de inflatie stijgt harder dan de rente.

sparen vs panelen 2 258x300

Tot slot

Het rendement van zakelijke zonnepanelen is praktisch onovertroffen. Toch is het belangrijk dat je je goed laat informeren over jouw specifieke situatie. Hoeveel zonnepanelen kun je bijvoorbeeld kwijt op je dak? Heb je al een grootverbruikersaansluiting of moet die nog aangelegd worden? En hoe zit het precies met de SDE++ subsidie?

Allemaal vragen waar we graag antwoord op geven. Als je een advies op maat aanvraagt, rekenen we alles voor je door. Dan weet je zeker dat je een sluitende businesscase hebt!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden