Onafhankelijk van het elektriciteitsnet met zakelijke zonnepanelen
- Het investeren in zakelijke zonnepanelen kan de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen, waardoor bedrijven minder te maken hebben met beperkte netcapaciteit en schommelende energieprijzen.
- Voordat je grote stappen zet naar zelfvoorzienendheid, is het belangrijk om inzicht te krijgen in je huidige energieverbruik en besparingsmogelijkheden.
- Zakelijke zonnepanelen bieden een duurzame manier om in de eigen energiebehoefte te voorzien, wat voordelig is ten opzichte van generatoren op gas of diesel.
- Het gebruik van zakelijke energieopslag, zoals batterijen, kan tijdelijke gaten in de energievoorziening overbruggen, waardoor je echt onafhankelijk kunt worden van het elektriciteitsnet.
Geen fossiele brandstoffen, geen hoge energierekeningen en geen gedoe door beperkte netcapaciteit. Dat klonk een aantal jaar geleden nog als een onhaalbaar ideaalplaatje. Inmiddels ziet de situatie er heel anders uit. De afhankelijkheid verschuift en we hebben hard gewerkt aan manieren waarop jij als ondernemer steeds meer de regie krijgt over je energievoorziening. Ook onafhankelijk van het elektriciteitsnet worden? We laten je in dit artikel zien dat het haalbaarder is dan je denkt.
Minder afhankelijk, meer beter
Eerlijk is eerlijk, helemaal onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet is nog niet voor iedereen een haalbare kaart. Sterker nog, in jouw situatie kan het voordeliger zijn om eerst maar eens in te steken op het verminderen van je afhankelijkheid. De investering in zakelijke zonnepanelen is daarbij een belangrijke zet. Het levert je op korte termijn al mooie voordelen op en helpt je voor te sorteren op ontwikkelingen in de toekomst.
Omgaan met beperkte netcapaciteit
Nu we steeds meer elektriciteit verbruiken, kun je tegen de uitdagingen van beperkte netcapaciteit aanlopen. Stel, je hebt een extra machine nodig voor je productielijn, maar je huidige aansluiting kan het verbruik van die machine niet aan.
Ben je in zo’n situatie volledig afhankelijk van het elektriciteitsnet? Dan kunnen jouw plannen flink in de soep lopen. Als je een zonnestroominstallatie hebt, verklein je je afhankelijkheid van het net en kun je beter voorzien in je eigen energiebehoefte. Zo voorkom je dat beperkte netcapaciteit jouw bedrijfsproces in de weg staat.
Bespaar op hoge energieprijzen
De stroomprijzen schommelen alle kanten op. Gelukkig heb jij hier nauwelijks last van naarmate je minder afhankelijk bent van het net om te voorzien in je elektriciteitsbehoefte. Want als de prijzen de pan uit rijzen, kun jij terugvallen op je zonnestroominstallatie om te voorzien in je energiebehoefte.
Wanneer ben je onafhankelijk van het elektriciteitsnet?
Het kan interessant zijn om toe te werken naar een situatie waarin je helemaal niet meer bij het net aan hoeft te kloppen voor stroom. Jouw bedrijf is dan off-grid. In deze situatie heb je geen aansluiting meer nodig op het elektriciteitsnet, omdat je zelf in staat bent om te voorzien in je volledige elektriciteitsbehoefte. Hoe je dat slim doet, leggen we zo uit. Eerst even over de andere termen die we langs zien komen: zelfvoorzienend en energieneutraal.
Zelfvoorzienend, energieneutraal en off-grid: wat is het verschil?
De termen energieneutraal, zelfvoorzienend en off-grid worden veel door elkaar gehaald. Toch betekenen ze allemaal wat anders.
Energieneutraal zijn is echt iets anders dan onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet. Het betekent dat de hoeveelheid energie die je opwekt minstens zo groot is als de hoeveelheid energie die je verbruikt. Je hebt in dat geval wel een stroomaansluiting, omdat je voor je verbruik nog wel afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.
Als je zelfvoorzienend bent, voorzie je niet alleen in je eigen stroombehoefte, maar heb je ook voor gas en water geen aansluiting meer nodig. Dit gaat dus echt nog wel een stap verder dan de off-grid situatie. En omdat dat extra stapje voor bedrijven vaak meer kost dan oplevert, is het interessanter om in te zetten op een off-grid bedrijfspand.
Zo voorzie je in je eigen elektriciteitsbehoefte
Vroeger was het vaak helemaal niet rendabel en duurzaam om te voorzien in je eigen elektriciteitsbehoefte. Inmiddels biedt de techniek meer mogelijkheden en gaan we slimmer met energie om. Dat verandert de zaak. Met deze drie stappen kun je op een slimme en duurzame manier voorzien in je eigen elektriciteitsbehoefte.
Stap 1: krijg inzicht in je energiehuishouding
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ga geen grote stappen zetten zonder dat je inzicht hebt in je huidige energiesituatie. Je kunt beter eerst goed kijken naar je elektriciteitsbehoefte. Grote kans dat daar besparingsmogelijkheden liggen. Nadat je die aangepakt hebt, kan je elektriciteitsbehoefte er heel anders uitzien.
Door te beginnen met inzicht, voorkom je dat je investeert in een installatie die groter is dan je eigenlijk nodig hebt voor jouw optimale energiesituatie. En dat is gunstig voor het rendement van je investering in duurzame energieproductie.
Stap 2: investeer in duurzame energieproductie
Generatoren op gas of diesel kunnen je op een betrouwbare manier voorzien in je energiebehoefte. Maar gezien de stijgende kosten en de impact op het milieu, kun je beter inzetten op duurzame energieproductie. Met zakelijke zonnepanelen bijvoorbeeld.
Als je jouw zonnestroominstallatie goed afstemt op je elektriciteitsbehoefte, kun je de zonnestroom direct inzetten om je eigen verbruik te dekken.
En op de momenten dat de zon niet schijnt dan? Terechte vraag. Omdat de opwek van een zonnestroominstallatie relatief onvoorspelbaar is, kunnen er tijdelijke gaten in je energievoorziening ontstaan. Dealbreaker? Zeker niet.
Stap 3: realiseer zakelijke energieopslag
Het is niet zo dat je de boel stil moet leggen zodra de zon even niet schijnt. Een batterij voor zakelijke energieopslag kan de gaten in je energievoorziening namelijk overbruggen.
Hoe je dat doet, heeft te maken met je onder- en overproductie. Produceren je panelen op een bepaald moment meer energie dan je nodig hebt voor je eigen verbruik? Dan lever je die zonnestroom niet terug aan het net, maar sla je het op in je batterij. Zodra er een gat in de productie van zonnestroom ontstaat, vang je dat op met de stroom uit je batterij!
Dankzij de combinatie van een zakelijke zonnestroominstallatie met zakelijke energieopslag, kun je echt onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Je bespaart op de kosten voor een elektriciteitsaansluiting, vermijdt hoge stroomprijzen en zorgt voor continuïteit in je bedrijfsvoering.
Zelfstandiger, goedkoper en duurzamer met Zonnestroom Nederland
Zakelijke zonnepanelen helpen je steeds meer de touwtjes in eigen handen te krijgen. Zie het als een proces waarin de afhankelijkheid geleidelijk verschuift, waarbij jouw energievoorziening steeds zelfstandiger, goedkoper en duurzamer wordt.
Benieuwd welke stappen jij het beste kunt zetten? Ontdek het in ons gratis adviesrapport op maat. Hierin laten wij samen met de energiespecialisten van ELIX zien hoe jij slim toewerkt naar jouw ideale energiesituatie.