Hoe word ik onafhankelijk van mijn energiemaatschappij?
Off-grid of volledig onafhankelijk van je energiemaatschappij is voor veel bedrijven een mooi streven. Ga maar na: zelfstandige energievoorziening, lage energierekeningen en een duurzaam karakter. Dit ideaalplaatje kan met behulp van zakelijke zonnepanelen voor een groot gedeelte werkelijkheid worden. In dit artikel bekijken we hoe onafhankelijk een bedrijf van zijn energieleverancier kan zijn.
Wil je een energieleverancies die gespecialiseerd is in zonnepanelen? Kijk dan bij onze partner voor zakelijke energie, ELIX.
Zelfstandig, goedkoop en duurzaam
Veel energie die je van energieleveranciers koopt, is nog opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Geen wonder dat steeds meer bedrijven de stap naar zakelijke zonnepanelen zetten. De energie die je zelf opwekt is zo groen als maar kan en hoeft niet meer ingekocht te worden. Je bent dus minder afhankelijk van de prijs van elektriciteit. Met zakelijke zonnepanelen wordt je energievoorziening zelfstandiger, goedkoper en duurzamer. Maar helemaal onafhankelijk ben je nog niet: bij overproductie wil je namelijk terugleveren en bij onderproductie wil je alsnog inkopen. En ook bij stroomuitval zul je nog steeds met je energieleverancier te maken krijgen.
Onder- en overproductie
Een belangrijke factor bij het onafhankelijk worden van je energieleverancier is het verschil in energieopbrengst van zonnepanelen in de winter en de zomer. In de winter schijnt de zon minder lang én minder fel, waardoor zonnepanelen een stuk minder energie leveren. Bij veel bedrijven levert een zonnestroominstallatie in de zomer een overschot aan energie, terwijl het in de winter te weinig oplevert.
Dit tekort moet worden opgevangen met stroom van het net, waardoor een bedrijf afhankelijk blijft van een energieleverancier. Daar staat tegenover dat een overschot aan energie, vaak geproduceerd in de zomer, kan worden teruggeleverd aan het net. Bedrijven met een kleinzakelijk energiecontract kunnen salderen of bij overproductie terugleveren voor een terugleververgoeding. Voor grootverbruikers is salderen niet mogelijk. Zij kunnen energie alleen terugleveren tegen een terugleververgoeding, waarvan de hoogte van de vergoeding verschilt per energieleverancier. Voor grootverbruikers is daarom de SDE++ bedacht, een gunstige subsidieregeling, die het prijsverschil tussen groene en grijze energie compenseert. Uiteindelijk bent je dus zowel in de winter als in de zomer afhankelijk van het net: in de winter om energie geleverd te krijgen, in de zomer om energie terug te leveren.
Stroomuitval
Misschien denk je dat je met een zonnestroominstallatie nooit meer last hebt van stroomstoringen bij jou in de buurt. Helaas is dat niet het geval. Bij stroomuitval zet de omvormer van de zonnepanelen de energie namelijk niet op het net, aangezien de netbeheerder op zoek moet gaan naar het probleem. Als de zonnepanelen stroom zouden blijven leveren, zouden de monteurs van de netbeheerder onder spanning komen te staan.
Om in zo’n situatie toch stroom te krijgen van je zonnestroominstallatie, heb je een intern stroomnetwerk nodig en een grote accu of batterij. Omdat stroomstoringen niet vaak voorkomen en meestal niet lang duren, is dit geen rendabele investering.
Kun je zonne-energie dan niet opslaan?
Batterijen en accu’s die gevuld worden met energie uit zonnepanelen, lijken een oplossing te bieden voor stroomuitval in uw bedrijf. Kan dat ook niet gebruikt worden om het overschot aan geproduceerde zonnestroom op te slaan, in plaats van terugleveren aan het net? Zo zou je volledig onafhankelijk kunnen worden van je energiemaatschappij. Alles wat je in de zomer te veel produceert, kun je dan in de winter gebruiken.
Helaas zijn moderne accu’s en batterijen nog niet geschikt om zulke hoeveelheden energie op te slaan. We verwachten dat het binnen een aantal jaar wel mogelijk is om accu’s te gebruiken die de energie die overdag te veel geproduceerd wordt, ‘s nachts te kunnen gebruiken. Maar om een langere periode in de winter te overbruggen, gaat de komende decennia waarschijnlijk niet lukken. Voorlopig ben je dus nog niet volledig onafhankelijk van jouw energieleverancier.
De afhankelijkheid verschuift
Hoewel je dus nog niet onafhankelijk bent van je energieleverancier, verschuift de afhankelijkheid wel. Energieleveranciers leunen namelijk steeds meer op de energie die je teruglevert met je zonnestroominstallatie en verkopen minder stroom, omdat je zelf veel opwekt.
Onafhankelijk worden van je energieleverancier is dus niet de belangrijkste reden om een zakelijke zonnestroominstallatie aan te schaffen. Het hoge rendement en de gunstige subsidies maken investeren daarentegen wel erg interessant. In ons gratis en vrijblijvende advies op maat werken we de complete businesscase voor je uit!
