Zonnepanelen op daken van schoolgebouwen

Huizen komen in tal van soorten en maten. Zo is niet ieder huis even geschikt voor het aanleggen van een zonnestroominstallatie. Bij scholen is dat anders. Vrijwel alle scholen hebben dezelfde opbouw: een rechthoekig gebouw met grote, platte daken. Ideaal voor het installeren van grootschalige zonnestroominstallaties. Toch laten veel scholen deze opties onbenut. In deze blog vertellen we waarom dat niet nodig is.

Onbenutte mogelijkheden

Afgelopen decennia zijn zonnestroominstallaties met een flinke opmars bezig. Veel bedrijven kiezen ervoor om hun stroom zelfstandig op te wekken. Nu het klimaat verandert, veranderen de bedrijven mee. En dat is maar goed ook. Toch blijven scholen achter bij deze ontwikkelingen. Er zijn nog meer dan 6.000 scholen in Nederland met een geschikt dak voor een zonnestroominstallatie. Toch hebben ze deze nog niet. Werk aan de winkel dus. Met hun educatieve functie zouden scholen voorop moeten lopen in de strijd tegen klimaatverandering. Toch ligt het iets gecompliceerder.

Beren op de weg

Bij het aanschaffen van zonnestroominstallaties zien scholen veel beren op de weg. Investeren is niet de kerntaak van scholen. Bedrijven hebben vaak een groot budget, een duidelijke eindverantwoordelijke en een meerjaarlijks investeringsplan. Scholen niet. Hun budgetten zijn kleiner, waardoor er weinig zicht is op investeringsmogelijkheden. Ook is er een wirwar aan organisatiestructuren. Waar kunnen ze het geld voor een zonnestroominstallatie vandaan halen? Wiens eigendom is het gebouw en hoe past deze investering bij andere investeringen die educatie ten goede komen? Terechte vragen, die gelukkig allemaal een oplossing hebben. Laten we ze één voor één behandelen.

1: Financiering van de installatie

Een zonnestroominstallatie is niet goedkoop. Scholen hebben het bedrag voor de aanschaf van zo’n installatie niet zomaar op de bank staan. Ze kunnen sparen om de financiering rond te krijgen, maar dat is niet noodzakelijk. Er zijn meerdere opties mogelijk. Zo kunnen scholen een energiecoöperatie oprichten. Ook is een samenwerking aangaan met andere bedrijven of het dak verhuren aan een externe partij een optie. Zo hoeft de financiering van de installatie geen probleem te zijn.

2: Eigendom van gebouw en installatie

Scholen begeven zich vaak in moeilijke constructies van gemeenten en samenwerkingsverbanden. Het zeggenschap over het gebouw is dan ook over verschillende organisaties verdeeld. Probeer al die neuzen maar eens in dezelfde richting te krijgen. 

Een vaak gebruikte constructie is het onderscheid tussen juridisch en economisch eigendom. Het schoolgebouw is dan economisch eigendom van de gemeente en juridisch eigendom van het schoolbestuur. Zo is de gemeente verantwoordelijk voor het gebouw, en daarmee ook voor het dak. Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de exploitatie. 

Het installeren van een zonnestroominstallatie vereist daarmee goed overleg tussen scholen, gemeenten en eventuele derde partijen. Wie uiteindelijk de eigenaar van de installatie is, verschilt per geval. Gelukkig leert de praktijk ons dat in vrijwel alle gevallen een goede oplossing vindbaar is.

3: Educatie en installatie

Zonnestroominstallaties lijken weinig te maken te hebben met de hoofdfunctie van scholen: educatie. Toch is niets minder waar. Bewustwording kweken voor klimaatverandering en een milieubewuste levensstijl begint al op school. Dit kan goed gecombineerd worden met de installatie van zonnepanelen. Veel scholen kiezen gedurende de installatie voor een themaweek waarin duurzaamheid extra aandacht krijgt. Zo investeren scholen niet alleen in een zonnestroominstallatie, maar ook in nieuw lesmateriaal rondom duurzaamheid. 

De beren op de weg kunnen makkelijk verjaagd worden. Ook voor scholen is het installeren van zonnestroominstallaties een goede keuze. De beste manier om dit te doen, is door de handen ineen te slaan met een ervaren bedrijf dat alles voor je regelt. Bij Zonnestroom Nederland ontzorgen we jou van A tot Z. Benieuwd wat dit voor jouw school betekent? Vraag een vrijblijvend adviesrapport op maat aan!

ebook dakhuur cover 1 749x1024

Download gratis e-book ‘Je dak verhuren voor zonnepanelen’

check Verduurzamen zonder investeren

check Grote stap naar duurzame bedrijfsvoering

check Vergoeding voor het verhuren van je dak

check Hoe we alles regelen