Zo werkt een energiecoöperatie voor zonne-energie
Iedereen wil wel een steentje bijdragen aan de energietransitie. Maar niet iedereen heeft de ruimte of het kapitaal om dit te doen. In dat geval is het oprichten van een energiecoöperatie voor zonne-energie een ideale oplossing. Bedrijven of bewoners kunnen op deze manier een gemeenschappelijke zonnestroominstallatie realiseren. Toch zitten er niet alleen voordelen aan. In dit artikel lees je hoe een energiecoöperatie voor zonne-energie precies werkt.
Een gemeenschappelijk project
Om te beginnen: een energiecoöperatie ontstaat altijd uit een gemeenschappelijke droom voor rendabele duurzaamheid. Het gaat om een wens om duurzame energie te kunnen gebruiken, zoals zonnestroom. Individuen laten deze wens misschien varen door een gebrek aan geld of ruimte, maar dat probleem heb je niet met een energiecoöperatie.
Zo’n coöperatie zoekt naar een geschikte locatie binnen een bepaald postcodegebied. Denk hierbij aan het dak van het dorpshuis of de lege weide bij een boerderij. Iedereen binnen de postcoderoos kan meedoen. De postcoderoos is het postcodegebied waar de installatie staat en alle aangrenzende postcodegebieden.
De bewoners in de postcoderoos kunnen zich aanmelden als certificaathouder. Hiervoor betalen ze een bedrag dat vaak gekoppeld is aan een aantal zonnepanelen. Een certificaat van € 1000,- kan bijvoorbeeld gelijk staan aan 4 zonnepanelen. Aan de hand van deze investeringen kan het project gerealiseerd worden. Zo ben je met een minimale investering toch duurzaam bezig!
Verdienen aan een energiecoöperatie
De stroom die de installatie opwekt, wordt verkocht aan een energieleverancier. Het geld dat hiermee verdiend wordt, wordt verdeeld over de certificaathouders. Hoe meer zonnepanelen je volgens je certificaten hebt, hoe meer geld je krijgt. Toch is de verkoop van stroom aan een energieleverancier niet genoeg om de investering van certificaathouders rendabel te maken. Om het gebruik van energiecoöperaties te stimuleren, heeft de overheid daarom een korting op de energiebelasting in het leven geroepen: naast het geld dat certificaathouders vanuit de coöperatie krijgen, krijgen zij ook korting op hun energierekening
Toch leidt deze regeling in de praktijk vaak tot onduidelijkheid. Je krijgt namelijk van zowel de coöperatie als de energieleverancier een vergoeding. Om deze onduidelijkheid weg te nemen, kwam Minister Wiebes met een alternatief: een subsidieregeling. Sinds 1 april 2021 krijgen certificaathouders geen korting meer op hun energiebelasting, maar een subsidie vanuit de energiecoöperatie. Zo komen de inkomsten alleen vanuit de energiecoöperatie en is er meer overzicht.
Coöperatie en vereniging
Om de inkomsten en uitgaven van energiecoöperaties inzichtelijk te houden, worden zij wettelijk gezien als vereniging. De coöperatie is hiermee het rechtspersoon en eigenaar van de installatie. Elke coöperatie heeft zo haar eigen statuten en algemene ledenvergaderingen, waar het bestuur en alle certificaathouders bijeen komen om de voortgang en financiën van het project te bespreken. Zo ben je in een coöperatie niet de eigenaar van de installatie, en ook niet wettelijk aansprakelijk voor de installatie. Duurzaam en rendabel zonder risico!
Bij Zonnestroom Nederland hebben we al meerdere keren een energiecoöperatie geholpen, zoals in Lutten. Benieuwd wat voor jou of jouw coöperatie kunnen betekenen? Vraag dan vrijblijvend een adviesrapport op maat aan!