Zonnepanelen in de winter: heeft dat zin?

  • Diffuus licht draagt bij aan de energieopbrengst. Ook op bewolkte dagen, wanneer diffuus licht de dominante vorm van zonlicht is, kunnen zonnepanelen nog steeds energie opwekken.
  • Ondanks het diffuus licht en betere geleiding is de energieopbrengst van zonnepanelen in de winter lager door het verminderde aantal zonuren.
  • Zonnepanelen kunnen worden beïnvloed door sneeuw en ijs, waardoor regelmatig onderhoud nodig is.

Zonnepanelen maken op duurzame wijze stroom van zonlicht. Omdat de intensiteit van zonlicht elke dag anders is, verschilt ook de hoeveelheid opgewekte stroom. Dat je je afvraagt of een zonnestroominstallatie in de winter zin heeft, is dan ook heel terecht. Over het algemeen is een zonnestroominstallatie in de wintermaanden ook een stuk minder rendabel.  Zo’n 70% van de jaarlijkse energie van een zonnestroom-installatie wordt tussen april en september opgewekt; de overige 30% tussen oktober en maart. Maar is dit een probleem?

Het belang van diffuus licht

Als je kijkt naar de opbrengst van een zonnestroominstallatie, speelt diffuus licht een belangrijke rol. Diffuus licht ontstaat op een bewolkte dag en is licht dat gelijkmatig wordt verstrooid en verdeeld. Hierdoor is het minder fel. Hoewel de intensiteit van diffuus licht lager is, levert deze vorm van licht wel degelijk zonnestroom op. Dus ook op een bewolkte winterdag levert een zonnestroominstallatie energie op. Gelukkig maar, want jaarlijks is ongeveer 60% van al het zonlicht dat de aarde bereikt diffuus licht. Hoewel het in de winter dus vaker bewolkt is, wekken de installaties ook in deze maanden energie op.

Betere stroomgeleiding in de winter

Zonnepanelen wekken met behulp van zonnestralen stroom op. Deze stroom moet worden verplaatst van de afzonderlijke zonnepanelen naar de hoofdverdeelkast. Om de stroom te verplaatsen zijn er stroomkabels nodig, die over het algemeen van metalen zijn gemaakt. Hoe lager de weerstand die het metaal in de kabel biedt, hoe beter de geleiding. De metaalsoort die gebruikt wordt speelt dus een belangrijke rol, maar ook de temperatuur is van belang. Een lagere buitentemperatuur zorgt namelijk voor een betere geleiding in de kabel. Één uur zonlicht op een zonnige winterse dag wekt dus meer energie op dan één uur zonlicht op een zonnige zomerse dag.

Waar zijn de zonuren?

De wintermaanden zijn donkere maanden, waar de schemering al voor het avondeten invalt. Omdat het in deze maanden eerder donker is, is het aantal zonuren in de winter een stuk lager dan in de zomer. Hierdoor brengt een zonnestroominstallatie in de winter een stuk minder op, ondanks diffuus licht en de betere geleiding. Om het verschil tussen deze maanden inzichtelijk te maken, kunnen we een voorbeeldgrafiek raadplegen. 

De blauwe balk geeft het opgewekte vermogen weer. De rode balk staat voor het bruto verbruik, de groene lijn voor het netto verbruik. De schaalverdeling links hoort bij de rode en blauwe balken, de schaalverdeling rechts hoort bij het netto verbruik.

zonnepanelen winter opbrengst

 Figuur 1: Verhouding tussen verbruikte en opgewekte stroom per maand.

Zoals in de grafiek af te lezen valt, is het verbruik in de periode van 26-8-2015 tot en met 27-9-2015 vrijwel gelijk aan de hoeveelheid opgewekte stroom, waardoor het nettoverschil in deze periode ongeveer nul bedraagt. In de wintermaanden is het verbruik aanzienlijk groter dan de totale hoeveelheid opgewekte stroom, terwijl de situatie in de zomer precies andersom is. Zo ontstaat er in de winter een tekort en in de zomer een overschot aan stroom. Dat betekent weer dat je in de winter stroom moet inkopen, terwijl je in de zomer vaker zult terugleveren. 100% onafhankelijk worden van je energieleverancier zal dus niet lukken, maar we zien wel dat de rol van de klant steeds groter wordt. 

Wat doet weer en wind?

In de wintermaanden hebben zonnepanelen het zwaar te verduren. Hoewel de Nederlandse winters de afgelopen jaren niet heel streng waren, kan het zo weer gebeuren dat het een aantal weken hard sneeuwt en vriest. Bij sneeuw wekken de zonnepanelen nauwelijks energie op, aangezien ze bedekt zijn met een flinke laag van het koude, witte spul. Om ervoor te zorgen dat de panelen stroom op blijven wekken, moet je ze zo snel mogelijk schoonmaken. Dit kan op verschillende manieren:

  • Hellingshoek aanpassen: bij een hellingshoek van minimaal 40 graden glijdt de sneeuw onder invloed van zwaartekracht vanzelf van de panelen. Dit is door instraling en schaduwvorming in lang niet alle gevallen mogelijk.
  • Vakspecialist inhuren: die de de zonnepanelen voor een klein bedrag sneeuwvrij maakt.
  • Telescopische wisser kopen: zodat je de panelen zelf kunt schoonmaken zonder het dak op te gaan.

Wat je vooral niet moet doen:

  • Schoonspuiten: hierdoor kan een dun laagje ijs op de panelen komen, waardoor het rendement flink daalt.
  • Ruitenkrabber gebruiken: deze maakt krassen en verwijdert de coating, waardoor zonnepanelen minder rendabel worden.
  • Zelf het dak op: door winterse temperaturen en gladheid, is het gevaarlijk om het dak op te gaan.

Zonnepanelen aanschaffen in de winter

Als je dit artikel zo leest, denk je misschien dat het kopen van zonnepanelen pas in de zomer interessant is, omdat ze dan pas écht rendabel zijn. Maar bedenk je dan dat een zonnestroominstallatie vaak zo’n 25 jaar meegaat en dat je in die periode sowieso te maken krijgt met alle jaargetijden. Sterker nog, als je in de winter opdracht geeft om een zonnestroominstallatie aan te leggen, is de kans groot dat hij in de lente gebruiksklaar is.

Benieuwd hoe zakelijke zonnepanelen er voor jouw bedrijf uit kan zien? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesrapport op maat aan en zie het gehele financiële plaatje voor je uitgewerkt worden.

ebook hoger rendement van je zonnestroominstallatie 749x1024

Download gratis e-book ‘Optimaal rendement op je zonnestroominstallatie’

 

check Hoe je ervoor zorgt dat jouw zonnestroominstallatie in optimale conditie blijft
check Garandeer een optimale opwek van je installatie zonder gedoe
check Zo ontdek je of jouw zonnestroominstallatie op dit moment goed presteert