Salderingsregeling afgeschaft: dit zijn de gevolgen

In april 2019 is besloten om de salderingsregeling te verlengen tot 2023. Dat is goed nieuws voor huishoudens en bedrijven! Er zijn maar weinig landen die zo’n lucratieve maatregel hebben om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Maar wat houdt de regeling precies in, en waarom is de salderingsregeling verlengd? En nog veel belangrijker: wat gebeurt er als de salderingsregeling wordt afgeschaft?

Wat is salderen?

De salderingsregeling is in het leven geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Het is een regeling voor mensen met een kleinverbruiksaansluiting van maximaal 3 x 80 ampère. Het maakt de investering in zonnepanelen aantrekkelijker. Dat laten we zien aan de hand van een voorbeeld. In dit artikel kijken we naar de situatie van Theo.

Theo dekt 100% van het verbruik van zijn bedrijf met zakelijke zonnepanelen. Maar hij verbruikt niet alle opgewekte kWh’s zelf. Dat komt omdat zijn bedrijf ‘s nachts ook operationeel is. Dan neemt hij stroom af van het net, en overdag levert hij de teveel opgewekte stroom terug. Het tegen elkaar wegstrepen van de kWh’s die hij afneemt en teruglevert aan het elektriciteitsnet, noemen we salderen.

De hoeveelheid kWh’s die hij inkoopt en teruglevert is in de meeste gevallen nagenoeg gelijk, dus komt Theo dankzij de salderingsregeling alsnog op 0 kWh verbruik uit op zijn eindafrekening. 

Je kunt maximaal je eigen jaarverbruik salderen. Als je meer opwekt dan 100% van je eigen verbruik, krijg je voor het overschot een terugleververgoeding. Die vergoeding ligt lager dan de inkoop- en saldeerprijs.

Salderen in de praktijk: de harde cijfers en feiten

Theo heeft een jaarlijks verbruik van 80.000 kWh. Zijn energieprijs bestaat uit een kale energieprijs van €0,05 per kWh en belastingen van €0,06 per kWh. De totale prijs per kWh bedraagt dus €0,11.

Na aanschaffing van een zakelijke zonnestroominstallatie kan Theo jaarlijks 80.000 kWh opwekken met zijn zonnepanelen. Het lijkt erop dat hij dus compleet onafhankelijk is, maar vanwege de energie die hij ‘s nachts verbruikt, is dat niet het geval. Maar dankzij de salderingsregeling kan hij salderen, zodat hij op papier in ieder geval wél onafhankelijk is.

Meestal zien we dat de verhouding tussen opgewekte en ingekochte stroom zo’n 60/40 is. Vooral in de wintermaanden koop je meer energie in, omdat de zon minder lang en minder krachtig schijnt. In de zomer compenseer je dit met heel veel overproductie die je weer teruglevert.

salderen afgeschaft 300x212

Figuur 1: De verhouding tussen ingekochte en opgewekte stroom verschilt per seizoen.

In de praktijk betekent dit dat Theo 48.000 kWh van zijn eigen opgewekte energie verbruikt, en zo’n 32.000 kWh afneemt van het net, als zijn installatie niets of niet genoeg opwekt. Dat is dus vooral ‘s nachts en in de winter het geval. Overdag vindt er vaak overproductie plaats.

De toekomstige situatie

Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, stijgt het rendement op zonnestroom-installaties. Volgens de overheid is de regeling hierdoor voor een groot deel overbodig te worden en heeft z’n werk gedaan: het gebruik van duurzame energie is gestimuleerd. Daarom wordt de regeling vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd (11% per jaar), tot hij in 2031 niet meer bestaat. De verwachting is namelijk dat zonne-energie dan ook zonder de salderingsregeling rendabel is.

salderen afgeschaft 2 300x147

De installatie van Theo kostte € 70.000,- in 2019. In de situatie met salderingsregeling kom je op een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar. Zonder salderen stijgt die terugverdientijd naar bijna 19 jaar. Maar omdat de prijs van zonnepanelen ook steeds verder daalt, moet daar wel een kanttekening bij geplaatst worden: dezelfde zonnestroominstallatie kost in 2031 naar verwachting geen € 70.000,- maar € 30.000,-. Met dat in het achterhoofd zou de terugverdientijd ook zonder salderen op ongeveer 8 jaar uitkomen. 

Negatieve gevolgen?

Hoewel het er op papier allemaal goed uitziet, zijn er wel degelijk situaties waarbij het afschaffen van de salderingsregeling negatieve gevolgen heeft. Bijvoorbeeld bij Theo. Hij heeft z’n panelen namelijk in 2019 al aangeschaft en dus de bijbehorende prijs betaalt. Maar hij mag straks steeds minder ingekochte kWh’s salderen omdat de regeling langzaam wordt afgebouwd, waardoor de inkoopkosten stijgen. Gelukkig voor Theo is de negatieve invloed op zijn rendement en de terugverdientijd niet heel groot. Dat zal een half- tot een jaar langer zijn. 

Wachten met aanschaf vanwege afschaffing

Of het afschaffen van de salderingsregeling betekent dat je beter niet in zonnestroom kunt investeren? Wat ons betreft niet. In de praktijk zal de terugverdientijd niet ineens enorm oplopen. Of je je installatie nu in 7 of 8 jaar terugverdient: het is nog steeds een slimme investering. Weten hoe het zit voor jouw situatie? Vraag dan ons gratis adviesrapport op maat aan

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt