Wat is de instralingsfactor bij zonnepanelen in Nederland?

Zonnepanelen worden ontworpen om zonlicht zo efficiënt mogelijk om te zetten in energie. Want hoe efficiënter je energie opwekt, hoe hoger je rendement uiteindelijk ligt. Naast technologische vooruitgang zijn er nog meer factoren die het rendement van je zonnepanelen bepalen. Een belangrijke factor hiervan is de instralingsfactor. De instralingsfactor geeft namelijk weer hoeveel zonlicht daadwerkelijk door je zonnepaneel wordt opgevangen. Ook hier geldt: hoe hoger deze factor, hoe hoger het rendement. De hoogte van de instralingsfactor in Nederland is ook weer afhankelijk van meerdere factoren. In deze blog lees je hoe dit zit. 

Oriëntatie en hellingshoek van zonnepanelen

De instralingsfactor van je zonnepanelen wordt onder andere bepaald door de oriëntatie en hellingshoek. Afhankelijk van je dak kies je voor een opstelling naar het zuiden, of juist een oost-west opstelling. Zonnepanelen gericht op het zuiden met een hellingshoek van 35 graden leveren het hoogste rendement op, maar in sommige gevallen is het toch niet de beste oplossing. Bijvoorbeeld omdat er dan minder panelen op je dak passen. Hieronder vindt je een overzicht van het rendementsverlies per afwijking van deze ideale situatie.

HellingshoekRendementsverlies
350%
252%
155%
OriëntatieRendementsverlies
Zuid0%
Oost-west 5% – 10%
Oost of west20%

Een specifieke weergave van het rendementsverlies per afwijking van de ideale situatie vind je in onderstaande tabel. In dit geval geldt: hoe roder, hoe hoger de instralingsfactor, hoe beter.

Schermafbeelding 2021 10 21 om 12.25.36 1024x499

Natuurlijke factoren

Verschillende natuurlijke factoren spelen een rol in de hoogte van de instralingsfactor. Zoals de naam al zegt, zijn dit factoren waar je zelf weinig invloed op hebt. Een voorbeeld is het aantal zonuren. Dit verschilt in Nederland per locatie. Aan de kust zorgen hogere windsnelheden bijvoorbeeld voor minder bewolking, en daardoor voor meer zonuren. De ‘instraling’ – de hoeveelheid zonne-energie die het aardoppervlak bereikt – is daardoor hoger. Het seizoen heeft hier natuurlijk ook mee te maken. In de winter is het nou eenmaal vaker bewolkt dan in de zomer.

De temperatuur heeft ook invloed op de rendement. Maar dat heeft geen invloed op de instralingsfactor, maar op de temperatuurcoëfficiënt. 

Instralingsfactor bij zonnepanelen per provincie

Bij een rendementsbepaling van zonnepanelen wordt vaak gerekend met een gemiddelde instralingsfactor van 0,85. Uit onderzoek van SolarCare blijkt dat dit gemiddelde wat aan de lage kant ligt. Jaarlijks onderzoeken zij wat de daadwerkelijke instralingsfactor is geweest. De instralingsfactor verschilt namelijk per jaar en per provincie. In de afgelopen 3 jaar was de instralingsfactor gemiddeld ongeveer 0,95. Met name 2018 was een goed jaar: de instralingsfactor was toen wel 0,98. Genoeg winst te behalen dus!

Advies op maat

Wil jij het hoogst mogelijke rendement behalen uit je zonnepanelen? Bij Zonnestroom Nederland ben je aan het juiste adres. Benieuwd naar een rendementsbepaling voor jouw bedrijf? Vraag vrijblijvend een adviesrapport op maat aan.

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt