Hittegolf en zonnepanelen: Een goede combinatie?

In de afgelopen drie jaar zijn er in de zomer welgeteld vijf hittegolven geweest. Ook dit jaar zal het vast wel weer vijf dagen achter elkaar warmer zijn dan 25,0 ºC. Ideaal voor de opbrengst van zonnepanelen… Toch? Fout! Niets is minder waar. Als de verdere omstandigheden precies gelijk zijn, wekken zonnepanelen bij 20 ºC meer energie op dan bij 30 ºC. Dat komt door de zogenaamde ‘temperatuurcoëfficiënt’ van de panelen. Wat dat inhoudt en wat dat betekent voor jouw zonnestroominstallatie? In dit artikel kom je achter de antwoorden.

De temperatuurcoëfficiënt van zonnepanelen

‘Temperatuurcoëfficiënt’ klinkt als een moeilijk begrip. Toch is het vrij makkelijk uit te leggen. Het is een eigenschap van een materiaalsoort en drukt simpelweg de gevoeligheid voor temperatuurschommelingen uit. Hoe hoger de temperatuurcoëfficiënt van een materiaal, hoe gevoeliger dit materiaal is voor temperatuurschommelingen. Ook zonnepanelen hebben hier last van.

Verschillende temperatuurcoëfficiënten

De temperatuurcoëfficiënt verschilt per soort zonnepaneel. Dit heeft te maken met een verschil in materiaalgebruik en compositie. Stel dat we twee zonnepanelen hebben: eentje van goede kwaliteit (zonnepaneel 1) en eentje van middelmatige kwaliteit (zonnepaneel 2):

 Zonnepaneel 1Zonnepaneel 2
Temperatuurcoëfficiënt0,29 %/°C0,47 %/°C

De temperatuurcoëfficiënt betekent in dit geval dat het rendementsverlies 0,29% of 0,47% is bij iedere 1 ºC die de temperatuur stijgt. Dit verlies is gemeten op basis van het standaard rendement van de panelen. Dit standaard rendement wordt bepaald bij 25 ºC. Met deze temperatuurcoëfficiënt kun je het rendementsverlies dus in kaart brengen. Dat levert voor de twee zonnepanelen de volgende tabel op (de temperatuur in deze tabel is niet de temperatuur van de buitenlucht, maar van de zonnepanelen zelf):

TemperatuurRendementsverlies Z1Rendementsverlies Z2
25 °C0%0%
35 °C2,9%4,7%
45 °C5,8%9,4%
55 °C8,7%14,1%
65 °C11,6%18,8%

Als zonnepanelen lang in zonlicht liggen, warmen ze steeds verder op. De temperatuur van een paneel kan daardoor oplopen tot 65 ºC. De tabel laat zien dat het rendementsverlies bij hoge buitentemperaturen aanzienlijk is.

Gevolgen voor zonnestroominstallaties

Een hittegolf en zonnepanelen zijn dus niet echt een goed huwelijk. Je ontkomt simpelweg niet aan rendementsverlies bij steeds hogere temperaturen. Toch zie je in ons voorbeeld duidelijk dat het rendementsverlies per paneel  behoorlijk verschilt. Het verschil lijkt op het eerste oog klein. Maar tijdens een hittegolf loopt het verschil flink op. Kijk daarom goed naar de temperatuurcoëfficiënt van zonnepanelen, voordat je een keuze maakt. Gelukkig is deze informatie goed te vinden. Zo breng je het verschil makkelijk in kaart.

Het hoogst mogelijke rendement behalen uit zonnepanelen, daar kijken we goed naar bij Zonnestroom Nederland. Benieuwd naar hoe wij dat doen? Vraag vrijblijvend een adviesrapport op maat aan.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++
check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt
check Verhelderende berekeningen en voorbeelden