Wat doen zonnepanelen met je energielabel?

Zonnepanelen besparen grijze, vervuilende energie, doordat ze groene energie opwekken. Dit doen ze door zonne-energie op te vangen. Deze zonne-energie wordt omgezet in bruikbare, elektrische energie. Dat is mooi en duurzaam. Maar wat doet dit met het energielabel van je pand? Je leest het in deze blog.

Het energielabel uitgelegd

Sinds 1 januari 2008 is het verplicht om een gebouw van een energielabel te voorzien bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen. Dit energielabel wordt de EPA-U genoemd, wat staat voor Energieprestatieadvies voor Utiliteit. Voorbeelden van utiliteitsgebouwen zijn kantoren, scholen, publieke gebouwen, horecagelegenheden, sporthallen en winkels. Het energielabel voorziet de eigenaar van informatie over de energieprestatie van het pand. Dit label is maximaal tien jaar geldig. Ontbreekt een geldig label bij een transactie? Dan riskeert de eigenaar een boete van maximaal € 20.250,-.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een pand is. Een erg zuinig pand heeft een energielabel A (of hoger). Energielabel G, de laagste, geeft aan dat er nog veel mogelijk is op het gebied van energiebesparing. Vanaf 2023 is minimaal energielabel C verplicht voor elk bedrijfspand. Vanaf 2030 zal dit waarschijnlijk energielabel A zijn. Daarom is het van belang om te verduurzamen.

Bij het bepalen van een energielabel worden een aantal factoren meegewogen. Zo heeft de isolatie van het gebouw veel invloed op het uiteindelijke label. Is er een spouwmuurisolatie of zit er dubbel glas in de ramen? Dan komt dat het energielabel ten goede. Ook wordt er gekeken naar of het pand vrijstaand is of juist tussen twee gebouwen instaat. Dit maakt nogal een verschil voor de energiehuishouding. Ook het ventilatiesysteem en de verlichting worden beoordeeld. Als laatste heeft de manier van energieopwekking invloed op het energielabel. Zonnepanelen en windmolens matter!

Energielabels in de toekomst

Vanaf 2023 is ieder kantoor groter dan 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C te bezitten. Voor overheidsgebouwen en publiek toegankelijke gebouwen groter dan 250 m2 is het daarnaast verplicht om het energielabel zichtbaar op te hangen binnen het gebouw. De wens van de overheid is dat alle gebouwen in 2030 energielabel A bezitten. Dit betekent dat er voor veel bedrijven werk aan de winkel is om te verduurzamen. Om dit label te krijgen, dienen er een aantal maatregelen genomen te worden. Dit kunnen kleine maatregelen op het gebied van isolatie of grotere zoals het aanschaffen van een zonnestroominstallatie zijn.

Zonnepanelen en het energielabel

Het energielabel is een dynamische schaal. Dit houdt in dat per situatie verschilt wat het effect is van zonnepanelen op het energielabel. Dit hangt bijvoorbeeld af van het aantal panelen, maar ook van het energielabel zonder zonnepanelen. Het is niet zo dat je door het kiezen voor zonnepanelen per definitie een label omhoog gaat. Kortom, het is vooraf lastig bepalen wat het effect is. Behalve dan dat meer zonnepanelen beter zijn voor het energielabel.

Door te kiezen voor zonnepanelen, bespaar je in ieder geval energiekosten. Ook ontvang je SDE++. Dit is goed voor je energielabel, wat weer goed is voor de waarde van het pand. 

Benieuwd wat zonnepanelen voor uw bedrijfspand kunnen betekenen? Neem contact op met een van onze experts. Of vraag hier een adviesrapport op maat aan!

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++ subsidie

check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt

check Verhelderende berekeningen en voorbeelden