SolarEdge-systeem: de oplossing voor jou?

In een vorig artikel heb je al kunnen lezen over het verschil tussen in serie en parallel geschakelde panelen. Dit speelt een rol als je een zakelijke zonnestroominstallatie wilt bouwen, maar veel last hebt van schaduw. Je kunt dan gebruikmaken van dure micro-omvormers, maar meestal is het slimmer om een SolarEdge-systeem te bouwen. In dit artikel vertellen we hier meer over.

Wat is SolarEdge?

SolarEdge is een systeem dat werkt met een bepaald type omvormers. Deze worden wereldwijd gebruikt vanwege hun uitstekende kwaliteit. Het systeem van omvormers gebruikt namelijk optimizers, kleine apparaten aan de achterkant van een zonnepanelen. Optimizers maximaliseren de opbrengst van elke individueel paneel in een serieschakeling. Hiermee zorg je voor een hoger rendement, want er is minder verlies bij bijvoorbeeld schaduw.

Hoe werken de optimizers van het SolarEdge-systeem?

Ze maken gebruik van het maximum power point tracking-principe, of MPPT. Dat houdt in dat de optimizers op basis van de omstandigheden het te leveren vermogen van een paneel maximaliseren. Ze zorgen ervoor dat er zo efficiënt mogelijk met onder andere lichtsterkte en omgevingstemperatuur wordt omgegaan. De panelen worden individueel geoptimaliseerd, waardoor het ook erg goed werkt bij schaduw. Dankzij de optimizers zal alleen het paneel waar schaduw op valt iets minder presteren, en niet de hele serie van panelen waar het op aangesloten is.

pasted image 0

De rol van omvormers

De andere helft van het systeem bestaat uit de omvormers. Die zetten de gelijkstroom vanuit de optimizers om naar wisselstroom. Bij SolarEdge kan 1 omvormer tot wel 50 panelen verwerken. Hierdoor zijn de kosten van bekabeling een stuk lager dan bij andere omvormers. Daarnaast worden alle types zonnepanelen ondersteund, waardoor je installatie toekomstbestendig gebouwd kan worden. Ook kan een SolarEdge-omvormer werken met verschillende dakhellingen en -oriëntaties, zodat het dakoppervlak optimaal benut kan worden.

Nog meer voordelen van het SolarEdge-systeem

Een SolarEdge-systeem is dus een mooie middenweg tussen een serieschakeling met micro-omvormers of een parallelschakeling. Maar er zijn nog meer voordelen van het systeem.

Zo is het zo’n 10% tot 20% goedkoper dan een systeem met micro-omvormers. Daarnaast gebruiken de optimizers zo’n 250% minder materiaal en zijn ze veel compacter dan micro-omvormers, wat de levensduur ten goede komt. Het is dan ook niet voor niets dat SolarEdge 12 jaar garantie op de omvormers geeft en 25 jaar op de optimizers. De meeste fabrikanten bieden maximaal 10 jaar garantie op hun omvormers. Een extra veiligheidsmaatregel is het uniek SadeDC-systeem. Dit zorgt ervoor dat bij een storing alle panelen hun voltage laten zakken tot 1 volt. Dit is veiliger voor bijvoorbeeld installateurs of brandweermannen.

Tot slot is het opgewekte vermogen makkelijk bij te houden via het gratis webportaal op de app. Zo zie je direct of de zonnepanelen hun werk naar behoren doen. Ook is een kapot paneel makkelijk te identificeren, omdat de optimizer dit herkent. Dat scheelt kosten bij het vervangen, omdat het systeem maar kort uitgeschakeld hoeft te worden. Normaal gesproken is het in een serieschakeling een ontzettende zoektocht naar het kapotte paneel. Omdat je op afstand kunt monitoren, scheelt dat inspecties en dus een hoop tijd en kosten. Daarnaast is het veiliger omdat je minder vaak het dak op hoeft.

Wanneer SolarEdge de beste optie is?

Een SolarEdge systeem is een uitstekende oplossing voor ‘moeilijke’ daken, bijvoorbeeld door schaduw, verschillende dakoriëntaties en -hellingen of daken op grote hoogte. Op daken waar anders lastig een efficiënte zonnestroominstallatie gerealiseerd kan worden, is SolarEdge een goede oplossing. De hogere kosten betalen zich terug op het gebied van efficiency en service, waardoor het zeker het overwegen waard is. 
Of SolarEdge voor jouw bedrijf ook de beste oplossing is? Dat zoeken we graag voor je uit in ons gratis advies op maat. Vraag het direct aan en we gaan voor je aan de slag.

ebook verdienen zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Verdienen met zakelijke zonnepanelen’

check Hoe je kunt verdienen aan zonnepanelen zonder dat je zelf veel investeert

check Hoe jij met zonnepanelen een grote stap zet naar een duurzame bedrijfsvoering

check Op welke manier je met de businesscase aan de slag kunt