Hoe werkt een Scope 12 keuring?

Voordat je een zonnestroominstallatie op je dak plaatst, wil je weten of deze veilig en van goede kwaliteit is. Daarvoor is de Scope 12 keuring in het leven geroepen. Steeds meer verzekeraars stellen deze keuring verplicht. Daarom is het voor jou handig om te weten wat je van deze keuring mag verwachten. In deze blog leggen we je alles uit over de werking van Scope 12 en wie de keuring uit mag voeren.

Wie voert de Scope 12 keuring uit?

De Scope 12 keuring is een inspectie voor zonnestroominstallaties. SCIOS beheert het kwaliteitssysteem voor het uitvoeren van inspecties, zoals de Scope 12 keuring. Alleen gediplomeerde inspecteurs binnen bedrijven – met een SCIOS certificaat – zijn bevoegd om de keuring uit te voeren. Meer weten over SCIOS en over wat Scope 12 precies is? En benieuwd of de keuring voor jou verplicht is? Lees dan deze blog.

Hoe werkt de Scope 12 keuring?

De Scope 12 keuring bestaat uit een eerste inspectie (EBI) en periodieke vervolginspecties (PI). De EBI is een eenmalige, uitgebreide inspectie en bestaat uit een visuele controle, metingen, tests en rapportage. De PI dient iedere vijf jaar uitgevoerd te worden. Hierbij oordeelt de inspecteur vooral de huidige staat van de installatie.

Aanvraag

Om een Scope 12 keuring aan te vragen, neem je eerst contact op met een gecertificeerd keuringsbedrijf. Tijdens de aanvraag geef je je bedrijfsgegevens door. Meestal neemt het keuringsbedrijf binnen een werkdag contact met je op. Tijdens dit gesprek bespreken jullie de gegevens van het pand uitgebreid. Daarna ontvang je een offerte, keurt deze goed en spreekt af wanneer de keuring plaatsvindt.

Inhoud van de keuring

Voordat de inspecteur de keuring volledig uit kan voeren, dien je het een en ander aan documentatie beschikbaar te stellen. Denk daarbij aan garanties, datasheets en handleidingen. Ook het leg- en stringplan, ballastplan en eendraadschema vallen hieronder. Als de inspecteur de visuele controle, metingen en tests heeft uitgevoerd, volgt de rapportage. We geven je hier een beeld van wat je bij deze onderdelen kunt verwachten:

Visuele controle

Bij de visuele controle kijkt de inspecteur voornamelijk naar de volgende zaken:

 • essentiële tekeningen met kloppende informatie
 • concrete herkenbaarheid van verschillende installatiedelen
 • elektrisch materiaal volgens de installatie-eisen 
 • gevaren van eventuele beschadigingen
 • verbindingen van de zichtbare beschermingsleidingen
 • juiste (instellingen) beveiligingstoestellen

Metingen en tests

Na de visuele controle, voert de inspecteur metingen en tests uit. Zo controleert hij onder andere of de volgende onderdelen voldoen aan de eisen:

 • beschermingsleidingen en alle verbindingen
 • veilige scheiding van stroomketens
 • isolatieweerstand van alle onderdelen

Ook controleert hij of deze onderdelen goed werken: 

 • schakelende beveiligingstoestellen tegen overstroom
 • beveiligingstoestellen tegen hoge temperatuur
 • veiligheidsketens

Rapportage

Eventuele afwijkingen, defecten of risico’s ontvang je in een rapport met verbeterpunten. Je gaat zelf – waar mogelijk – met deze verbeterpunten aan de slag. Later volgt een herinspectie vanuit het keuringsbedrijf. Soms is een herstelverklaring ook voldoende. Uiteindelijk ontvang je een compleet inspectierapport en een Scope 12 certificaat voor je zonnestroominstallatie. 

Na ontvangst van dit certificaat, volgt iedere vijf jaar een periodieke inspectie. Dit is als het ware een EBI in het klein. De huidige staat van de zonnestroominstallatie wordt dan opnieuw in kaart gebracht. Zo weet je waar eventueel nog herstellingswerkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Alles in orde? Kan je weer vijf jaar met een gerust hart vooruit.

De Scope 12 keuring uitbesteden?

Zie je op tegen al het geregel rondom de Scope 12 keuring? Geen probleem! Bij Zonnestroom Nederland regelen wij alles voor je. We hebben veel ervaring met de Scope 12 keuring en zorgen ervoor dat deze keuring voor jouw installatie wordt uitgevoerd. Benieuwd wat daarnaast nog meer mogelijk is? Vraag een gratis adviesrapport op maat aan.

ebook subsidie zakelijke zonnepanelen

Download gratis e-book ‘Subsidie Zakelijke Zonnepanelen’

check Alles over de SDE++
check Hoe jouw businesscase écht rendabel wordt
check Verhelderende berekeningen en voorbeelden