Wél terugleveren ondanks netcongestie met ZonBalans

Je hebt zonnepanelen op je bedrijfspand, maar je kon niet terugleveren. Of misschien heb je daarom überhaupt geen zonnepanelen aangeschaft? Voor delen in Nederland is hier nu een oplossing voor: terugleveren met ZonBalans van Enexis. Dan kan je wél stroom terugleveren in gebieden waar dat tot nu toe niet mogelijk was.

Hoe werkt ZonBalans?

ZonBalans werkt door de pieken op het stroomnet te vermijden. Ons stroomnet is namelijk niet altijd volledig belast. Door slim gebruik te maken van de rustige momenten op het net, kun je de elektriciteit van je zonnestroominstallatie alsnog terugleveren.

Wanneer kom je in aanmerking?

Enexis benadert haar klanten met informatie wanneer ze in aanmerking komen voor terugleveren met ZonBalans. Daarnaast kun je je interesse aangeven bij Enexis, via hun website. Om in aanmerking te komen voor ZonBalans, moet je voldoen aan twee eisen.

  • Je moet op de wachtlijst staan voor uitbreiding van je aansluiting. Sta je dit niet? Regel dit dan zo snel mogelijk. Wij helpen je daar graag bij.
  • ZonBalans is alleen mogelijk in specifieke regio’s. Welke locaties dat precies zijn, is niet bekend. Maar geef dus vooral aan bij Enexis dat je interesse hebt.

enexis gebied 255x300

Wat heb je nodig als je in aanmerking komt?

  • Met Enexis sluit je een aanvullend contract op je huidige capaciteitscontract af.
  • Zonnestroom Nederland en ELIX helpen je met de hardware om dit mogelijk te maken. Vul daarvoor het formulier op deze pagina in.

 

Enexis netbeheerder als eerst

ZonBalans is een innovatieve dienst van Enexis, speciaal ontwikkeld voor eigenaren van zakelijke zonnepanelen. Met ZonBalans kun je op een slimmere manier gebruikmaken van het elektriciteitsnet, zelfs op momenten dat het net op jouw locatie vol zit. Hierdoor kun jij een deel van je opgewekte elektriciteit alsnog terug te leveren aan het net.

Hoeveel zon terugleveren?

De hoeveelheid elektriciteit die je kunt terugleveren met ZonBalans hangt af van de intensiteit van de zon op een gegeven moment. Dit varieert voortdurend. Met ZonBalans kun je jaarlijks tot wel 70% van de opgewekte elektriciteit die je niet zelf gebruikt, terugleveren aan het net.

Terugleveren afhankelijk van zonkracht

Of je kunt terugleveren met ZonBalans, hangt af van de zonkracht, gemeten in watt per vierkante meter. Wanneer de zonkracht op een bepaald moment 50% of lager is, kun je de niet-gebruikte opwek terugleveren. Zodra de zonkracht weer boven de 50% stijgt, wordt de teruglevering automatisch en geleidelijk afgeschakeld.

Ja! Wat gaan wij voor je doen?

Het inschakelen en uitschakelen van je teruglevering met ZonBalans verloopt automatisch, daarvoor installeren wij apparatuur. We installeren een extra controller die gekoppeld is met een zonsensor. De kosten hiervoor kunnen variëren, afhankelijk van jouw specifieke situatie.

check mark circle
confetti

Gebruik maken van ZonBalans? Geef het hieronder aan.